3 igazán cuki növény
Mini erkélyre és teraszra
Legszívesebben tucatnyi növénnyel vennéd magad körül, de nincs elég helyed az erkélyen? Válaszd a legkisebbeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány növény, annyi szépséggel ajándékozza meg tulajdonosát. Nem véletlen, hogy a legtöbben imádják minél több növénnyel körülvenni magukat, és a telepítésükkor nem hagyják ki az erkélyt és a teraszt sem. Azoknak, akik tágas erkéllyel vagy hatalmas terasszal rendelkeznek, mindez nem akadály, ám az aprócska otthonok tulajdonosainak sokszor gondot okoz a növények elhelyezése. Ha te sem büszkélkedhetsz hatalmas palotával, de szereted a kis zöld lényeket, akkor nem kell mást tenned, mint a legapróbbakat választanod!

Kicsi a bors, de nagy a szája: a tátika

Ha óvatosan megnyomod az oroszlánszáj néven is ismert tátika - Antirrhinum - virágát a mutató- és hüvelykujjaddal, akkor kinyílik, mint egy apró száj - innen kapta a nevét. A növénynek sokféle színváltozata van, és vidám, ragyogó színekkel árasztja el a balkonládát. Az oroszlánszájat fehér virágú növényekkel vagy hasonló színű virágokkal társíthatod: a lehetőségek száma végtelen.

Bár a növénynek létezik olyan típusa, amely akár a 200 cm-es magasságot is elérheti, jelen esetben a zömökebb változatával foglalkozunk - amely mellesleg jobban is érzi magát a balkonládákban. A tátika nagyjából 10-30 cm magasra nő bokorszerűen. A levelek hosszúkásak és sötétzöldek, a virágzási időszak alatt pedig - amely júniustól októberig tart - fehér, piros, sárga, rózsaszín és kétszínű virágokkal lepi meg tulajdonosát.

Hogyan tartsd?

A tátika napos helyen mutatja meg igazán virágzó kedvét, de félárnyékban szintén jól fejlődik. Figyelj arra, hogy rendszeresen öntözd, a túlöntözést azonban kerüld! Az elnyílt virágokat pedig igyekezz mindig eltávolítani, hogy egészen őszig meghosszabbítsd így a virágzást.

Egy könnyen nevelhető apróság: a tatárvirág

A tatárvirág - Iberis - alacsony, örökzöld csomóival a természetben Dél-Európa sziklás területein találkozni. Ezért dézsanövényként is megállja a helyét, ragyogó fehér virágok és örökzöld levelek alkotta párnáival vonzó látványt nyújt.
A növényre erőteljes növekedés jellemző, a fajtától és változattól függően 10-25 cm magas, kompakt párnát nevel.

A hajtásai sűrűn elágaznak, és lándzsa alakú, sima szélű sötétzöld levelek borítják. Számos gömbszerű virága az április-májusban beköszönő virágzási időszakban jelenik meg. A virágok általában fehérek, de néhány fajtánál rózsaszínűek is lehetnek. Ha az elvirágzás után visszavágod őket, akkor ősszel újból virágot bont.

Hogyan tartsd?

Könnyen nevelhető növény, kedveli a teljes napot, és a laza, tápanyagban gazdag talajt, arra azonban ügyelj, hogy ez utóbbi jó vízelvezető képességű legyen.
A tatárvirág virágtartókba és erkélyládákba ültetve kitűnő szegélynövény, nagyobb tartókban gyorsan kitölti a helyet, és szépen díszlik.

Egy igazán strapabíró: a kövirózsa

Miként a varjúhájfélék családjának csaknem minden képviselője, úgy az örökzöld kövirózsa - Sempervivum - is szukkulens növény: képes vizet tárolni a leveleiben.
A latin Sempervivum név magyarul örök életűt jelent, ami nemcsak a növény hosszú élettartamára, hanem igénytelenségére és szívósságára is utal, valamint arra, hogy gyakran nehéz körülmények között nő.

A kövirózsa rajongói számára a legfőbb vonzerőt változatos színű és alakú, húsos levelekből álló, kör alakú rozettája jelenti. Ez a levélzet a vízmegtartást szolgálja, valamint biztosítja, hogy a növény az elhúzódó száraz időszakot is túlélhesse károsodás nélkül. A virágszár, amelyet tetőcserépszerűen egymásra boruló levelek borítanak, a levélrozettából nő ki.

A csillag alakú virágok borernyőben nyílnak, pirosak, sárgák és ritkán fehérek is lehetnek. A virágzás után a rozetta elhal, de addigra már számos utódot hozott létre. Ily módon a kövirózsa a kisebb területeket különböző méretű levélrózsával borítja be: a fajta és a változat függvényében elérheti az 5-15 cm-es magasságot.

Hogyan tartsd?

Ezek az igénytelen növények a napos fekvést és a jó vízelvezetésű talajt kedvelik. Különösen jól mutatnak lapos tálakban vagy kis edényekben, amit néhány kővel is díszíthetsz. Más pozsgás növényekkel társítva, például a bablevelű varjúhájjal, valóságos kis sziklakertet hozhatsz létre a balkonon vagy a teraszon.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények című könyv segített.

Ezt is szeretjük