Mosogatógépek tesztje

Vezető márkák, nagyító alatt

Vajon megéri-e, hogy egy kicsit lustálkodhass, vagy pénz- és energiapazarlás a mosogatógépek használata?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A háztartás egyik megkerülhetetlen, nem túl kellemes feladata az étkezés utáni mosogatás. Az edények, tányérok, poharak, evőeszközök hagyományos, kézi mosogatása rengeteg időt, vizet és energiát emészt fel.

A mosogatógép használata - leszámítva a megvásárlását - olcsóbb, mint a kézi mosogatás, ráadásul a modern gépek egyre jobbak és takarékosabbak. Na de mit tudnak?

Hatalmas ár- és minőségbeli különbségek

A beépíthető modellek között győztes Bosch SGV 58 M03 EU 239 990* forintos áron, a második helyezett IKEA-termék már 124 900 forintért kapható. Az úgynevezett szabadon álló készülékeknél is igen nagy - 170 ezer és 89 900 forint - az árkülönbség, jelen esetben ez a helyzet a két azonos pontszámot elért Electrolux és Zanussi között.
A tesztben a mosogatógépek majd mindegyike jól vizsgázott, de mélyebbre nézve látható, hogy jelentős különbségek vannak a "jó" modellek között is. A tisztítást öt gép kiválóan teljesítette. Az AEG-Electrolux F 44080 VI a fő-, a Bosch SGV 58 M03 EU a takarékos programnál teljesített a legjobban. Ebben a tekintetben a többiek is jól vizsgáztak, még a közepes végminősítésű Candy CDF 322 is.
A főmosás hőmérséklete 55°C és 65 °C között mozog, de nem ez az egyetlen tényező, amely befolyásolja a teljesítményt. Fontos a kosarak jó kialakítása, a mosogatás időtartama és a szárítás is, hogy a vízcseppek ne hagyjanak foltokat.

Jó, ha tudod!
A korszerű gépek úgy spórolnak az energiával, hogy megnövekszik a mosogatási idő: a takarékos programok akár 2,5 órát is elpiszmognak egy adag mosogatnivalóval. Mivel a vendégeket nem illik megvárakoztatni, használhatod a gyorsprogramokat is, amelyek viszont nem tisztítanak elég alaposan.
Egyre gyakoribb az olyan program, amely automatikusan szabályozza a mosogatást: érzékelők mérik a víz szennyezettségét, és ehhez igazítják a hőfokot, valamint a mosogatás időtartamát. Tesztünkben az automata programok mindegyike kiváló eredményt ért el, az átlagosan szennyezett edények tisztítása során a gép alig fogyaszt többet, mint az ECO - takarékos - programmal.

Van mivel spórolni

A laboratórium által vizsgált két programon kívül a gépek többsége még számossal rendelkezik, jellemzően gyors és intenzív programokkal. Utóbbiak magasabb hőmérsékletűek, ennek megfelelően nagyobb energiafogyasztással járnak.

A vizsgált modellek fő programjainak időtartama 89 és 142 perc között mozog, míg a takarékosak hosszabbak, átlagosan 106-174 perc alatt mosogatnak el. Az IKEA-modellnek egyetlen programját tesztelték: ECO NORMAL 50°C-on ugyan jó eredménnyel mosogatott, de a leghosszabb ideig, 3,5 óráig dolgozott.
A főprogramok az energia- és vízfogyasztás tekintetében jobban különböznek, 14,3 litertől 24,8-ig, és 1,1 kWh-tól 1,8-ig terjednek. A legnagyobb és a legkisebb áramfogyasztó között - évi háromszáz mosogatást számítva - a különbség évi 210 kWh, vagyis közel 7 ezer forintnyi áramdíj. A takarékos programoknál kisebbek az eltérések.
A tesztben a víz- és áramfogyasztás, valamint a teljesítmény között nincs szoros összefüggés, alacsony fogyasztás mellett is találtunk kiváló eredményeket a tisztításban.
A kezelhetőséggel összességében minden modellnél elégedettek lehetünk, jól vizsgáztak. Viszont a Fagor LF-073 IT és a Zanussi ZDT 110 modellek belsejének tisztulása csak elégségesre vizsgázott.
A zajszintben jelentős eltérések vannak, és ez a vásárlásnál fontos döntési tényező lehet. Jó tudni ezért, hogy a beépített gépeknek jellemzően kevésbé zajos a működése.

Tippek, trükkök

Mosogatás előtt nem kell az edényeket kézzel leöblíteni, de érdemes egy papírszalvétával letörölni a nagyobb ételmaradékokat. A gépbe figyelmesen pakold be az edényeket, úgy, hogy minden részüket érhesse a vízsugár, és ne érjenek egymáshoz. Az evőeszközöket lazán helyezd el a tárolóban, az éles késeket kivéve nyelükkel lefelé. A poharakat inkább alacsony hőmérsékleten, kevés mosogatószerrel mosd, és ne feledkezz meg az öblítőszerről sem, mert ez biztosítja a cseppmentes száradást. Ha a program lejárt, nyisd ki azonnal a gép ajtaját, hogy a forró gőz távozhasson. Ez különösen a poharaknak tesz jót. Lehetőleg csak az edények kihűlése után pakolj ki, mert például a forró porcelán érzékenyebb az ütődésekre.

A legjobbakat teszteltük

A tesztből kiválasztott teljes méretű modellek közül 11 a konyhabútorba beépíthető, három szabadon álló. A készülékek három kivétellel - Zanussi ZDT 110, Indesit DI 630 A és Candy CDF 322, amelyek szárítóhatékonysága B - AAA címkével rendelkeznek, vagyis energia-felhasználásban, valamint a tisztítás és a szárítás hatékonyságában is a legjobb osztályba tartoznak. A tesztben két mosogatóprogramot vizsgáltak: a fő programot - normál, univerzális - átlagosan szennyezett konyhai eszközök számára, és egy energiatakarékost - ECO, Bio, Energiespar - gyakran ez utóbbi programra alapozódik az energiacímkék értékelése.

Mindkét programra érvényes, hogy képesnek kell lenniük a rászáradt ételmaradékok eltávolítására is. Ez azért fontos, hogy teljesen fel lehessen tölteni a kosarakat, hiszen csak így gazdaságos a gép használata. A kiválasztásnál előnyben részesítették az előmosás nélküli programokat, ha erre nem volt lehetőség, akkor a kétlépcsős mosogatást tesztelték.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Bár komoly kétségek merültek fel, hogy a fogyasztók valóban betartják-e a gyártók mosószer-adagolással kapcsolatos utasításait - két részletben adagolják-e a tisztítószert -, de a tesztelésnél mégis jól vizsgáztak.

* A cikkben szereplő árak a 2007. augusztusi helyzetet tükrözik.

Az értékelés szempontjai

A mosogatógép teszteredményének 50%-át a tisztítás teljesítménye teszi ki. Ez a főprogram és a takarékos program eredményének átlaga, megítéléséhez a tisztítás és a szárítás hatékonyságát, a vízcseppmentességet, továbbá a program időtartamát vették figyelembe. Az összképhez 15%-kal járult hozzá a víz- és áramfogyasztás mértéke - ezen belül 40% a víz-, 60% az áramfogyasztás súlya.
A használati utasítás érthetősége, a programok közötti választás világos magyarázata 5%-ot jelentett, a kezelhetőség, a használat kényelmessége 20%-ot nyomott a latba: többek között az ajtó és a kosarak praktikus működését, az adagolókat, a vízpermetező karokat, az esetleges éles peremeket, a ki- és berakodás kényelmességét, a gombok és kijelzők működését és a gép öntisztító képességét vizsgálták.
A készülékek zajossága 10%-ot kapott.
2008. augusztus 14-től kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Gyógyhatású készülék? - Még egyszer a méregtelenítő lábfürdőkről
  • Dohányzás nélkül, egészségesen
  • A puding próbája... - Boltban kapható fajták házi tesztje
  • Porzsákos vagy tartályos? - Porszívóteszt
  • Egyénileg vagy irodával utazzunk?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük