395 ezer forintodba fog kerülni jövőre: ekkortól változik meg egy fontos szabály
Egy fontos szabály fog megváltozni jövő évben, nem árt felkészülni rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a jövőben csak kondenzációs gázkazánra lehet majd használatbavételi engedélyt kapni, mely az MTI korábbi információi szerint a nem lakossági fogyasztók esetében szeptember 26-tól, lakossági fogyasztók esetében pedig jövő év első napjától érvényes.

A korábbi verziótól eltérő szabályokról szólnak azonban a legújabb hírek, melyek értelmében a kereskedők az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat a lakosság részére, melyeket legkésőbb 2016. július elsejéig kell üzembe helyezni.

Méltányosságból adtak még időt

A türelmi idő életbe léptetését, illetve a kormányrendelet erről szóló módosítását
Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára jelentette be a Világgazdaság és a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap szervezésében létrejött szakmai konferencián, Budapesten, néhány nappal a szeptemberi határidő életbe lépése előtt. A kormány az épületgépész szakmai konzultációk és saját felméréseik elemzése után, méltányossági alapon határozta meg a türelmi időt.

A lakosságon kívüli szférában azonban tartani kell az uniós rendeletben meghatározott határidőt, vagyis 2015. szeptember 26. után csak kondenzációs kazánt lehet forgalomba hozni és/vagy üzembe helyezni.

Mennyibe kerül a változás?

Az MTI korábbi információi szerint a minimum költség egy hagyományos, kéménybe kötött kazán esetében - annak 100 ezer forintos árával együtt - 245 ezer forint körül mozog, míg a teljes költség a legolcsóbb, 250 ezer forintos kondenzációs készülék esetén legalább 395 ezer forint.

Szakértők szerint a kondenzációs gázkazánok árai hamarosan visszaesnek a mostani hagyományos kazánok áraira, viszont a kazáncsere többe kerül, hiszen a kéményt alkalmassá kell tenni a friss levegő beszívására és az égéstermék együttes elvezetésére. Emellett a keletkező kondenzvíz elvezetéséről is gondoskodni kell.

Az Unió írja elő a szabályokat

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását és az energiafelhasználást 20-20%-kal csökkenti, a megújuló energiák részarányát pedig 20%-kal növeli. Ennek jegyében először a hagyományos izzólámpák gyártását szorította vissza, majd a háztartási gépek energiacímkézése következett, 2013-ban pedig sorra kerültek a fűtőkészülékek.

Az ekkor született uniós rendelet 2015. szeptember 26-ig engedi a 86%-nál rosszabb szezonális hatásfokú gáz-fűtőkészülékek fogalomba hozatalát, illetve üzembe helyezését. A 86%-os szezonális hatásfokot csak kondenzációs technológiával lehet elérni, amikor a kazán a füstgáz hőjét is hasznosítja.

Az uniós szabályozás a későbbiekben is folytatódik, 2018-tól a szilárd tüzelésű és az egyedi helyiségeket fűtő berendezések hatásfokára is szigorúbb szabályok vonatkoznak majd.

Ezt is szeretjük