Tízezrekkel növelheti meg a villanyszámlát: te is rosszul használod a hűtőt?

A hűtő rengeteg felesleges energiát fogyaszt, ha nem figyelsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűtő, valamint a fagyasztó a legnagyobb áramfaló lehet az otthonodban, jóval több energiát igényel ugyanis a hűtés, mint a fűtés, emellett ezek a készülékek akkor tudják megfelelően betölteni funkciójukat, ha éjjel-nappal működnek.

Léteznek persze energiatakarékos, már elérhető áron is megkapható darabok, ilyenkor sem árt azonban, ha tisztában vagy azzal, miként tudsz spórolni. A következő praktikák mindemellett akkor is segítenek csökkenteni az áramszámlát, ha régi típusú hűtőd van.

Az alapvető szabályok

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyitogasd ki feleslegesen a hűtőt, ha ugyanis nincs csukva, meleg levegő áramlik be, ennek lehűtése pedig nem csekély energiamennyiséget emészt fel. Ha ételeket készítesz, gondold meg előre, mit veszel ki a hűtőből, és gyorsan pakold ki, emellett azt is gondold ki, mit szeretnél enni, ne a hűtő tartalmát hosszasan vizsgálva, nyitott ajtó mellett töprengj rajta.

Szintén legalább ilyen fontos, hogy rendszeresen olvaszd le a hűtőd, amennyiben az nem rendelkezik ilyen téren automata funkcióval - de ekkor is érdemes legalább évente egyszer megejteni a dolgot. Ha nagyon jegesedik a hűtőd, és régebbi típusú, erre akár havonta is szükség lehet, ugyanis, mivel a jég nagyon jó hőszigetelő, képes nagymértékben, már néhány milliméteres vastagság esetén is akár 30%-kal megnövelni a hűtő fogyasztását.

Trükkök az alacsony fogyasztásért

Ahhoz, hogy az ételek ne romoljanak meg, ugyanakkor energiatakarékosan működtesd a készüléket, célszerű, ha beállítod a termosztáton a hőmérsékletet, már amennyiben rendelkezik ilyennel a hűtőd. A fagyasztóban az optimális hőmérséklet -18 Celsius-fok, a hűtőtérben azonban elég, ha 5-6 Celsius-fok a hőmérséklet.

Mindemellett igyekezz mindig telepakolni a hűtőt, a sok étel ugyanis jobban megtartja a hideget, és nyitáskor sem áramlik be olyan sok meleg levegő, illetve, ami igen, annak lehűtéséhez sem kell majd sok energia a hideg ételek tömegének köszönhetően. De segíthet például az is, ha az ételeket műanyag tárolókban tartod, ezek ugyanis sokkal gyorsabban lehűlnek, mint például egy fémedény.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általában a hűtők használati utasításában is számos energiatakarékos ötletet találsz, érdemes lehet áttanulmányozni, azonban azt szinte mindegyik alapvető információnak tartja, hogy semmiképp se tegyél meleg, sőt, még langyos ételt se a hűtőbe, ez ugyanis pillanatok alatt képes drasztikusan megemelni a fogyasztást. Segít csökkenteni a hűtéshez felhasználandó energiát, ha sok helyet hagysz a hűtő hátulján található kondenzációs rács szellőzésére, valamint, ha olyan helyre teszed a készüléket, ahol nem túl magas a hőmérséklet - semmiképp se helyezd például a tűzhely közelébe.

Te hogy spórolsz a villanyszámlán?

Ezt is szeretjük