Milyen fajta szőlő marad meg a kiskertekben, és hogyan kell letenni a tőkéket? Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük
Ha a kiskertedben szőlőt nevelnél, érdemes megfogadnod a kertész tanácsait.

GettyImages-511744777
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy olyan országban, ahol ilyen mélyen gyökerező és nemes a borkultúra, különleges értékkel bír a szőlő. A lédús, ízletes gyümölcs tele van élettel, hiszen tudjuk, mennyire egészséges: vitaminokban gazdag, sejtvédő hatású, elősegíti a vérképzést, erősíti az immunrendszert, ráadásul a szépségnek is jót tesz.

Bár szőlőt a szupermarketekben vagy a zöldségesnél is lehet vásárolni, ha valakinek van kertje, akkor adott a lehetőség, hogy maga is megpróbálkozzon a termesztésével. Ez a szép elfoglaltság mégis igen ritka napjainkban. Megyeri Szabolcs kertész adott tanácsokat, hogyan érdemes belevágni a házi szőlős létesítésébe.

„A szőlő egykor szinte kötelező kelléke volt a vidéki kiskerteknek, vagyis nemcsak az ültetvényeken lehetett találkozni vele, hanem csaknem minden háznál is volt pár tő, egy-két sor belőle. Ez mára jelentősen megváltozott, a szőlő kikopott a házikertekből, főképpen az újabb építésű házak modernebb hangvételű kertjeiből. Ennek oka talán, hogy a szőlő nem annyira dekoratív, hogy vonzó legyen a kerttulajdonosoknak, ráadásul sok gondoskodást, összetett ápolási feladatokat igénylő gyümölcstermő hírében áll, ami sokakat eltántorít” - mondja elöljáróban.

A szőlőnek mégis érdemes adni egy esélyt, hiszen gyönyörű és nagy múltra visszatekintő tevékenységről van szó, ráadásul a saját termény sokkal ízesebb is, mint a boltokban kapható gyümölcs.

Milyen típusú szőlő marad meg a kiskertekben?

A szakértő szerint a szőlőt nevelni kívánók számára az első dilemma rendszerint az, hogy milyen típust válasszanak a kertjükbe, vagyis hogy csemege-, bor- vagy mazsolaszőlőt ültessenek maguknak.

„Kiskerti körülmények között mindenképp a csemege fajták ajánlhatóak inkább, hiszen a pár tőről leszüretelhető mennyiség egyébként sem igazán kecsegtet borkészítési lehetőségekkel. Sokan azonosítják a szőlőt a borral, azonban a csemege fajták igencsak ízletes gyümölcsök, a felnőttek mellett a gyerekek is nagyon kedvelik, így ahol a kicsik hadilábon állnak a gyümölccsel, érdemes próbát tenni a szőlővel! A szőlő nem mellesleg nem csupán finom nassolnivaló, de beltartalmi értékei kiemelkedőek, élettani hatásai pozitívak, fogyasztása mindenki számára erősen ajánlott.

A szőlőfajta kiválasztásakor érdemes utánanézni, hogy az adott tájegységen, szűkebb környéken mely fajták vannak többségben termesztésben, ezek ugyanis biztosan kedvelik a lokális klímát, a jellemző talajtípust, így könnyebb lesz nevelni őket. Hobbikertekbe főképpen az oltványok ajánlhatóak, ezek erednek meg a leghamarabb, és a betegségekkel szemben is ezek az ellenállóbbak” - mondja a kertész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ültetésről

Szaporítóanyagként a kertész szerint többféle alapanyag jöhet szóba. Korábban lemetszett és házilag begyökereztetett vesszők, gyökeresen kapható dugványok vagy oltványok. A szakértő szerint ez utóbbiak bizonyulnak a legjobb választásnak, hiszen oltvány esetében az alany gyökérrésze igénytelenebb  a talajjal szemben, a ráoltott nemes rész pedig minőségi gyümölcsöt hoz.

Az ültetési munkálatok nem várathatnak magukra, ugyanis ahogy Megyeri Szabolcs is felhívja a figyelmet, az ültetési idő az őszi telepítés esetén október vége, november első fele. A néphagyomány szerint a november eleji ültetés ígéri a legjobb eredményt. De hogyan kerüljenek a földbe a tőkék?

„A szőlő általánosságban igen tág tűrőképességű, környezeti igényei nem összetettek. A tőkék lehetőleg napos, védett helyre kerüljenek, az erős árnyékoltságot vagy a nyirkos, huzatos helyeket nem tolerálják.

A talajt tekintve a növény nem válogatós, de a gyors fejlődés és a bő termés záloga a mélyrétegű, tápanyagdús, jó vízgazdálkodású terület. Ugyan megél a homokos, de még a köves, sziklás talajokon is, ám a bő termés érdekében a gyengébb közeget ültetés előtt érdemes feljavítani, például részleges talajcserével, melynek során az ültetési területen 50-70 centiméter mélyen kicseréljük a talajt friss, tápanyagokban és humuszban gazdag friss termőföldre. Mivel ültetéskor az ültetőgödör aljára a szőlő esetében nem szabad tápanyagot elhelyezni, ezért a vázolt talajfrissítés, csere mindenképpen indokolt.

Az ültetés menete a cserjék telepítéséhez nagyon hasonló, vagyis kifejezetten egyszerű művelet. Tőkénként egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödör kell, amibe a szokásos módon települhet a szőlőtő” - mondja Megyeri Szabolcs.

Nem csak a szakszerű ültetés a fontos. Ahhoz, hogy a tőkék stabilak legyenek, és biztonságosan cseperedhessenek, egy támrendszerre is szükség van. 

„A támasztékra terelés sokféle lehetőséget kínál, hiszen nemcsak magas, hosszanti sorok alakíthatók ki, hanem pergola, boltíves vagy egyéb geometriai formájú támrendszer is készülhet a gyümölcs számára. A támrendszer építésétől nem szabad megijedni, nem bonyolult feladat, alapesetben pár stabilan leszúrt karó vagy rúd, és azokra vízszintesen kifeszített drót is elegendő” - magyarázza a kertész.

A gondozásról

Nem csak az előkészületek, a fajtaválasztás és az ültetés a lényegesek: a dolog oroszlánrésze még csak ezután jön.

A növénynek ugyanis szüksége van az igényeinek megfelelő gondozásra. Ha ezt nem kapja meg, akkor sajnos a tőkék tönkremehetnek, vagy szegényes lesz a termés. Már a kezdetektől fogva elengedhetetlen az odafigyelés.

„Az első pár hétben fontos a rendszeres öntözés, ami segít a gyökerek intenzív növekedésében, ezenfelül tavaszig más feladat nem is lesz, csupán a téli hidegek közeledtekor kell arasznyi magas, földből vagy komposztból készült kupaccal védeni a fiatal növényeket.

A szőlő körül később lesznek feladatok, például növényvédelmi teendők vagy metszési munkák. A közelgő téli hónapok jó alkalmat adnak arra, hogy internetes tájékozódással vagy szakcikkek, szakkönyvek elolvasásával rákészüljünk ezekre a feladatokra, így tavasszal már tudatosan indíthatjuk el saját szőlősünk gondozását” - mondja Megyeri Szabolcs.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Saját fűszerkertre is vágysz?

Várd ki az ültetési időt, és kövesd Megyeri Szabolcs tanácsait, hogy a saját magad termesztette illatos fűszerekkel ízesíthesd ételeid!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük