Így mosogass a kormány szerint: tippek, amiket megfogadhatsz

Ha spórolni szeretnél, a következő jó tanácsokra egész nyugodtan hallgathatsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Tudatosenergiafogyaszto.hu nevű honlap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a hazai közüzemi szolgáltatók közös kampányának részeként többek között olyan tippeket és jó tanácsokat gyűjt egybe, melyek segítik a háztartások energiaköltségeit csökkenteni.

A leghasznosabbnak tartott rezsicsökkentő ötletek közül most azokat vesszük számba, amelyek az elektromos árammal működő készülékek esetében lehetnek hasznosak.

Mosás és mosogatás

A Tudatosenergiafogyaszto.hu szerint mosásnál érdemes ügyelni rá, milyen magas a hőfok, ha ugyanis nem túl szennyezett a ruha, csak felfrissítenéd, bőven elegendő lehet akár a 40 Celsius-fok is. Ha teheted, várd meg, míg összegyűlik annyi ruha, hogy megteljen a mosógép, emellett arra is figyelj, hogy tisztán tartsd a gépet, a vízkő és a szennyeződések miatt ugyanis csökkenhet a hatásfoka.

A mosogatáshoz lehetőleg ne használj folyó vizet, ha azonban olyan szerencsés vagy, hogy mosogatógéped van, azzal spórolhatsz leginkább a honlap szerint, ha ügyelsz rá, hogy mindig tele legyen, előbb nem túl takarékos elindítani.

Sütés-főzés

Sokat spórolhatsz villanytűzhely esetében, ha mindig fedőt raksz az edényre, illetve megfelelő méretű edényt használsz az adott főzőlaphoz. Kuktával is takarékoskodhatsz, mint ahogy azzal is, ha a kisebb adag ételt mikrohullámú sütőben készíted el.

Háztartási kisgépek

Vízmelegítéshez lehetőleg vízforralót használj, és csak annyi vizet tölts bele, amennyire feltétlenül szükséged van. Használat után pedig tisztítsd meg a készüléket, csakúgy, mint a kávéfőzőt és a vízforralót, a vízkövesedés ugyanis többletfogyasztáshoz vezet. A vasalás tekintetében is ad ötletet az energetikai hivatal, eszerint érdemes előtte összeválogatni az azonos hőfokot igénylő ruhadarabokat.

Az egyik legnagyobb fogyasztó: hűtőszekrény

A hűtőszekrény a lakás egyik legnagyobb áramfogyasztója, így nem mindegy, hogyan bánsz vele. Ha új készüléket veszel, tájékozódj az energiafogyasztásról, és lehetőleg A energiaosztályút vegyél, emellett azonban régi készülék esetében is spórolhatsz. Tanácsos például rendszeresen megtisztítani a hűtőszekrény hátulját, így javítva hatásfokát, fontos továbbá rendszeresen leolvasztani, megfelelően feltölteni, valamint olyan helyre tenni, ami a lehető leghűvösebb a lakásban.

Szórakozás és munka

A szórakoztató elektronikai készülékeket ne hagyd stand by üzemmódban, mindegyiket egybevéve ugyanis ez jelentős fogyasztást eredményezhet. A számítógép esetében használd az energiatakarékos üzemmódot, és ne felejtsd el kikapcsolni a monitort se, ha leállítod a gépet.

Világítás

A hivatal szerint fontos, hogy energiatakarékos izzót használj, ezzel ugyanis akár 80%-kal is csökkentheted a fogyasztást, emellett arra is figyelj, hogy ne használj egyszerre több fényforrást a szükségesnél, olvasáshoz például elég egy olvasólámpa is.

Ezt is szeretjük