Így szedd le egyszerűen a barnaságot a vasaló talpáról: 10 módszer, amit érdemes kipróbálni
A vasaló csúnya barnasága a ruhákat is befoghatja: érdemes idejében eltávolítani.

GettyImages-523794756
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy gyönyörű, fehér blézert vasalsz, valószínűleg kisimuló gyűrődéseket szeretnél látni, és a legkevésbé sem ronda, barna csíkokat a ruhán. Pedig a vasaló akár ilyeneket is hagyhat maga után sokak bosszúságára.

A foltok és csíkok a barnás rétegből származnak, ami olyankor kerül a vasalóra, amikor az ember nem az adott műszálas textilnek megfelelő, hanem magasabb hőfokon vasalja a ruhákat. Ilyenkor az anyag megolvad, és az ebből származó vékony réteg a talpon marad. Mivel legközelebb a barnaság újra felolvadhat, könnyűszerrel összekenheti a többi ruhát.

Tíz praktika a vasaló tisztítására

Érdemes minden vasalás után vagy a következő előtt ellenőrizni, nem került-e barna réteg a vasaló talpára, és szükség esetén letisztítani azt. A szennyeződés eltávolítása nem könnyű, de számos praktika létezik rá. Sokan javasolnak forróvasalós tisztítótippeket, de ezek nem biztonságosak. Tíz olyan következik, amelyeket hideg, kihúzott vasalón tudsz alkalmazni.

Durva szemű asztali sóhoz adj annyi vizet, hogy a keverék pasztaszerű legyen. Tegyél egy keveset egy törlőruhára, majd dörzsöld át vele a kihúzott vasaló talpát, elkerülve a lyukakat. Végül tiszta vizes ruhával menj végig rajta.

Fogkrém

Kend be a hideg vasaló talpát szemcsés fogkrémmel. Várd meg, míg megszárad, majd újságpapír segítségével, körkörös mozdulatokkal dörzsöld le. Vigyázz, hogy a fogkrém ne kerüljön a gőzölőlyukakba. Ha szükséges, ismételd meg. Végül töröld át nedves törlőruhával.

Varázsszivacs

A faltisztításban remek varázsszivacsról korábban itt is olvashattál. Ez az eszköz a vasalótisztításban is beválhat. Nedvesítsd be, és töröld át vele néhányszor a hideg vasalót. Végül nedves törlőruhával töröld át.

Szappanos mosogatószivacs

Egy nedves, beszappanozott konyhai szivacs dörzsi oldalával menj végig a kihúzott vasaló felületén, majd egy egyszerű, nedves ruhával töröld át azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ecet

Beválhat az ecet is. Itass át egy törlőruhát hígítatlan ecettel, és a hideg vasalót talpával lefelé fektesd rá 15-30 percre. Ez felmarhatja a szennyeződést, amit ezután egyszerűen letörölhetsz.

Mosogatószer

Az ecetes módszert mosogatószerrel is kipróbálhatod enyhe szennyeződés esetén. Áztass meleg, mosogatószeres vízbe egy törlőruhát. Kissé csavard ki, terítsd le, és helyezd rá 15-30 percre a hideg vasalót. Ezután dörzsöld át a közben jól kicsavart ronggyal, és egy másik, nedves ruhával töröld tisztára.

Súrolókrém

Tegyél egy kis karcmentes súrolókrémet a törlőruhára, és határozott mozdulatokkal súrold végig a kihúzott vasaló talpát. Vigyázz, hogy a lyukakba ne jusson a szerből. Végül vizes ruhával töröld át a felületet.

Ecet + só

Keverj össze ugyanannyi sót és ecetet, és alkalmazd a keveréket hideg vasalótalpon: a lyukak kihagyásával dörzsöld át a felületet, végül vizes ruhával ismét.

Só + olaj

Elegyíts annyi sót és étolajat, hogy egy folyékony súrolószert kapj. Egy törlőruha segítségével dörzsöld át a keverékkel a vasaló talpát úgy, hogy a lyukakba ne kerüljön belőle. Végül enyhén nedves mosogatószeres-vizes ruhával, majd tiszta vizessel is menj végig a felületen. Légy alapos, különben az olaj ráég a talpra, ami nemcsak büdös lesz, hanem nyomot is hagyhat a ruhákon.

Sütőpor-paszta

Végül, tizedikként a sütőpor is gyarapítja a tisztítómódszerek sorát. Keverj össze pár teáskanálnyit annyi vízzel, hogy paszta állagú legyen, és egy törlőruha segítségével vidd fel a vasalótalpra. Légy óvatos, hogy az apró lyukakba ne kerüljön a masszából. Alaposan dörzsöld át a felületet, végül tiszta vizes törlőruhával szabadítsd meg a vasalót a tisztítószer nyomaitól.

Láthatatlan ruhaszárítók

Kis lakásban is meg lehet oldani úgy a teregetést, hogy a szárító ne legyen útban, és szinte láthatatlan legyen az ember számára.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük