3 betegségűző szobanövény
Ha tüsszögsz és köhögsz
Megfáztál, de már hetek óta nem mászol ki belőle? A vitaminok mellett ideje felrázni az otthonodat is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A feng shui úgy tartja, hogy a lakás egyes részei az élet bizonyos területeivel állnak kapcsolatban. A többezer éves térrendezési tudomány segítségével az otthonod átrendezése által hatással lehetsz a magánéletedre, a karrieredre, de akár az egészségedre is. Gondoltad volna például, hogy nemcsak rendezgetéssel, de néhány növénnyel is erősítheted az immunrendszered? Pedig így van, csak a megfelelő helyre kell tenned őket: az otthonod egészséggel kapcsolatos területére.

A feng shui báguá-térképével könnyen megtalálhatod ezt a részt az otthonodban, mi pedig eláruljuk, milyen növényeket szerezz be, hogy egészségesebb legyél!

Egy kistermetű dél-amerikai: a gyompálma

A Chamaedorea nemzetségéből származó gyompálma eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Kistermetű növény, így apróbb garzonokban is kényelmesen elfér. Szárnyalt levelei kecsesen lehajlanak, színük pedig a világos és a sötétzöld árnyalataiban pompázik. A gyompálma 3-4 éves korában kezd virágozni, apró sárga virágai ilyenkor gyöngysorszerűen helyezkednek el a levelek között. A virágokból később borsószerű gyümölcsöcskék fejlődnek, ezek azonban nem ehetők.

Hogyan tartsd?

A napfény tekintetében nem igényes növény, a tűző nap helyett inkább az árnyékos-félárnyékos helyeket kedveli. A túl hideg levegőt azonban nem szereti, 10-20°C-os hőmérsékleten érzi jól magát.

A víz és a tápanyag tekintetében már igényesebb, de előbbiből ennek ellenére elegendő számára annyi, amennyi a talaját nedvesen tartja. A huzatot és a hirtelen hőmérséklet-változást nem bírja, ilyenkor gomba támadhatja meg.

Tudtad?
A feng shui szerint az egészség területének domináns színe a zöld, így minden olyan növénynek hasznát veheted itt, amely a zöld valamelyik árnyalatát viseli magán - a krozon például nem tanácsos ezen a területen.

Egy maláj fácska: a lea

A lea India, Indonézia, a Fülöp-szigetek és a Maláj-félsziget területén őshonos növény.

Tulajdonképpen nem is növény, sokkal inkább egy kis fácska - magassága elérheti a másfél métert is -, amelynek hullámos szélű levelei alapvetően zöldek, bár bizonyos típusok ágai és levelei vöröses árnyalatúak is lehetnek. A lea alapvetően virágzó növény, narancssárga virágai azonban jelentéktelenek.

Hogyan tartsd?

Alapvetően fényigényes növény, bár a tűző napot nem kedveli, inkább a lakás enyhén napozott részein érzi jól magát. Itt azonban legyen meleg, legalább 16-22°C, valamint elegendő pára, ha azt akarod, hogy jól érezze magát.
A tápoldat tekintetében szintén közepesek az igényei: tavasztól őszig elegendő havonta - híg oldattal - tápoldatozni, és bőségesen locsolni. Ez utóbbi tekintetében azonban ügyelni kell arra, hogy pangó víz ne maradjon a cserepében, mert azt nem kedveli a lea.

Tudtad?
Az egészség területén a fa eleme a domináns. Igyekezz ezért olyan növényt választani, amely fás szárral rendelkezik, így ugyanis jelentősen erősítheted az egészség területét.

Egy mutatós floridai: a pálmaliliom

A jukka néven is ismert pálmaliliom Amerika délkeleti részén, Miami és Florida, valamint a Kanári-szigetek területén őshonos. A jellegzetes növény érdekessége, hogy fiatalabb korában törzs nélkül éldegél.

A felnőttebb növény pedig, ha a törzsét visszavágod, több helyen is képes kihajtani. Hosszú, keskeny, hegyes végű, csomókban álló és kecsesen lehajló levelekkel rendelkezik, melyek világoszöldek. Magassága elérheti az 1-2 métert, ám a kisebb egyedeket is érdemes levegős, tágas helyen tartani.

Hogyan tartsd?

A nyári hónapokban kedveli a napos helyeket, télen azonban megelégszik a fényszegényebb részekkel is. A hőmérséklet tekintetében szintén nem válogatós, lehetőleg azonban 10-20°C-os hőmérsékleten tartsd. Tápanyag szempontjából pedig egészen igénytelen fajta. A tavaszi hónapoktól az őszi időszakig tanácsos havonta tápoldatozni, és szükség szerint öntözni. Ez utóbbit érdemes alulról tenni, de úgy, hogy a cserép alátétjében ne maradjon pangó víz. Télen elég csupán mérsékelten öntözni.

Ezt is szeretjük