Ennyivel drágul az élet idén: mennyi lesz a víz, a gáz és az áram?

Nézd meg, mennyivel marad kevesebb a pénztárcádban: íme, az idei árkörkép.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén is, ahogy minden év elején, drágul az élet Magyarországon. Az áfakulcs 25-ről 27%-ra emelése viszont a szokásosnál is több területen hoz változást. A közüzemi díjak, az élelmiszerárak és az utazási költségek is drágulnak, de piaci elemzők szerint a magas euróárfolyam miatt dráguló import is rányomja a bélyegét a termékek árának emelkedésére.

Így van, aki az 1,6%-os fogyasztói áremelés helyett - amit az áfaemelés indokol - átlagosan minimum 5%-os drágulást jósol. Így alakulnak a közüzemi díjak január elsejétől.

Drágul az áram

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különböző mértékben változik: a szélső határok mínusz 1 és plusz 2,7%, így szolgáltatótól függően az emelkedések a két érték között mozognak, országos átlagban ez 1,2%-os növekedést jelent.

Viszont ehhez jön még az áfakulcsváltozás miatti emelkedés is, aminek a hatása a bruttó végfelhasználói villamos energia árakban 0,6-4,2% közötti mértékben hagy nyomot, országos átlagban ez összesen 2,7%-os drágulást hoz, vagyis eszerint maximum 300 forinttal kell többet fizetni az áramért.

Távhőár: maximumon a drágulás

A távhőszolgáltatás 2011 márciusa óta változatlan szinten volt, most januártól viszont a szolgáltató majdnem minden városban a maximális mértékben, vagyis 4,2%-kal emelte.

A nemzeti fejlesztési miniszter december végén hozott rendelete szerint ugyanis a távhőszolgáltatásban az áremelés maximuma a 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó, tehát nettó díj 4,25%-a. A rendelet értelmében ez minősül a legmagasabb hatósági árnak.

A jórészt önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók többnyire veszteségeket könyvelhettek el a tavalyi évben, és hasonlót jósoltak 2012-re is. Budapesten az átlagos lakásméretet figyelembe véve nettó 197 037 forintról nettó 205 312 forintra nőtt a távfűtés éves költsége. Ez áfával együtt idén 215 558 forintot jelent, míg tavaly bruttó 206 888 forint volt az összes költség.

Ennyivel nő a víz ára

A vízdíjak emelését már december végén bejelentették. Az alapdíjak is drágulnak szinte mindenhol, de az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vízműveknél az ivóvíz ára, illetve a csatornahasználati díjak is külön emelkedtek. Budapesten például a víz- és csatornadíjak 2,5-2,5%-kal nőttek januártól: a lakosság számára egy köbméter ivóvíz nettó 191 forintba kerül, ez áfával együtt 243,71 forint, a csatornahasználatért pedig köbméterenként nettó 333,6 forintot kell fizetni.

A legkisebb emelés az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt-nél volt, ott 214 forintra nőtt a víz ára köbméterenként, a legmagasabb vízdíjat pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. körzetében kell fizetni, ami maximum 601,9 forintot jelent köbméterenként.

Így változik a földgáz ára

A földgáznál az egyes díjak nettó 2,6%-kal emelkednek, de figyelembe véve az áfaemelést is, együtt számolva ez már 4,2%-os növekedést jelent. Az elemzők viszont még ebben az évben egy újabb gázáremelési hullámot jósolnak a lakossági árakban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében azonban azt írja, a lakosság teherviselő képességét is figyelembe vették, amikor meghatározták az emelések mértékét.

Te bírod még a számlákat fizetni?

Ezt is szeretjük