A legjobb költségcsökkentő fűtési módszerek

Van, aki már ezt használja

Unod, hogy magas a gázszámlád? Íme, a legmodernebb módszerek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha jelentős mértékben szeretnéd csökkenteni fűtésszámládat, emellett hosszabb távon gondolkodsz, és egyetértesz azzal, hogy egy nagyobb arányú beruházás később, a mai fűtésárak mellett bőven behozza az árát, érdemes elgondolkodnod a következő fűtési módszerekre való átálláson.

Kishőmérsékletű kazánok

Ezek a korszerű kazánok a hagyományostól eltérő szerkezeti kialakítással, különleges minőségű anyagokból készülnek. Ezzel lehetővé válik a kazánhőmérséklet 65 Celsius-fok alá csökkentése, így a kazán nem termel több hőt, mint amennyire pillanatnyilag szükség van, ezért kihűlési veszteségei is kisebbek.

Kondenzációs kazánok

Ezek a kazánok a füstgázokkal távozó hő nagy részét hasznosítani tudják. A fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj vagy a gáz égéstermékeinek egyik fontos összetevője a vízgőz formájában jelen lévő víz. Normális esetben ez csak azért nem tűnik fel, mert a vízgőz az égés során keletkező többi gázzal együtt a kéményen át távozik, pedig a vízgőzben rejtőző energia igen nagy.

A kondenzációs kazánokban mindez nem veszik el, így a szokásos fűtőkazánokhoz képest nagyon nagy, bizonyos esetekben 100%-ot meghaladó hatásfokokat érnek el.

Napkollektorok

A napkollektorok ma már képesek arra, hogy a háztartásban szükséges meleg víz jelentős részét előállítsák, sőt, a nagyobb méretű kollektorok az átmeneti időszakokban a helyiségek fűtéséhez is hozzá tudnak járulni.

A napkollektorok az általuk összegyűjtött hőt hőhordozó folyadéknak adják le, mely azt a használati víz vagy a fűtővíz tárolójának továbbítja. Ha a Nap nem süt eleget, a fűtést kazán vagy elektromos fűtőrúd egészíti ki.

A napkollektorokat azonban használóik nem kizárólag gazdaságossági szempontok alapján ítélik meg - maga a gondolat is fontos szerepet játszik, hogy így csökkenteni lehet az energiafelhasználást, és ezzel jelentős mértékben hozzá lehet járulni a környezetvédelem ügyéhez.

Hőszivattyúk

A hőszivattyú lényegében úgy működik, mint egy hűtőszekrény. Ott a hűtőszekrény belsejéből hőt vonunk el, ezt a hőt a hűtőszekrény a hátsó falán lévő rácson át adja le. A hőszivattyúk a környezet hőjét hasznosítják. Felveszik ezt a hőt, és egy hőcserélőn át a fűtővíznek vagy a melegvíztárolónak adják le. A hő felvételére már aránylag kis hőmérsékleten lehetőség van, mert a felvett hőt energia felhasználásával magasabb hőmérsékletszintre lehet szivattyúzni.

A hőszivattyú folyadékot használ, melynek elpárologtatása a környezetből hőt von el. A folyadék gőzét ezután összesűríti, a hőmérséklet eközben erősen megnövekszik. Az így szerzett energiát hőcserélő közreműködésével adja át a fűtővíznek vagy a meleg víznek.

Cikkünk Max Direktor Energiatakarékos fűtési módok című könyve alapján készült, mely a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.

Te hogyan spórolsz a fűtésszámlán?

Ezt is szeretjük