3 dolog, amivel jelentősen csökkentheted a villanyszámlát

Alig kerülnek valamibe

Tenni akarsz valamit a számlaösszeg emelkedése ellen? Segítünk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A villanyszámla egy lakás havi kiadásainak jelentős részét teszi ki, sokszor azonban nem a magas árak a ludasak, sokkal inkább az energiapazarlás. Ha nem akarsz utóbbi csapdájába esni, a következőkre figyelj oda!

A hűtő megfelelő használata

Energiafelhasználás szempontjából a hűtő a lakás legéhesebb berendezései közé tartozik, épp ezért nem mindegy, hogyan kezeled. Fontos például, hogy minél kevesebbszer nyisd és zárd a hűtőt, illetve ne tartsd nyitva az ajtaját túl sokáig, ugyanis ez idő alatt a készülék túlságosan felmelegszik, és minden alkalommal nagy mennyiségű energiát igényel, míg újra lehűl.

Segít megtartani azonban a hideget, ha telepakolod a hűtőt, illetve a jégszekrényt, nagyobb mennyiségű hideg étel ugyanis nem melegszik fel olyan gyorsan. Szintén fontos, hogy rendszeresen olvaszd le a hűtőt, már néhány milliméteres jégréteg is 30%-kal képes megnövelni az energiafogyasztást.

Energiatakarékos világítótestek alkalmazása

Az energián a világítással spórolhatsz a legegyszerűbben, az áramköltségnek akár 80%-át is megtakaríthatod például, ha energiatakarékos lámpákat, fénycsöveket és diódalámpákat használsz. A hagyományos izzók a felvett energia 94-96%-át hőenergiává alakítják, és csak 4-6%-ot fordítanak világításra. Az átlátszó égők hatásfoka valamivel jobb, mint a matt típusoké, ám a különböző energiatakarékos fényforrások kínálata jelenleg nagyon nagy, így ezek között is érdemes válogatnod.

A halogén izzólámpák fénykibocsátása 20-40%-kal nagyobb, mint a hagyományos izzóké, az energiatakarékos kompakt fénycsöveknek pedig 20%-nyi energiára van szükségük ugyanakkora fénykibocsátáshoz, mint a hagyományos izzóknak.

Szerelj fel dimmert!

Célszerű, ha az energiafelhasználás csökkentése érdekében megfelelően működtetett, szabályozott és vezérelt fogyasztókat használsz. Az izzólámpáknak például szabályozható a teljesítményfelvétele egy fényerő-szabályozó forgatógombbal, vagyis dimmerrel - ez alig kerül többe ezer forintnál -, illetve még jobb, ha a világításnál idő- vagy szürkületkapcsolókat használsz.

Az időkapcsolók lehetővé teszik, hogy a világítás adott időpontban kapcsolódjon ki, illetve be. A szürkületkapcsolók további előnye, hogy csak alkonyatkor, illetve pirkadatkor kapcsolnak be, illetve ki.

Te hogy spórolsz a villanyszámlán?

Cikkünk az Energia a házban, lakásban című könyv alapján készült.

A CSER Kiadó zöldkönyvek című sorozatában megjelent kötet a megújuló energiaforrások, az ökologikus építészet és a környezetvédelem témakörét dolgozza fel a házban alkalmazott fűtési rendszerekre vetítve. Részletesen elemzi, miként lehet, és mennyibe kerül fával, napkollektoros berendezéssel, hőszivattyúval, valamint egyéb energia felhasználásával fűteni, illetve ezekkel a módszerekkel mekkora összegeket lehet megtakarítani.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3196 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük