Kiderült, melyik a legolcsóbb fűtési módszer

Egy szakértőt kérdeztünk meg

Keresed a legtakarékosabb megoldást? Eláruljuk, melyik az.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtési szezon kezdete nem véletlenül jelent sok család számára igen komoly problémát, amellett ugyanis, hogy a hidegben egyébként is komoly összeget jelent a lakás megfelelő hőmérsékletének biztosítása, az energiaárakra folyamatos drágulás jellemző, a rezsicsökkentés ellenére is.

Magyarország emellett igen kiszolgáltatott helyzetben van a gázalapú energiára való berendezkedés miatt, így nem csoda, hogy egyre többen keresnek megoldást arra, hogy a bizonytalan helyzetet átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tegyék. Székelyhidi László épületgépészt és megújuló energia szakértőt kérdeztük, ma mely fűtési módszerekkel lehet leginkább takarékosnak maradni.

A legolcsóbb módszer

Székelyhidi László szerint a legolcsóbb és legtakarékosabb módszernek jelenleg is a fatüzelés számít, a fának ugyanis igen jó a fűtőértéke - legyen szó a hasábfáról vagy a fűrészpor összepréselése által kialakított, egyre népszerűbb fapelletről -, emellett az sem elhanyagolható, hogy ebben az esetben megújuló energiaforrásról beszélhetünk. Ráadásul azt is hiba lenne állítani, hogy a fa égése károsítja a környezetet, élete során ugyanis termelt annyi oxigént, hogy ezt kompenzálja.

Sajnos azonban nemcsak a fogyasztók vették észre, hogy a fatüzelés a gázhoz képest komoly alternatívát jelent, de azok is, akik az alapanyagot biztosítják, így ennek ára is drágul, Székelyhidi László szerint azonban a világpiaci tendencia szerint ez ugyanúgy igaz más energiaforrásokra is.

A szakértő elmondása alapján a fatüzelés 50%-os megtakarítást is jelenthet a gázalapú fűtéssel szemben, egy ehhez szükséges készülékhez pedig akár már 200 ezer forintért is hozzá lehet jutni. Plusz költséget jelent a hatósági engedély megszerzése, emellett fontos, hogy az épületben legyenek csatlakozási pontok.

Tudtad?
Ha nincs lehetőséged nagyobb beruházásra, viszont a rezsiköltséged egyre nagyobb megterhelést jelentenek, kérhetsz lakásfenntartási támogatást. Tudj meg többet!

Fatüzelésű rendszer kialakítása elsősorban családi házakban lehetséges, azonban egy lakásba is be lehet építeni például pelletkandallót, amennyiben rendelkezik a kazánétól független kéménnyel.

Gázfűtés takarékosabban

Székelyhidi László szerint a legköltségesebb hőtermelési formát a villamos energia felhasználása jelenti, aminél még mindig olcsóbb a gáz, főként, ha az ember korszerű, költséghatékony berendezést használ. Ilyen például a kondenzációs technikájú gázkészülék, mely az égéstermékben lévő, rejtett hőt is hasznosítja a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával. Egy ilyen készülékkel az éves gázszámla fogyasztástól függően 100-200 ezer forintra redukálható, a 10-20%-os számlacsökkenés pedig rögtön láthatóvá válik.

Így spórolj a fűtésen!

Ha berendezést nem is váltanál, néhány hatékony ötletet bevethetsz a számlák összegének csökkentéséért. Nézd meg a videót!

Őrláng nélküli készülékkel már önmagában is meg lehet spórolni egy havi gázszámlát, emellett hatékonyan csökkenthető a rezsi megfelelő szabályozástechnikával is, mely nemcsak a szobatermosztátot, de a külső hőmérsékletes szabályozót is magában foglalhatja.

Az intelligens szabályozás azért fontos, mert nem túl célszerű újra és újra lehűteni a lakást, a felmelegítés ugyanis rengeteg energiát pazarol, mivel nemcsak a levegőt kell ilyenkor újra felfűteni, de a bútorokat és a falakat is. Érdemes inkább 1-3 Celsius-fokos hőmérséklet-különbségen belül mozogni - ezt segíthetik a szabályozó berendezések -, ez nemcsak a pénztárca, de az emberi szervezet számára is kedvezőbb.

Székelyhidi László szerint egy ilyen rendszer kiépítése 500 ezer és 1 millió forint közötti összegből valósítható meg, azonban a megtérülés már három-öt év alatt realizálható lehet.

Ezt is szeretjük