Ez zabálja meg a legtöbb áramot a fűtésszezon idején
Így használd, hogy spórolj!
Érdemes tudnod néhány dolgot az elektromos fűtőkészülékekről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtésszezon idején a legtöbben tartanak a gázszámla drasztikus emelkedésétől, nemcsak ez jelenthet azonban problémát. Sok esetben a villanyszámla tekintetében is magasabb összegekre kell számítani, ami nemcsak annak köszönhető, hogy hosszabb ideig kell világítani, de annak is, ha a család a fűtéshez is elektromos berendezéseket használ.

Ahogy arról korábbi cikkünkben Székelyhidi László épületgépész és megújuló energia szakértő is beszámolt, a legköltségesebb hőtermelési formát a villamos energia felhasználása jelenti, sőt, az E.On munkatársai is egyetértenek abban, hogy elektromos fűtőkészülékeket csak olyan háztartásokban érdemes, illetve gazdaságos működtetni, ahol csupán kiegészítő fűtésre van szükség, meglehetősen magas ugyanis a költsége annak, ha valaki az alapfűtés biztosítására alkalmaz ilyen berendezéseket.

Csak kiegészítésként használj elektromos fűtőkészüléket!

Az elektromos fűtőkészülékeknek persze előnyeik is vannak, ide tartozik például, hogy egyszerű őket csatlakoztatni, sok közülük olcsón beszerezhető, nem szennyezik a környezetet, és nem kell szén-monoxid-mérgezéstől tartani használatuk mellett, továbbá takarításuk és karbantartásuk is egyszerűbben megoldható, mint például egy kazáné. Nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy sokaknak az egyetlen alternatívát jelentik a fűtésre, olyan esetben például, ha számlatartozás miatt a gázt kikapcsolták.

Számos különféle elektromos fűtési megoldás létezik, a legtöbben azonban talán az elektromos konvektort, az olajradiátort, a hősugárzót, illetve a ventilátoros hőkandallót alkalmazzák - a köznyelv sokszor ezek mindegyikét a hősugárzó kifejezéssel fedi le.

Ahogy az az E.On elektromos fűtőkészülékekkel foglalkozó tájékoztatójából is kiderül - ide kattintva mindent megtudhatsz az egyes típusokról -, ha nem szeretnél horribilis villanyszámlát hónap végén, a különféle elektromos berendezéseket csak kiegészítő fűtésként használd. Az információs anyag szerint az egyetlen olyan elektromos készüléket, mely alapfűtés esetében is gazdaságos, a hőtárolós kályha jelenti.

Figyelj a megfelelő fokozatokra!

A már említett elektromos fűtőkészülékek többségét általában kisebb helyiségek felfűtésére érdemes használni - ahol nem is tartózkodsz állandóan -, nagyobbak esetében célszerű csak kiegészítő fűtésként gondolni rájuk - például, ha a pelenkázó környékén szeretnél melegebbet.

Ha mindenképp hosszabb ideig, illetve intenzívebben szeretnéd működtetni ezeket a berendezéseket, fontos, hogy szabályozható, fokozatokkal rendelkező típusokat válassz, és feleslegesen ne állítsd őket túl magas fokozatra, így már ezzel is sok pénzt megspórolhatsz.

Szigetelj egyszerű praktikákkal!

A költségek csökkentése érdekében továbbá érdemes gondoskodnod az adott helyiségek, illetve a lakás megfelelő szigeteléséről, hogy a borsos áron létrehozott meleg legalább ne szökjön ki olyan gyorsan otthonodból. A szigetelésre sem feltétlenül kell komoly beruházásként gondolni, sokat segíthet például a redőny, a vastag, sűrű szövésű sötétítőfüggöny, az ablak esetében a szigetelőcsík vagy a hőszigetelő ablakfólia, esetleg a huzatfogó párna - mindezekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük