10 vasaláskönnyítő tipp: gyorsan, egyszerűen, tökéletesen kisimulnak a ruhák

Ezekkel a praktikákkal hamarabb kész lehet a korábban unalmas és nehézkes vasalás.

GettyImages-958739442
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vasalás a házimunkák mumusa: monoton, aprólékos feladat, ami odafigyelést, óvatosságot, időt igényel, és sok bosszúságot okozhat.

Ha neked sem a szíved csücske, és szeretnél rajta minél gyorsabban túl lenni, jól jöhet egy-egy praktika: a következő tízet érdemes kipróbálnod.

Így gyorsabban mehet a vasalás

Mielőtt hozzákezdenél, szortírozd a ruhákat anyaguk, illetve jellegük szerint. Így nem kell folyton tekergetned a hőfokszabályozót és kivárnod, míg a megfelelőre hűl vagy melegszik a vasaló talpa. Kezdd a legalacsonyabb hőfokot igénylő darabokkal, és haladj tovább a magasabban vasalhatókkal.

Ha előre csoportosítod a vasalnivalót, és hasonló szabású ruhák, például pólók követhetik egymást, mozdulataid automatikusabbá válhatnak, mintha egy szoknyát egy nadrág, majd egy blúz követne, és mind más technikával kellene megközelítened.

A talp mindig legyen tiszta. Ellenőrizd, nincs-e rajta vízkőlerakódás vagy műszálas anyag megolvadásából származó barna folt. Ezektől ugyanis nehezebben siklik az anyagon, tehát nagyobb erőt kell kifejtened, és lassabban haladsz, és a finomabb anyagokat meg is sértheti. Ha a szennyeződés megolvad, a ruhát is összekenheti: kihűlt állapotában sóval vagy fogkrémmel is letakaríthatod. Korábbi cikkünkben több tisztítótippet is adtunk.

Ha a ruhákat vasalás előtt behinted némi vízzel, a nyirkosságnak köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz elsimítani a ráncokat. Vasalás közben sincs késő: tölts meg egy spriccelőflakont vízzel, és fújd a textilre. Vasaláskönnyítő folyadékot is vásárolhatsz a drogériákban. Ha magad is szívesen kevernél, vízből és kukoricakeményítőből csinálhatsz: ide kattintva megtalálod a pontos receptet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vond be alufóliával a vasalódeszkát! Mivel vasalás közben átforrósodik, a ráfektetett ruhát egy időben vasalhatod mindkét oldalán.

Apropó, mozdulatok: könnyebb és gyorsabb lesz a vasalás, ha mindig középről indulsz az anyag szélei felé. A körkörös simítást viszont kerüld, mert az csúnyán megnyújthatja a textilt.

Nagy fodros ruhák vasalását érdemes a fodor simításával kezdeni, mivel ahhoz több átfordításra lehet szükség, mint a sima részeknél. Ha fordítva jársz el, mire végzel a fodorral, a már kivasalt területek megint gyűröttek lesznek. A gallérral hasonló a helyzet: legyen az az első.

Az ing- és blúzujjak vasalását megkönnyítheted, ha felgöngyölsz egy frottírtörölközőt, és bevezeted az ujjba.

Ha ágyneműt is vasalsz, érdemes félbehajtanod az anyagot, és több réteget simítani egyszerre. Amennyiben zavar a bevasalt vonal, zárásként hajtsd pár centivel alá vagy fölé, és egy mozdulattal haladj át rajta.

Végül egy kis pszichológia: légy a saját versenytársad! Mérd le minden alkalommal, mennyi idő alatt végzel, és próbáld megdönteni saját rekordod. Ha erre koncentrálsz, nem a vasalás okozta vesződségre, és tudatosan törekszel a gyorsaságra, semmi perc alatt el is készülsz a ruhákkal.

Teregetési szokások szerte a világon

A legváltozatosabb helyeken és módszerekkel teregetnek az emberek a világ különböző pontjain.

Ezt is szeretjük