Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni? Sokan csinálják, de több kérdést is felvet

A légkondi sokat segít a melegben, de vajon alvás közben is érdemes használni?

GettyImages-1305330794
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár nagyon sok háztartásban csupán nyitott ablakokkal, illetve hagyományos ventilátorral oldják meg a nyári hónapok alatt a lakás hűtését, ma már rengetegen szereltetnek be légkondicionáló berendezést.

Ez az enyhülést adó szerkezet nagyon áldásos tud lenni egy-egy hőhullám idején, ezért a legmelegebb napokon sokan egész nap, sőt éjszakára sem kapcsolják ki. Érthető, hiszen mindenki ismeri az érzést, milyen rossz álmatlanul vergődni az ágyban a tomboló forróság miatt. Felmerül azonban a kérdés, nem árthat-e, ha valaki bekapcsolt légkondi mellett alszik, hiszen a gép hidege szokatlanul hűvös körülményt teremt az alváshoz.

Szabad légkondi mellett aludni?

A Sleep Foundation szerint a normál alvási ciklus részeként a testhőmérséklet este csökkenni kezd. Ez a cirkadián ritmusnak tudható be, az ember biológiailag kódolt rendszerének, amely szabályozza az alvást, az étvágyat, a hangulatot, illetve más testi funkciókat. A ritmust az agy hipotalamuszában lévő sejtek szabályozzák, amelyeket suprachiasmaticus nucleus avagy cirkadián óra néven ismer a tudomány.

Napközben, amikor a retina természetes fényt érzékel, azt a jelet küldi a felelős agyterületnek, hogy ébren kell lenni. Ez serkenti a kortizol hormon termelését, mely éberséget vált ki, és testhőmérsékletét is az ébrenléti, normál szinten tartja. A legtöbb ember normál napközbeni testhője 37°C. Mikor a nap lemegy, a szem érzékeli a sötétedést, illetve sötétséget, és jelez az említett agyterületnek, hogy közeleg az éjszaka. Az erre válaszként beindítja a melatonin felszabadulását, a fáradtság és ellazulás érzését keltő hormont, mely egyidejűleg a testhőmérséklet csökkenését is előidézi. A hőcsökkenés a lefekvést követően tovább folytatódik, akár 2 fokkal is alacsonyabb lehet az alvás során. Ahogy pedig közeleg a reggel, a testhő újra emelkedni kezd.

A Sleep Foundation felhívja a figyelmet, hogy ha a hálószoba túl meleg, akkor a test nem tud a fent magyarázott módon, természetének megfelelően lehűlni, ez pedig zavarja, akadályozza a pihentető alvást. A szakértők ezért kifejezetten javasolják, hogy ha van légkondi, akkor az ember használja azt éjszaka, alvás alatt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fő kérdés persze az, mennyire kell lehűteni a szobát. A Sleep Foundation szakértői szerint egy felnőtt embernek alvásához a hálószoba ideális hőmérséklete 15,6 és 19,4 fok között van. Ezt a hőmérsékleti tartományt érdemes beállítani a nyári éjek során, hogy ilyenkor se akadályozza semmi a test természetes éjszakai lehűlését.

Azt természetesen fontos észben tartani, hogy ha légkondi segítségével lehűl a szoba, az semmivel sem lesz melegebb, mint más évszakokban, tehát hiba lenne túl lengén öltözni vagy mellőzni egy takarót. Egy vékony pamutpizsama mindenképpen elkél, és a takaró se kerüljön távolabb karnyújtásnyinál. Ellenkező esetben a légkondi mellett alvásnak megfázás is lehet a vége.

Alvás TV mellett

Nemcsak a légkondi mellett alvás, hanem a bekapcsolt TV mellett alvás is káros lehet: következő cikkünk erről szól.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük