Idegkárosodás jele lehet az állandó fejfájás: ez okozhatja a lakásban

Eleinte egyszerű fejfájás, majd idegkárosodás és halál - így előzheted meg a bajt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek, az idei fűtésszezon is épphogy csak megkezdődött, de máris több eset kapott szélesebb nyilvánosságot.

Érdemes gyanakodnod, ha fáj a fejed!

A szén-monoxid - CO - a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Jelenléte nem érzékelhető, mivel színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai pedig, mint a rosszullét, a szédülés, a hányinger, a fáradtság, könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

Érdemes azonban felfigyelned rájuk, az állandó fejfájásnak például könnyen lehet, hogy a szén-monoxid igen kis mértékben való jelenléte az oka, ami ha nem is vezet rögtön tragédiához, hosszabb távon idegkárosodást és halált is okozhat.

Nagyon könnyen kialakulhat a baj

Szén-monoxid-mérgezés az otthonokban elsősorban valamely tüzelőberendezés nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő. A balesetek megelőzését úgy alapozhatod meg a legjobban, hogy a tervezéssel, kivitelezéssel és az üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízol meg.

Persze ez még korántsem elegendő a biztonsághoz, a kémények ugyanis fokozott igénybevételnek vannak kitéve - korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások -, emiatt pedig óhatatlanul kialakulhatnak keresztmetszet-szűkületek. A kémények rendszeres ellenőrzése életmentő lehet, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek, a tragédia pedig megelőzhető.

Ugyanez igaz a tüzelőberendezések karbantartására is. A helyiségekben lévő szálló por és vízgőz szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit, ez gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Bár csak ötévenként kötelező a gázfogyasztó-berendezéseket szakemberrel felülvizsgáltatni, kifejezetten javasolt ezt gyakrabban, akár évente elvégeztetni. Ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul.

Új tüzelőberendezések kiválasztása során célszerű a külső levegőt közvetlenül használó, a helyiségek légterétől függetlenül üzemeltethető, zárt égésterű berendezéseket előtérbe helyezni, ilyenek és szakszerű égéstermék-elvezetők használata esetén gyakorlatilag kizárható a szén-monoxid megjelenése.

A páraelszívó és a szárítós mosógép is veszélyes

Más épületgépészeti berendezések is jelentősen rontják a tüzelőberendezés levegőellátását és az égéstermék elvezetését: ilyen a konyhai páraelszívó, a mellékhelyiségek szagelszívója, a különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép vagy a mobil klíma.

Főleg akkor, ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal van felszerelve, ezek a berendezések képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, az égéstermék tehát nem tud távozni, és a berendezés közelében elindul a szén-monoxid dúsulása. A kandallók kéményei ugyanilyen hatást fejtenek ki a gázzal üzemelő berendezések kéményeire.

Így spórolj a fűtésszámlán!

A fűtésszámla komoly kiadásokat jelenthet a hűvös, őszi-téli szezonban: nézd meg a videót, egy szakértő mondja el, miként spórolhatsz rajta a legtöbbet!

Négy dolog, amit nagyon fontos megtenned!

Gondoskodj arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket pedig ne tekintsd feleslegesnek, ez ugyanis a biztonság alapfeltétele. Rendszeres időközönként, különös tekintettel a fűtésszezon kezdetére, vizsgáltasd meg, hogy tüzelőberendezéseid megfelelőek-e, illetve körültekintően üzemeltesd azokat, mindig gondoskodj megfelelő levegő-utánpótlásról.

Végül, de nem utolsósorban, használj szén-monoxid-érzékelőt, válassz azonban körültekintően típust, és tartsd be a gyártó előírásait. Vedd figyelembe továbbá azt is, hogy az érzékelők élettartama általában öt év, ennek lejárata előtt fontos lecserélned őket.

Ezt is szeretjük