Stresszűző, étvágycsökkentő, boldogító színek

A színekkel megváltoztathatod az otthonod hangulatát, illetve közérzeteden is javíthatsz velük.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósok már régóta tudják, hogy a színek befolyásolják a hangulatot, és specifikus élettani válaszokat váltanak ki. Mindegyik színárnyalat egyedi hullámhosszú és frekvenciájú sugárzást ver vissza, mely az idegpályákon át a tobozmirigybe kerül, és meghatározott választ vált ki.

A színek tehát nem csupán esztétikai szempontból hasznosak, hanem gyógyhatásuk miatt is: némelyik serkenti az agyműködést, mások oldják a feszültséget, és megnyugtatnak.

Amennyiben nem akarod megváltoztatni a falak festését, a szegélyek és néhány kulcsfontosságú berendezési tárgy átfestése is segíthet. A kipárolgást elkerülendő használj víz alapú, alacsony illékonyanyag-tartalmú vagy természetes alapanyagokból készült festéket.

Szorongás, depresszió ellen: zöld

A sárga melegségét a kék békességével kombináló zöld felidézi az életenergiát. Nyugtató és semleges, enyhíti a stresszt, csökkenti az izomfeszességet. Ideális szín a koncentrációra, meditációra és relaxációra használt szobákban. Egyes kutatók azt tapasztalták, hogy a zöld árnyalatok segítséget nyújtanak a depresszióban, szorongásban és idegességben szenvedő embereknek.

Emésztésserkentő, étvágygerjesztő: narancssárga

A narancs vidám ragyogása enyhíti a fáradtságot. Mivel serkenti az étvágyat és az emésztőrendszert, nagyon illik az étkezőterületekhez.

A tiszta narancs nagy mennyiségben túl rikítónak tűnhet, de a narancs árnyalatú színek, például az őszi- és a sárgabarack, a lazac, a korall és néhány okkerszín derűs és hívogató.

A színpszichológia egyik alapvető tanulmányában a neves kutató, Faber Barren azt állítja, hogy a specifikus színárnyalatoknak egyértelműen meghatározott terápiás hatásuk van. Más tudósok úgy találták, hogy számos betegség sikerrel gyógyítható színekkel. Néhány elméleti szakember azt is állítja, hogy az adott ember által kedvelt szín a rá jó hatást gyakorló, gyógyító rezgések tudatalatti keresésére utal.

Bélproblémák enyhítésére: sárga

A sárga a sötét tereket világosabbaknak láttatja. A sárga árnyalatokra festett szobák felemelik a lelket, és enyhítik a fáradtságot. Néhány tudós azt is állítja, hogy a sárga hasznos a bélrendszeri betegségek kezelésében.

Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő: kék

A nyugtató és tápláló kék csökkenti a vérnyomást, a légzésszámot, és enyhíti a gyulladásokat. A halványkékek az eget idézik, békét és harmóniát sugallnak. A sötétebb árnyalatok fékezőek, és bátorítják az elmélkedést.

13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kék árnyalatokkal azonban bánj óvatosan: magukban foglalják a szomorúságot is, ezért kissé lehangolóak lehetnek.

Étvágycsökkentő, agyserkentő: vörös

A vörös a legszenvedélyesebb szín. Serkenti az agyhullám-tevékenységet, és növeli a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást. A mértéktelenül használt vörös színt a legtöbb ember túlságosan stimulálónak tartja, a módosított tónusok azonban - például a meleg gesztenye-, a rózsavörös és a rózsaszín árnyalatok - nem izgatóak, de hatnak az érzelmekre. Egy parányi rózsás árnyalat ellazítja a fáradt izmokat, és enyhíti a feszültséget. A rózsaszín étvágycsökkentő is, és néha használják a diétás kezelésben. Mértékkel használd, és csak akkor, ha illik a lakásba.

A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Migrén és idegi rendellenességek ellen: bíbor

A vörös szenvedélyességét a kék nyugalmával egyesítő bíbor se nem serkent, se nem lazít. Rejtélyes szín, melyet néhány ember zavarónak tart.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek ellenére a kutatók azt állítják, hogy a bíbor tónusok hasznosak lehetnek a migrének és az idegi rendellenességek kezelésére. Ahogy az árnyalatok mélyülnek, úgy fokozzák a nyugodt elmélkedést.

Cikkünk megírásában Jackie Craven Az egészséges otthon című könyve segített.

Szép, boldog, egészséges otthon - mindenki ilyet szeretne magának és családja számára. Hogyan teremthetsz elegáns, kényelmes és egészséges környezetet: ebben segít Az egészséges otthon című könyv, melyből megtudhatod, hogyan szolgálhatja az otthon elrendezése testi, lelki és szellemi egészséged védelmét és fejlesztését úgy, hogy közben tekintettel vagy mindannyiunk közös otthona, a Föld védelmére és tiszteletére is.

Kiadja az Officina '96 Kiadó.
Ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük