4 igénytelen, de annál szebb növény
A kertbe és az erkélyre
Szereted a virágokat, de nincs időd kertészkedni? Akkor válassz kevésbé igényeseket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, ha a nyár közeledtével egyre inkább a természetbe vágysz. Ha azon szerencsések közé tartozol, akik családi házban élvezhetik a nyarat, akkor nincs is más dolgod, mint teleültetni a kertet növényekkel, ám akkor sem kell elkeseredned, ha csak egy erkéllyel áldott meg a sors. A kertben élő növények és virágok között sok olyat találni, amelyek a balkonon is jól érzik magukat. Hogy nem értesz a növényekhez? Akkor se keseregj: a következőket akár a kertben, de akár az erkélyen tartod, sehol sem fognak nyavalyogni!

Egy egyszerű szépség: parlagi ligetszépe

A Magyarországon már régóta honos parlagi ligetszépe eredetileg Észak- Amerikából származik. Nem tartozik a különösebben igényes növények közé, a talaj tekintetében szinte bárhol eléldegél. Többnyire évelő növény, amely azonban képes elérni a 1,5-2 méteres nagyságot is.

Lágyszárú növény, levelei átellenesen nőnek a szárakon, füzérszerű virágzata pedig 2-3 centiméteres vajsárga vagy aranysárga virágokból áll, amelyekben június és szeptember között gyönyörködhetsz.
Mérete miatt elsősorban kertben érdemes tartani, ám a fiatalabb növény az erkélyen is tartható. Fényigényes, a talaj, a víz és a tápanyag tekintetében azonban nem igényel különleges gondoskodást.

A cicák kedvence: macskamenta

Az Európában őshonos macskamenta nemcsak az erkély vagy a kert dísze lehet, de a macskák kedvence is, a növény ugyanis olyan illatanyagot bocsát ki, amelynek a kis négylábúak egyáltalán nem tudnak ellenállni. Éppen ezért jó eszköz lehet ez arra is, hogy a helyükre szoktasd a kis kedvenceid.

Ezen kedvező tulajdonságán kívül a macskamenta mellett szól, hogy kis termeténél fogva a kert mellett akár az erkély dísze is lehet - magassága ugyanis nem haladja meg a 30-40 centimétert. Bokorszerűen nő, levelei szürkészöldek és illatosak, ahogy azok a virágai is.

Ez utóbbiak levendulakék színben pompáznak, csoportosan pedig tavasszal nyílnak. Ám még most sem vagy elkésve a macskamenta beszerzésével, a növény ugyanis a tavaszi virágzás után nyár végén még egyszer megmutatja virágait, főként akkor, ha a tavaszi virágzást követően visszametszették. Különösebb gondoskodást nem igényel, a sok napfényt azonban meghálálja.

Egy gazdag családból származó szépség: nőszirom

A nőszirom, más néven írisz szinte az egész Földön megtalálható, és rendkívül sok fajtája ismert - virágainak gazdagsága a színek és az alak tekintetében szinte az orchideák családjával vetekszik. Ültethető kertbe, de erkélyen is tartható, ráadásul nevelése még kezdő "kertészek" számára sem nagy feladat. Viszonylag ugyanis igénytelen dísznövény, amely bár kedveli a közvetlen napfényt, a gyakori öntözést nem igényli.

Ez utóbbira csak ültetés után - amire a július és az augusztus a legalkalmasabb -, vagy szárazabb nyarakon van szükség. A talaj tekintetében a laza, jó vízáteresztő-képességű típust kedveli, az agyagosabb fajtába ezért érdemes durvább homokot vagy komposztot keverni. Ha pedig még alkalmanként egy kevés műtrágyát is teszel a földjébe, akkor azt bő virágzással hálálja majd meg.

Egy kedves kis erdei szépség: piros gólyaorr

Az elsősorban domb- és hegyvidéki övezetben, valamint a melegebb fekvésű, tölgyes erdőkben és erdei fenyvesekben élő piros gólyaorr nemcsak a kert dísze lehet, de balkonládában az erkélyé is.

A nagyjából 50 centiméteres növényke részekre tagolt levelei zöldes színben pompáznak, míg a piros gólyaorr virágai többnyire élénk, bíborpiros színűek. Ez utóbbiak május és augusztus környékén nyílnak, és gazdagon díszítik a növényt.

Kiváló tűrőképességű fajta, a félárnyékos és napos helyen egyaránt jól érzi magát, a talaj tekintetében pedig nyáron a meleg, száraz, laza típust kedveli, de jól érzi magát a köves vagy meszes-homokos talajokon is.

Ezt is szeretjük