A 10 legjobb tipp, hogy felére csökkentsd a kiadásaidat

Mit szólnál, ha felére csökkenthetnéd a konyhai kiadásaidat úgy, hogy ezért semmit sem kell tenned?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az energiának egyrészt borsos ára van, másrészt termelése környezetpusztító tevékenység. Ezeket a mondatokat a legtöbb általános iskolában a gyerekek fejébe vésték, ám sajnos gyakorlati tanácsot kevesen kaptak arra nézve, hogy miképpen viselkedhetnek környezettudatosan, például a konyhában.

Pedig néhány aprócska csellel rengeteg energiát és pénzt takaríthatsz meg, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Megfelelő edényben, megfelelő fedővel

A főzési szokásaid megváltoztatásával felére csökkentheted a konyhában használt energia mennyiségét. Ha olyan méretű edényt használsz, amelyik illeszkedik a főzőlaphoz, akkor jobb a hőátadás, tehát kisebb a hőveszteség. Ha tehát a főzőlap átmérője 18 cm, az edényé pedig csak 15 cm, akkor akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
lerövidítheted a főzési időt, ráadásul elkerülheted a konyha bepárásodását.Ha az edényekre csinos kis fedőket is helyezel,

Ideje ismét üzembe helyezned a jó öreg energiatakarékos kuktát és a környezetbarát római agyagedényt is. Előbbivel rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, utóbbi pedig elég széles ahhoz, hogy egyszerre készítsd el benne a húst és a köretet.

Gáztűzhellyel és sütővel tisztán, energiatakarékosan

A gáztűzhely energia-felhasználása jóval hatékonyabb, mint az elektromos tűzhelyé, ám a használatából eredő mérgezések és robbanások miatt sokan ódzkodnak tőle. Az új típusú készülékek már fel vannak szerelve égésbiztosítóval, aminek köszönhetően a láng kialvását követően megszűnik a gáz áramlása, így nincs mitől félned.
Ha pedig a sütővel is szeretnél egy kis pénzt megtakarítani, akkor érdemes tisztán tartanod. A hagyományos sütők hőjének ugyanis csupán 6%-át hasznosítja az étel, ha pedig nem tisztítod rendszeresen a sütő belső falát, akkor annyit sem. Fontos továbbá, hogy a sütőt csak akkor melegítsd elő, ha olyan ételt készítesz, amely lassú sütést igényel magas hőmérsékleten. Ha egyszerre több ételt sütsz meg egymás után, időt és energiát takaríthatsz meg.

Gazdaságosan mikrohullámmal

A mikrohullámű sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél, mivel nem a levegőt melegítik, hanem az étel belsejében lévő víz- és zsírmolekulákat gerjesztik.
Sajnos, nem mindent lehet mikróban elkészíteni, viszont melegítésre, felengedésre és párolásra kiválóan alkalmasak ezek a készülékek. A leggazdaságosabbak közülük a grillbetétesek.
Ha igazán környezettudatosan szeretnél viselkedni, még mikrohullámú sütő esetén is kerüld a gyorsfagyasztott ételeket, ha ez mégsem sikerül, akkor legalább szobahőmérsékleten olvaszd fel őket.

+5 tipp sütéshez, főzéshez
  • A nyersen vagy párolva fogyasztott ételek energiatakarékosak és egészségesek.
  • A zöldségeket és a burgonyát kevés vízben főzd!
  • Használj szendvicstalpú edényeket, amelyeknek jobb a hőátadása.
  • Vízforralásnál csak annyi vizet melegíts fel, amennyire éppen szükség van.
  • Használd ki a sütő maradékhőjét, például gyümölcsaszalásra.

Tedd energiatakarékossá a hűtőt!

A hűtőszekrény energiahabzsoló gépezet. Mit kell tenned ahhoz, hogy falánkságát csillapítsd? Semmiképpen se helyezd például tűzhely vagy fűtőtest közelébe, netán napos helyre.

A hátsó hőleadó rácson át hagyd szabadon áramolni a levegőt, az ajtó hőszigetelő csíkját pedig gyakran ellenőrizd, és ha megsérült, cseréltesd ki. A jéghegyeket rendszeresen olvaszd le - az önleolvasztó hűtőket nem kell -, és csak annyi ideig tartsd nyitva a hűtőszekrényt, ameddig muszáj. A beáramló meleg levegő ugyanis több energia felhasználására készteti a készüléket, hiszen újra le kell hűtenie magát. Az italokat tartsd az ajtóban, hogy könnyebben hozzájuk férhess.
Meleg ételeket ne tegyél a hűtőbe, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtő felületére, és rontja annak hatásfokát. Hőszigetelő edényben ne tárolj élelmiszert a hűtőben, és csak azt tartsd ott, ami tényleg a hűtőbe való.

Okosan a mosogatással!

Rengeteg energiát takaríthatsz meg, ha a vízmelegítőket rendszeresen mentesíted a vízkőtől, ha a mosogatógépet mindig telepakolod, mielőtt elindítanád - de nem jobban, mint amennyi az előírt mennyiség -, illetve, ha megszabadulsz a csöpögő csapoktól.
A konyhai csaptelepet lásd el perlátorral, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít.

Emellett mosogass szakaszosan: először töröld át mosószeres szivaccsal az edényeket, majd folyóvízzel öblítsd őket, és csak az erősen szennyezett edényeket áztasd be. Ne használj feleslegesen sok vegyszert: a meleg víz önmagában is zsíroldó hatású!

Ezt is szeretjük