Így lophatta Lagzi Lajcsi a gázt: már kevesebbért is több százezres bírság járhat

Nem ritkák Magyarországon az illegális vételezések.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a hírtől, miszerint szeptember 24-én előzetes letartóztatásba helyezték feleségével, illetve a cégvezetővel együtt Galambos Lajost, vagyis Lagzi Lajcsit, az alapos gyanú szerint ugyanis egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezték az áramot, a vizet és a gázt, majd megvesztegették az ellenőröket.

Bár azóta Galambos Lajos feleségét szabadlábra helyezték - a másodfokú bíróság indoklása szerint esetében hiányzik a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja -, a másik két gyanúsított esetében helybenhagyták az elsőfokú bíróság végzését, így ők előzetesben maradtak.

Illegális bekötéseket építhettek ki

A nyomozás eddigi adatai szerint az egyik gyanúsított egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban olyan illegális bekötéseket építtetett ki, amelyek lehetővé tették, hogy társaival éveken keresztül méretlenül használják az áram-, víz- és gázszolgáltatást, miközben a szabályosan felszerelt mérők óraállása alapján csak minimális összegű díjakat fizettek. Mindezzel a mocsai házban több mint tíz év alatt, a tatai apartmanparkban pedig több mint öt év alatt 3,5 millió és 30 millió forint közötti összegű kárt okoztak a szolgáltatóknak.

Tavaly októberben az áramszolgáltató ellenőrei megjelentek a tatai apartmanparkban, de mivel a bűnügy két mostani gyanúsítottja attól tartott, hogy észreveszik és jelentik az illegális bekötést, több százezer forint készpénzt adott nekik. A megvesztegetett szakemberek ennek fejében a gyanúsítottak által kértnek megfelelően vették fel az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet, és ugyanígy jártak el a mocsai lakóház ellenőrzésekor is.

Nem ritka az illegális vételezés

A szolgáltatók információi szerint az illegális áram-, illetve gázvételezések korántsem ritkák a lakosság körében, sőt, az ilyen esetek a tízezres nagyságrendet is elérik, épp ezért az elmúlt években is különös hangsúlyt helyeztek arra, hogy az illegális tevékenységeket utolérjék és megszüntessék.

A szakemberek szerint a leggyakoribb módszerek közé tartozik a mérőóra mágnesezése - amelynek segítségével lassítható vagy akár meg is állítható az óra -, a mérőóra visszapörgetése vagy például a villanyóra-lopótök használata.

A szolgáltatók információi szerint a laikus, egyszerű rezsicsökkentésre törekvő felhasználó is könnyen összetalálkozhat olyan hirdetésekkel - elsősorban az interneten -, amelyek tulajdonképpen illegális eszközök felszereléséről szólnak, még ha ez nem is derül ki egyértelműen.

A következmények tekintetében azonban a szolgáltató nem fogad el olyan kifogást, miszerint a hirdetés nem tűnt illegálisnak, az eszközt pedig szakember szerelte fel, ilyenkor amellett, hogy a valós fogyasztás kapcsán felmerülő különbözetet is ki kell fizetni, a fogyasztónak késedelmi díjjal és kártérítési kötbérrel, felárral is számolnia kell, a végző összeg így már a legegyszerűbb esetekben is több százezer forint lehet.

Mindemellett azonban azt is fontos tudni, hogy a hasonló eszközök nemcsak a pénztárcát károsítják, de életveszélyesek is lehetnek, csakúgy, mint az, ha valaki leágazó vezetékeket épít ki, és korántsem csak a fogyasztóra, de akár a lakókörnyezetre nézve is.

Ezt is szeretjük