Sötét a lakásod? - A legszebb árnyéktűrő szobanövények

Szomorú tud lenni tél végén egy borongós, sötét lakás. Íme, néhány növényt, mely elviseli a fényhiányt!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyetlen zöld növény sem kedveli igazán a sötét lakásokat - hiszen életfolyamataikhoz és a fotoszintézishez három dolog elengedhetetlen számukra: a víz, a tápanyagok és a napfény. Azonban ugyanúgy, ahogy például a kaktuszok tovább bírják öntözés nélkül, néhány szobanövény  jobban viseli az árnyékot, mint társai. Érdemes belőlük beszerezni párat, ha a lakásod valamivel sötétebb az átlagosnál, és növényeid emiatt sorra pusztulnak ki.

Papucsorchidea

A világ legnépesebb növénycsaládja az orchideáké – több mint 20 ezer fajt számlálnak. Az orchideák impozáns külsejüknek köszönhetően mindig is nagy népszerűségnek örvendtek. Már a 19. században ismerték őket – igaz, ekkor még csak főúri gyűjtők engedhették meg maguknak tartásukat. Napjainkban igen kedvelt az orchideák között a papucsorchidea.

Mindezt egyrészt annak köszönheti, hogy gyönyörű, izgalmas szirmai miatt csodás dísze a szobának, valamint nem különösebben igényes. Levelei nyelvformájúak és szélesek, díszíthetik őket tarka foltok – ez nem utal semmilyen betegségre. A papucsorchidea nemcsak vízen él, hanem rovarokat is megemészt, melyek a középen található bugyorban ejt csapdába.

Így tarthatod!

A hidegebb időszakokban szerencsésebb a lakás valamivel világosabb pontjára helyezni át. Nyáron inkább félárnyékos helyre tedd – a közvetlen napfényt ugyanis nem kedveli. Évközben megfelelő a papucsorchidea számára a szobahőmérséklet: ez nappal körülbelül 22°C-ot, éjjel pedig
18°C-ot jelent. Talaját tartsd mindig enyhén nedvesen. A leveleket tanácsos permetezni – mivel az orchidea meglehetősen páraigényes.

Édesgyökerű páfrány

A páfrányok egy igen sajátos csoportot alkotnak az árnyéktűrő évelő dísznövények közt. Különlegességük abból adódik, hogy nincsenek virágaik – mivel nem virágporral, hanem spórákkal szaporodnak.

A spórák rendszerint a levelek fonákján találhatóak meg. Több mint kilencezer páfrányfajta létezik, ám ezek közül Magyarországon mindössze negyven honos. Ellentétben a legtöbb árnyéki évelővel, a páfrányok nem pusztán elviselik, hanem kimondottan igénylik a fényszegény környezetet.

Természetes körülmények között a fás-cserjés társulások aljnövényzetében élnek. Az édesgyökerű páfrány levelei szelvényezettek és hamvas zöldek. A növény igen terebélyes, ezért sok helyre lesz szüksége.

Így tarthatod!

Ha gyakran előfordul veled, hogy megfeledkezel növényeid gondozásáról, kiváló választás számodra a páfrány. Fényigénye talán a leginkább elhanyagolható a növényvilágban, mindössze a kellően meleg, párás közegre kell ügyelned. Arra azért vigyázz, hogy földje mindig legyen enyhén nedves.

Ciklámen

Ez a gyönyörű és közkedvelt növény Kis-Ázsiából származik, de hazánkban vadon is megtalálható – védett növénynek számít.

Nemesítésével Angliában, illetve Franciaországban kezdtek el foglalkozni a 19. században. A nemesítés célját mindig az éppen aktuális divatnak rendelték alá – így létezett fodros szirmú vagy éppen ezüstcsíkos levelű ciklámen. Alapvetően árnyéki növény, mely hűvös és párás körülmények között érzi magát a legjobban, és a legtöbb fajtája körülbelül harminc centiméter magasra nő meg.

Az őszi, illetve téli hónapokban kimondottan kedvelt virág – mivel novembertől áprilisig virágzik. Népszerűsége különösen megnőtt, mióta kaphatóak a törpeciklámen fajok. A növény szirmai szív alakúak, színüket tekintve pedig lehetnek fehérek, rózsaszínek, vörösek, mályvaszínűek, lilák vagy akár kétszínűek is.

Így tarthatod!

A túl meleget nem kedveli, ezért szerencsés 16°C alatt tartani. Közepes mértékben vízigényes – a legszerencsésebb, ha alulról öntözöd –, így gumóját nem éri közvetlenül a víz. A virágzási időszakban különösen ügyelj arra, hogy a növény földje ne száradjon ki. Ha mégis felülről öntöznéd, figyelj arra, hogy közvetlenül a cserép pereménél tedd. Bár bírja közvetlen fény nélkül is, a téli időszakban az ablaktáblák között érzi magát a legjobban.

Ezt is szeretjük