A 4 leghatékonyabb immunerősítő szobanövény
Gyakran betegeskedsz, és nem érted, miért? Erősítsd az otthonod egészség területét szobanövényekkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnél mindig egészséges maradni? Az ötezer éves ősi, kínai filozófiai rendszer, a feng shui szabályai még ma is segíthetnek, ha megfontoltan alkalmazod őket. Az otthonod egészség területére - azaz a lakás keleti részére eső középső szobába - helyezett növények felélesztik a pozitív energiákat, és jó hatással lehetnek az immunrendszeredre. A szúrós, hegyes levelű növényektől óvakodj, mert ezekkel éppen ellenkező hatást válthatsz ki. Négy olyan burjánzóan üde növényt mutatunk be, mellyel viszont jelentős mértékben erősítheted az otthonod egészség területét, és távol tarthatod magadtól a betegségeket.

Bársonyos levelű futónövény: philodendron

A Kolumbiából származó Philodendron andreanum bársonyos felületű, bronzszínű levelekkel rendelkező kúszónövény. Érdekessége, hogy fiatal- és időskori levelei között nagy a méretkülönbség. A zsenge levelek mindössze nyolc-tíz centiméter hosszúak, míg az öregebbek hossza elérheti akár az ötven-nyolcvan centimétert is.

Hogyan tartsd?

Mohával bevont karóra futtatva neveld. A mohát damillal vagy vékony, rozsdamentes huzallal rögzítsd a karóhoz. Hajtásdugványai vízben három-négy hét alatt meggyökeresednek. Az időskori, nagy levelű dugványokból kis levelű növények fejlődnek. Közepes fény- és vízigényű növény, ezért ügyelj arra, hogy erős fényre soha ne tedd, és ne öntözd túl.

Az egészség hírnöke: kontyvirág

A Scindapsus aureus a kontyvirágfélék családjába tartozó, gyors növekedésű kúszónövény. Levelei sárga foltokkal tarkítottak, melyek különleges külsőt kölcsönöznek neki. Igénytelensége közismert, egy húsz centiméteres cserépből képes egész falfelületeket beborítani. Ha buja, zöld növényzetet szeretnél gyorsan és egyszerűen, mindenképpen válaszd ezt a növényt, és tedd a lakás egészség részére, hogy elűzd magadtól a betegségeket.

Hogyan tartsd?

Mérsékelt fényigényű növény, így árnyékos, fényszegény szobában is nevelheted. Közepes vízigénye miatt ne öntözd sokat, mert könnyen rothadásnak indulhat. Levágott hajtásai akváriumban, víz alatt is megélnek. Hajtásdugványokkal könnyedén szaporíthatod. Betegségei és kártevői szinte egyáltalán nincsenek, ez is bizonyítja, hogy az egészség igazi hírnöke.

Argentínából jött: szőrös pletyka

Az Argentínából származó Tradescantia blossfeldiana, magyarul szőrös pletyka különleges kúszónövény. A levelei fonákját ezüstös szőrzet borítja. A hajtásvégeken csomókban nyíló, jellegzetesen háromszirmú, rózsaszín virágai igen mutatósak.

Az egészség területére téve nemcsak a növény érzi majd jól magát, hanem az egészséged is javulhat - persze csak akkor, ha megfelelően gondozod.

Hogyan tartsd?

Ha az alsó levelek már sárgulnak, célszerű megújítani a növényt. Szaporítása egyszerű: éles ollóval vágj hajtásdugványokat. Az alsó leveleket tépd le, és ültesd őket cserépbe. Fényigényes növény, déli fekvésű, napos szobában érzi igazán jól magát. Közepes vízigényű, így itt is ügyelj a túlöntözés veszélyeire. Betegségei és kártevői nincsenek.

A mindig virágzó szépség: korallbokor

A Solanum caspicastrum, magyarul korallbokor az egyik legdekoratívabb szobanövény, ugyanis folyamatosan virágzik, és nyár végétől tél végéig mutatós, élénk színű termésekkel gyönyörködtet.

Így szinte kívánkozik, hogy a lakás egészség területén neveld. Életerős, gyorsan növekedő növény, ezért gyakori átültetést kíván.

Hogyan tartsd?

Május közepétől augusztus végéig akár erkélyen is nevelheted. A nyári hónapokban rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.

Fényigényes növény, így árnyékos helyen nem él meg. Mérsékelt vízigénye miatt óvatosan locsold.

Cikkünk megírásában a Szobanövények című könyv segített.

Ezt is szeretjük