4 nagyon veszélyes, mérgező szobanövény

A szobanövények megszépítik a környezetüket, és élettel töltik meg a teret. Nem árt azonban óvatosan válogatnod közöttük!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nem is kell magyarázni, mennyire nem érdemes virágzó szobanövényeket tartaniuk a lakásban az allergiásoknak. Ám a növények között számos olyan fajtát is találni, melytől az egyébként allergiára nem hajlamosaknak is érdemes tartózkodniuk. Ismerd meg a legveszélyesebbeket!

Súlyos mérgezést okozhat: a mikulásvirág

A Mexikóból származó növény legismertebb fajtája a piros színben pompázó mikulásvirág, de létezik rózsaszínű és krémszínű változatban is. A kutyatejfélék családjába tartozó növény körülbelül 30-35 centi magasra nő. Leginkább 17-22°C-on érzi jól magát, és kedveli a napfényt, a színes fellevelek növekedéséhez ugyanis ősztől körülbelül hat-nyolc héten át szüksége van napi 10-12 órányi megvilágításra. Miután kifejlődtek a színes levelek, megszűnik a mikulásvirág fényigénye.

A növény vidám, piros színe szinte magához vonzza a gyerekkezeket, ami nem túl szerencsés, a növény tejnedve ugyanis irritációt okozhat a bőrön.
Ha pedig a szervezetbe kerül, annak komoly mérgezés a következménye, a gyomor-bél traktusba kerülve pedig hányást okoz. Mivel elég egy kevés tejnedv a mérgezéshez, ne csak a gyerekekre ügyelj, hanem arra is, hogy a növény gondozásánál - például az elhullott levelek eltávolításánál - te se érintkezz a nedvvel. Ha mégis a bőrödre kerülne, bő vízzel alaposan mosd le, mérgezés esetén pedig a bő folyadékfogyasztás javasolt.

Megbénítja az izmokat: az amarillisz

A gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom - Hippeastrum vittatum - méltán lehet otthonod dísze: ha egyenletes szobahőmérsékleten tartod, hosszú ideig megtartja virágát.

Ennek a fantasztikus növénynek azonban gyakorlatilag minden része mérgező, kezdve a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. Ha a szervezetbe kerül - akár a gondozása során a kezedre került nedv által -, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, amit gyakran hányás és hasmenés is kísér.

A 15 legveszélyesebb szobanövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Súlyosabb mérgezés esetén, vagy, ha a tüneteket nem veszed komolyan, és nem enyhíted őket, az amarillisz mérge akár az izmokat, ezzel együtt a tüdőt is lebéníthatja, ami légzéselégtelenséghez vezet. Mérgezés esetén igyekezz minél több folyadékot magadhoz venni. Mivel nem árt valamilyen gyulladáscsökkentő szerrel sem csökkenteni a tüneteket, a tünetek súlyosságának függvényében érdemes mihamarabb orvost is felkeresni.

Gyomor- és bélpanaszok: a jácint

A tavasz - és keltetésből a késő ősz - egyik legjellegzetesebb, legvidámabb virága, a jácint is azon növények közé tartozik, melyek veszélyt jelenthetnek. Az élénk színekben kapható, népszerű növény gyorsan fejlődik, szinte napok alatt szirmot bont, ha jól érzi magát lakásodban. A hagymájában és a leveleiben található anyagok miatt azonban nem érdemes otthon tartanod, illetve óvatosan kell bánnod vele a gondozása során. Kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek - akár csak a kezedről - a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, hiszen irritálják a nyálkahártyát.

Mérgezés esetén az első panasz a hányinger és az émelygés, de a vérnyomás is csökkenhet. Előbbieket azonban ne elmulasztani igyekezz, a hánytatás célravezetőbb. Segíthet néhány pohár tej elfogyasztása is, annak kalciumtartalma ugyanis részben kicsapja az oxalátkristályokat. Súlyosabb mérgezés esetén - például, ha kisgyermek szervezetébe került a méregből - gyomormosásra is szükség lehet.

Hányás, hasmenés, súlyos bőrallergia: a rákvirág

Az Aglaonema crispum, közismertebb nevén a rákvirág Dél-Indiában és a Maláj-szigeteken őshonos növény. Levelei világoszöldek, és fehéres-krémes színű foltok, rajzolatok díszítik őket, virágai azonban jelentéktelenek. Mivel eredetileg trópusi növény, a párás, meleg helyeket kedveli.

14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szép dísze lehet például a fürdőszobának, de vigyázz vele, a rákvirágnak minden része mérgező. Néha elég, ha csak egy kevés nedv jut a levelekről a bőrödre: súlyos bőr- és nyálkahártya-irritáló anyagokat tartalmaz, melyek allergiás reakciókat váltanak ki, súlyosabb esetben pedig hányást, hasmenést és hasi fájdalmakat okozhatnak.

Mérgezés esetén a bőséges folyadékpótlás sokat segít, ha azonban a hányás és a hasmenés nem szűnik, azonnal orvoshoz kell fordulni - kisgyermekek esetében ilyenkor fennáll a kiszáradás veszélye.

Ezt is szeretjük