Százezreket veszíthetsz
6 dolog, amiről hallgatnak a biztosítók
Baj esetén akár az egész családot is megmenthetik, de a biztosítók sem fizetnek minden esetben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A biztosításról mindenki azt reméli, hogy kidobott pénz - vagyis hogy soha nem kell majd igénybe vennie a fizetett szolgáltatást. Ha azonban mégis baj történik, nagy segítség, ha legalább az anyagiak miatt nem kell aggódnod.

Egy jó szerződés megmentheti a családi házat vagy a vállalkozást, van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tudsz a biztosításokról, különben könnyen előfordulhat, hogy az erre szánt pénzt csak kidobod az ablakon.

Nem minden esetben fizetnek

A biztosításokra, illetve biztosítókra vonatkozó alapvető előírásokat a polgári törvénykönyv tartalmazza. A biztosítási szerződések ezektől csak abban az esetben térhetnek el, ha a módosítás az ügyfél érdekeit szolgálja.

A biztosítási szabályzat azonban kimondhatja, hogy ha a biztosítási esemény, vagyis a sérülés, a vagyoni kár, esetleg a haláleset rendkívüli körülmények, természeti katasztrófa, terrorcselekmény hatására következik be, a biztosító nem köteles fizetni.

Jó, ha tudod, hogy a biztosítási szerződés a biztosítási kötvény kiállításával létre jön, és az első biztosítási díj befizetését követő napon életbe lép - vagyis ettől kezdve biztosítva vagy.

Díjfizetés

Mindig ügyelj rá, hogy az esedékes díj időben beérkezzen a biztosítódhoz. Az általános szabályok szerint ugyanis, hacsak nem kaptál írásban haladékot a biztosítótól, 30 napos késedelem után a biztosításod automatikusan megszűnik.

Ha teheted, válaszd az éves befizetést, így ugyan nagyobb összegben, de csak egyszer kell utalnod a biztosítódnak, ráadásul az éves díjfizetőket sok szolgáltató kedvezménnyel jutalmazza.

Fontos dokumentumok
A hivatalos ügyek formanyomtatványait nem könnyű beszerezni. Dokumentumtárunkban megtalálod a legfontosabbakat.

Bejelentési kötelezettség

Amikor megkötöd a biztosítást, valószínűleg ki kell töltened egy kérdéssort, ami alapján a biztosító meg tudja ítélni a biztosításod kockázatát. A bejelentési kötelezettség szerint ekkor közölnöd kell minden olyan körülményt, amely befolyásolhatja a biztosítást - életbiztosítás esetén például az ismert betegségeidet.

Egy kis spórolás...

Ha figyelsz a részletekre, a biztosításodon is spórolhatsz. Nézd meg videónkat és tudd meg, mit tehetsz még azért, hogy hónap végén több maradjon a zsebedben!

A legtöbb biztosító azonban azt is előírja, hogy a későbbiekben is bejelentsd, ha a biztosítást érintő körülményekben változás történik. Ha ezt elmulasztod, vagy nem a szerződésben előírt határidőn belül teszed, a biztosítód az ebből következő kár esetén megtagadhatja a fizetést.

Életbiztosítás

Az életbiztosítás lényege, hogy ha a szerződés bármilyen okból a lejárat előtt szűnne meg, akkor a biztosító a befizetett díjak egy részét, az úgynevezett visszavásárlási összeget köteles kifizetni.

Nem fizet azonban a biztosító, ha a biztosított a szerződéskötéstől számított két éven belül öngyilkosság következtében hal meg, de az elhallgatott, be nem jelentett betegségek is a biztosítás érvénytelenségét vonhatják maguk után.

Vagyonbiztosítás

A vagyonbiztosítások közül a legelterjedtebb a lakásbiztosítás. A lakásbiztosítás havi díja természetesen függ a lakás értékétől, ám minél magasabb ez a díj, annál nagyobb a kár esetén kifizetett összeg is. Mégsem érdemes csalnod egyik irányba sem.

Ha alacsonyabb összegre biztosítod a házadat, a biztosító által kifizetett összeg nem fogja fedezni a költségeidet például egy teljes tűzkár esetén, ugyanakkor hiába biztosítasz 20 millióra egy 10 millió értékű lakást, hiszen a törvény előírja, hogy biztosítási összeg felvételéből nem származhat hasznod - vagyis hiába fizettél, nem kapsz többet, mint amennyit a házad ért.

Felelősségbiztosítás

A felelősségbiztosítás lényege, hogy ha valamilyen kárt okozol, a biztosító felel helyetted. Ezt az összeget a biztosító közvetlenül a károsultnak fogja megtéríteni, neked csak akkor fizet, ha te már előzőleg kiegyenlítetted a károsult számláját.

Jó, ha tudod, hogy amennyiben a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlanság következtében okozod, a biztosító a károsultat ugyan kifizeti, a későbbiekben azonban behajthatja rajtad a  pénzt.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Elhallgatott tanácsok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük