Ragacsos, zsíros szagelszívó? 3 hatékony házi szer, amitől megint makulátlanul tiszta lesz

A szagelszívót igen ritkán szoktuk takarítani, és nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy ragacsos zsírfoltok keletkezzenek a felületén.

szagelszívó tisztítása
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szagelszívó igen hasznos konyhai eszköz, hiszen bármennyire is ínycsiklandóan finom a sültek illata, ebéd után már keveseket tölt el örömmel az megmaradó ételszag. Éppen ezért a legegyszerűbb bekapcsolni főzés közben, és hagyni, hogy elvezesse a szagokat.

Ugyan sokan nap mint nap használnak szagelszívót, pucolni már ritkábban szokták. Nem véletlen, legtöbbször olyan magasra szerelték, hogy székre kell állni, hogy egyáltalán elérje az ember, nem beszélve azokról, akik vegyszermentes háztartást szeretnének fenntartani, és hirtelen nem találják azt a bizonyos házi szert, ami megszabadítaná őket a makacs zsírfoltoktól.

Ecetes zsírtalanító keverék

Ahelyett, hogy a környezetre igen káros hideg zsíroldót használnád, ami nem mellékesen védőkesztyű nélkül még az ujjaidat is lemarja - gondolj bele, mit okozhat a természetben -, érdemes kipróbálni az ecet, folyékony szappan, szódabikarbóna keverékét. Ehhez még akár kellemes illatú illóolajat is hozzáadhatsz, ami elfedi az ecet szúrós szagát. A recept a következő:

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 deciliter fehér ecet
  • 2 nyomásnyi folyékony szappan
  • 10-15 csepp illóolaj

Ezt az elegyet töltsd egy félliteres, szórófejes flakonba, majd a palack nyakáig engedj bele vizet, és rázd fel. Miután alaposan elkeveredtek az összetevők, fújd rá a szagelszívó zsíros részére, és tiszta, nedves szivaccsal dörzsöld bele. Ezután egy mosogatórongyot áztass be meleg vízbe, majd csavard ki, és töröld át a megtisztított felületeket.

Szódabikarbóna-paszta

Egyszerű és nagyon hatékony megoldás az igazán odarögösödött zsírpacák ellen a szódabikarbóna-paszta. Két kanál szódabikarbónához adj hozzá kevés vizet, hogy masszaállagú legyen. Vidd fel ezt a pasztát a szagelszívó durván zsíros részére, majd hagyd megszáradni rajta. Miután megszáradt, nedves szivaccsal dörzsöld le, és enyhén bevizezett ronggyal töröld át a felületet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Citrusos tisztítószer

Ha előszeretettel fogyasztasz citrusgyümölcsöket, van egy jó hírünk, a héjukból kiváló zsíroldót készíthetsz. Akár 6 grapefruit, vagy 8 narancs vagy 12 citrom héját is használhatod, de az is jó megoldás, ha a különböző citrusféléket összekevered. Ahelyett, hogy a kukában landolnának, tedd őket egy befőttesüvegbe, és önts rájuk ecetet egészen addig, míg teljesen be nem fedi őket, ezután csavard rá az üveg tetejét.

GettyImages-90079706
Fotó: Chris Stein / Getty Images Hungary

Legalább 2 hétig hagyd ülepedni az értékes keveréket, hogy minden fontos anyagot kioldjon az ecet. Amikor letelt az idő, vedd ki belőle a héjakat, és szűrd át a folyadékot egy sűrű szitán, majd öntsd vissza az üvegbe. Amikor a szükség úgy hozza, vegyél elő egy szórófejes palackot, öntsd bele 1:1 arányban a vizet és a keveréket, és már használatod is hasonló módon, mint az ecetes-szódabikarbónás elegy estében.

A szagelszívó tisztításának a módja sem mindegy, érdemes először a tetejével kezdeni, majd onnan haladni alulra, ahogyan azt egy korábbi cikkünkben már alaposan kifejtettünk.

10 hely, ahol gyakrabban kellene takarítani

Legyen akármilyen tip-top egy lakás, akármilyen makulátlanul tiszta, egy-egy hely, néhány sarok biztosan kimarad a takarításból, ahol megbújhat a por és a kosz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük