Így lesz mindig egészséges és dús virágzatú az orchidea: Megyeri Szabolcs kertész tanácsai
A csodás virágzatú növény különleges odafigyelést igényel.

GettyImages-1308951791
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orchidea az egyik legbájosabb, legmutatósabb szobában nevelhető növény, mely változatos színekben és különleges formákban ékesítheti a lakást. Nem is csoda, hogy annyian kedvelik.

Ahhoz azonban, hogy az egzotikus hangulatot teremtő növény valóban egészséges és dús virágzatú legyen, megfelelő gondozásra van szüksége. Ha neked is van orchideát, Megyeri Szabolcs kertész tanácsai segítenek a nevelésben. Arról is beszélt, milyen problémák és betegségek léphetnek fel a növénynél.

Gondozási tudnivalók

A kertész szerint az orchideák gondozásának kiindulópontja, hogy meg kell ismerni az eredeti élőhelyükön uralkodó környezeti viszonyokat, mert így lehet biztosítani a számukra ideális körülményeket.

- Az orchideák jellemzően trópusi növények, a lombszint alatt élnek, gyakran fákon, egyes fajok pedig a talajon. Mindebből máris következik, hogy kedvelik a magas páratartalmat, a meleget, a szűrt fényt, és az is elmondható, hogy nem földben gyökereznek.

A helyes tartás tehát a következő alapelvek mentén foglalható össze:

  Öntözés

- Az orchideák gyökerei nagyon könnyen berothadnak, amennyiben túl sok vizet kapnak, vagy folyamatosan túlságosan nyirkos közegben vannak. Az öntözés helyes módja ezért az, ha rendszeres időközönként, jellemzően hetente egyszer megmeríted, esetleg rövid ideig (5-10 percig) áztatod a növényt edényével együtt egy tál vízben, majd hagyod kicsöpögni a felesleget. Az öntözéshez ideális esetben lágy vizet kell használnod, főképpen, ha a vezetékes víz nálad nagyon kemény.

Edény

- Az orchideák abban is különböznek a megszokott dísznövényektől, hogy gyökereiknek szükségük van fényre (hiszen a legtöbb faj fákon él!), ezért a sötét, átlátszatlan edények nem megfelelőek, nem véletlen, hogy gyakran átlátszó műanyag edényben kínálják őket. Ezért mindenképpen áttetsző üveg vagy plasztik edényt használj, valamint ne metsszed le a kitüremkedő gyökereket, hagyd őket szabadon terjedni, így jobban érzi majd magát növényed. Fontos, hogy az edény alul lyukas legyen, így a felesleges víz kifolyhat.

Ültetőközeg

- Az egyik legnagyobb hiba az orchideát hagyományos virágföldbe ültetni, így a gyökerek szinte szó szerint megfulladnak, berothadnak, és biztosan elhal a növény. Ültetéshez, átültetéshez ezért használj speciális orchidea földet, ami valójában nem is föld, hanem egy morzsalékos-törmelékes laza talajpótlék, ami biztosítja a szellős, pangóvíz mentes közeget.

Fénymennyiség

- Sokan úgy tartják, hogy az orchideák igénylik a háborítatlan fényáradatot, ez azonban nem igaz. Mivel eredeti élőhelyükön a fák lombjai alatt élnek, nem éri őket sok közvetlen napsütés, sokkal inkább a szűrt fényhez vannak szokva. Ezért ne állítsd növényedet tűző napos, déli fekvésű ablakba, jobban fogja magát érezni félárnyékban, vagy egy könnyű, áttetsző függöny mögött, de imitálhatod az esőerdő körülményeit, ha egy nagyobb, dús lombozatú dísznövény alá helyezed orchideádat.

Pára

Az orchideák páraigényes növények, ezért kerüld az alacsony páratartalmat körülöttük. A téli fűtés és a nyári légkondicionálás szárítja a levegőt, ilyenkor mindenképp használj vizes alátét tálcát, vagy rendszeresen permetezd növényedet lágy, lágyított vízzel. Az orchideák általában a fürdőszobában vagy a konyhaablakban érzik magukat a legjobban, a házon, lakáson belül ez a két helyiség rendelkezik a legmagasabb pártartalommal - fejtette ki a kertész.

Problémák az orchideával: betegségek és kártevők

Noha az orchidea nagyon dekoratív, sajnos nagyon érzékeny és kényes is: sokkal több probléma lehet vele, mint egy átlagos szobanövénnyel. Baktériumok, vírusok és kártevők is fenyegetik.

Orchideáidat sajnos betegségek, így baktériumos vagy vírusos fertőzések fenyegethetik. A vírus által megtámadott példányok 99%-ban menthetetlenek, sőt még a növény leszármazottai is hordozni fogják a vírust. Az ilyen fertőzéseket a leveleken megjelenő különböző elváltozásokból veheted észre: ezek lehetnek például barnás foltok, sárgás, gyűrű alakú rajzolatok, a levélen kirajzolódó vonalak vagy éppen szabálytalan kör alakú minták. A vírusos megbetegedések ellen csak a prevenció jelent megoldást. A jó erőben lévő, életerős növények ritkábban fertőződnek meg, így igyekezz kiváló kondiban tartani növényedet.

Sokszor hasonló tüneteket okoznak baktériumos vagy akár gombás fertőzések is, ezekre azonban léteznek hatékony ellenszerek, például réztartalmú permetek. A betegségek megjelenésének mindig kedveznek a növényen meglévő sérülések, így ezeket próbáld megelőzni. Gyakori gond a gyökérrothadás, melyet sokszor csak későn vesznek észre az orchideatulajdonosok. Időnként ellenőrizd a gyökereket, és ha petyhüdt, puha, barnás részeket találsz, vágd le azokat, majd alkalmazz gombaölő szeres átmosást a gyökérzeten - tanácsolja a kertész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami a kártevőket illeti, többféle rovar is előfordulhat az orchidea körül:

- Az orchideáidon megjelenhetnek levéltetvek, ezek az apró rovarok a növényi nedveseket szívogatják, általában nem okoznak végzetes bajt, de mindenképpen legyengítik a növényedet. Az erőtlenné váló virág aztán fogékonyabb lehet különféle betegségekre, sőt maguk a tetvek is lehetnek baktériumok, vírusok terjesztői, így végeredményben mégiscsak komoly veszélyt jelentenek. Védekezésképpen bevethetsz csalánleves vagy szappanos vizes lemosást, ami a legtöbb esetben segít.

Szintén káros lehet a takácsatka, mely ugyancsak egy szívogató kártevő. Megjelenését segíti a száraz, meleg időjárás, így nyáron, de még az ősz elején is jellemző. Jelenlétüket finom, pókhálószerű szövedék jelzi a leveleken. Kevesebb számú atka esetén a langyos vizes lemosással segíthetsz, nagyobb fertőzés esetén permetszert kell bevetned.

Tipikus orchideakártevő még a tripsz, egy miniatűr, hengeres testű, zöldes rovar. Felismerheted két pár szárnyáról. A tripsz is szívogatással okoz gondot, károkozását a levelek alján megjelenő barna foltok és szívogatás helyén kialakuló ezüstös pöttyök jelzik egyértelműen. A tripsz ellen is beválik a lemosás. Fontos, hogy időben vedd észre a kártevőket, vagyis rendszeresen és gyakran nézd át növényeidet, főképpen a levelek fonákját - mondja a kertész.

Kertben, balkonon tartott orchidea esetében kültéri kártevőkre lehet számítani. Hasonlóakkal, mint amelyek a többi kerti növényt kezdik ki. A kertész szerint a csigák jelentenek komolyabb problémát.

- Ha kiköltözteted az orchideát a szabadba, például a kertbe vagy a balkonra, teraszra, figyelj a házatlan csigákra. Ezek a puhatestűek ugyanis előszeretettel lakmároznak az orchideák húsos, lédús leveleiből. A csigák ellen számos vegyszermentes módszert vethetsz be, így például növényeidet védheted vízelvonó tulajdonságú védvonallal, többek között mészporral, hamuval vagy faforgáccsal. Ha ezekkel az anyagokkal szórod körbe növényedet, a csiga nem tud majd átjutni rajtuk.

Még egy tipp: a meztelen csigák nappal hűvös, nedves helyeken keresnek menedéket, például kövek, deszkák alatt. Ha megszünteted a búvóhelyeiket, elűzheted őket - hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs.

Megelőzés, óvintézkedések

Mint minden esetben, az orchidea esetében sem az utólagos kapkodás, hanem sokkal inkább a megelőzés segíthet kivédeni a bajokat. A kertész szerint minden a beszerzési helynél kezdődik, de a gondozás során is érdemes odafigyelni néhány dologra.

- Az orchideák betegségei, illetve kártevői könnyen terjedhetnek az egyes példányok között, főleg ha egymáshoz közel tartod őket. Ezért fontos, hogy a meglévő, egészséges állományodba mindig csak hasonlóan ép és kifogástalan darabokat vigyél haza. Az élelmiszerboltokban, hipermarketekben nemritkán helytelenül tartott, kiszáradt, legyengült növényeket kínálnak, ugyanakkor igencsak vonzó áron. Sajnos ezek a példányok nagyon könnyen eshetnek áldozatul betegségeknek, vagy már betegek is, és otthon fertőzési láncot indíthatnak el. Jobban jársz, ha szaküzletben, kertészetben vásárolsz, ahol a kínált portéka szakszerű ellátást kap, és erős, ellenálló marad.

Az otthoni gondozás során ügyelj arra, hogy a növényápoláshoz használt eszközeidet tartsd sterilen, vagyis az orchideához használt csipeszt, kisollót mindig fertőtlenítsd, és ne használd ezeket más növények gondozásához. Természetesen az is fontos, hogy orchideáid jó állapotban legyenek, így biztosítsd számukra a kellő mértékű fényt, de óvd őket a tűző napsütéstől, tartsd be az öntözés szabályait, és gondoskodj megfelelő páratartalomról - mondja Megyeri Szabolcs.

39070119 deba965d5fdacfa6e7f2a2522a0d1d20 wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Így szaporítsd a bazsalikomot

Megannyi étel ínycsiklandó ízesítője a bazsalikom: ha te is szaporítanál pár tövet, a következő cikk hasznodra lehet.

Ezt is szeretjük