Így hűtsd a lakást, ha nincs légkondid: 7 hatásos módszer, ami sokat jelent a forró kánikulában

A forró napokon felüdülést hozhatnak ezek a praktikus megoldások.

GettyImages-1326917271

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár sokak számára az év legkedvesebb időszaka, akik azonban nem kedvelik, azok rendszerint a kínzó kánikula miatt preferálják a többi évszakot.

A légkondicionáló berendezés hatékony módja a beltéri hőmérséklet csökkentésének, ám ilyen gép nincs minden háztartásban. Ha a te otthonodban sincs, akkor hasznodra lehet néhány praktika, amelyek a szerkezet nélkül is segítenek hűsebbé varázsolni a levegőt.

7 praktika a beltéri hőmérséklet csökkentésére

Ha szeretnéd légkondi nélkül is hatékonyan hűteni a lakást, mindig legyen a mélyhűtőben valamennyi jég. Több módon is felhasználhatod.

Amikor hazaérsz, tegyél valamennyi jeget egy vödör hideg vízbe, majd ezzel moss fel! Az, hogy a padló lehűl, a belteret is hűteni fogja. Fagyassz néhány nagyobb jégtömböt is, és készíts DIY-légkondit: helyezz ki egyet egy tálban az asztali ventilátor elé! A gép épp a jég felett fújja majd a levegőt, ezáltal hűsebbé teszi a környezetet. Az is segíthet, ha egy-egy törölközőt vagy lepedőt jeges vízbe mártasz, és kiterítesz a ruhaszárítóra.

Ami a nyári szellőztetést illeti, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint hiba a nyári melegben kinyitni az ablakot, hiszen csak a meleg árad be rajta, mások azt mondják, az oxigénre ilyenkor is szükség van. Noha mindkét tábor véleményében van igazság, valóban sokat javít az ember komfortérzetén, ha friss levegő van odabent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha úgy döntesz, hogy szellőztetnél, akkor képezz kereszthuzatot: nyiss ki két ablakot a lakás két végében, melyek körülbelül egymással szemben helyezkednek el! Ezek között folyamatosan mozog majd a levegő, és a forróság nem reked a lakásban. Fontos, hogy ha kisgyerek is van a háznál, ő ne maradjon egyedül abban a helyiségben, ahol nyitva van az ablak.

Hűsebb levegőt reggel és a nap végén tudsz a bejuttatni, amikor még enyhébb, vagy már enyhült az idő. Ilyenkor nyiss ki minden ablakot egy időben, és hagyd is úgy minimum 10-15 percig! Hasznos, ha van szúnyoghálód, mert annak köszönhetően a rovarok nem lepik el a lakást. Ellenkező esetben oltsd le a lámpákat a szellőztetés idejére, hiszen a hívatlan vendégeket mágnesként vonzza a fény.

A kínzó meleget nem csak utólag csökkentheted: tegyél már jó előre az ellen, hogy a beltéri levegő felmelegedjen! A redőny és a sötétítőfüggöny nem csak akkor tesznek jó szolgálatot, ha este nem szeretnéd, hogy belássanak. Abban is segítenek, hogy napközben alacsonyabban tarthasd a hőmérsékletet. Lakásod fekvése szerint délelőtt, illetve délután más-más irányból süt be a nap. Azon az oldalon, ahonnan a sugarak éppen érkeznek, mindig tartsd le-, illetve behúzva az árnyékolókat! Ha egész nap nem vagy otthon, akkor tartsd azokat lent egész napra, és legfeljebb a növényeid számára eressz be némi napsütést. Így akár több fokkal is enyhébb maradhat odabent a hőmérséklet, hiszen a redőny és a függöny akadályozza, hogy a beérkező napsugarak felmelegítsék a bútorokat, illetve a padlót, közvetve pedig a levegőt.

Így lásd el vízzel a növényeket nyaralás alatt

Ha nem kérnél meg senkit, hogy öntözze meg a növényeid, akkor ezek a praktikák segíthetnek abban, hogy ne száradjanak ki, mire hazaérsz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük