Így csökkentheted 100 ezer forinttal a fűtésszámlád: egyetlen dolog kell hozzá egy felmérés szerint
Érdemes elgondolkodni rajta.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító program mérési eredményei szerint a szigetelés 46%-kal csökkentette egy családi ház fűtésszámláját - közölte a Knauf Insulation Hungary Kft. az MTI-vel a novemberben lezárt programot értékelve.

A kép illusztráció

A szigetelőanyagokat gyártó társaság kísérletének megvalósításához pályázaton keresett két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel rendelkező családi házat. Egy hajdúnánási család 110 négyzetméteres, valamint egy hajdúdorogi család 108 négyzetméteres otthonát választották ki.

A két ház paraméterei lényegében azonosak voltak, két-két felnőtt és két-két gyermek lakott bennük. A méréseket azonos hőmérsékleti körülmények között végezték, azzal a különbséggel, hogy a program elején a hajdúnánási házat leszigetelték.

114 ezer forintos gázszámla-megtakarítást értek el

A fűtési szezonban, tavaly szeptember 27. és idén március 31. között folyamatosan mérték az adatokat. Ennek alapján kiderült, hogy a belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2182 köbméter gázt használt el, míg a szigetelt házban ehhez 1196 köbméterre, 46%-kal kevesebb gázra volt szükség.

A nem szigetelt házban mintegy 250 ezer forintba, míg a szigetelt házban 136 ezer forintba került a fűtés, ami szintén 46%-os különbség. A szigetelt ház kazánja átlagosan harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelté, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10 ezer forintos megtakarítást eredményezett az áramszámlában is.

Bőven megtérül a befektetés

A Knauf Insulation számításai szerint a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül, összehasonlítva a program során felhasznált hőszigetelő anyagok árát, a nettó 1 millió 327 ezer forintot a gázfogyasztás csökkenéséből adódó mintegy 114 ezer forint évi megtakarítással. Az ásványgyapot-szigetelés élettartama ötven év.

Az összes magyarországi lakóingatlan, vagyis 4,3 millió épület mintegy 70%-a családi ház. Ebből a több mint 2,8 millió épületből a Knauf Insulation szakértői szerint 2,5 milliót érdemes lenne energiahatékonysági állapota miatt szigetelni. A cég saját költségén vállalta a programban részt vevő mindkét családi ház szigetelését, a program zárásaként az elmúlt héten átadták a szigetelt hajdúdorogi házat is.

Ezt is szeretjük