Minden idők legjobb természetes vízkőoldója
Így használd a különféle helyeken!
Az ecet remek vízkőoldó: számos problémát megold a lakásban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ecet nem véletlenül az egyik legnépszerűbb természetes házi tisztítószer, még sokak által orrfacsarónak tartott szaga ellenére is. Utóbbi ráadásul gyorsan elillan, és a rossz szagokkal együtt párolog el a lakásból.

Ha szeretnéd, hogy ragyogjon a fürdő és a konyha, valamint, hogy hosszú életű legyen a mosógép, illetve több más háztartási készülék, érdemes néhány száz forintot rászánnod egy-két flakon jól bevált ecetre.

Általános vízkőoldó a konyhába és a fürdőbe

A takarítás során elég, ha 10%-os ecetet használsz, ez olcsóbb is, mint 20%-os társa, mindemellett ez is hatékonyan elbánik a vízkővel. Az ecetből készíthetsz egyszerű, univerzális vízkőoldó tisztítószert is, ha 3 dl-t összekeversz ugyanennyi vízzel, majd hozzáadsz egy csipetnyi sót is. Töltheted a folyadékot üvegbe is, onnan adagolva később a szivacsra, de egyszerűbb, ha szórófejes flakont használsz.

Az ecetes-sós vizet oszlasd el a vízköves területen, majd hagyd állni rajta legalább fél órát, ezután hideg vízzel öblítsd le. Bár kissé időigényes megoldás, nagyon hatékony és olcsó, ráadásul a környezetet sem szennyezed vele. Bevetheted a csempére és a csaptelepekre, csakúgy, mint a mosogató vagy épp a tűzhely tisztítására.

Így tűnik el a vízkő a mosógépből

Ahhoz, hogy hosszú életű legyen a mosógép, nincs szükség csodaszerekre, elég, ha legalább negyedévente egyszer elvégzel egy ecetes átmosást, így megszabadulhatsz az alkatrészeket károsító vízkőtől.

Önts a mosógép dobjába egy-két liter ecetet, majd indíts el egy üres mosást, a lehető legegyszerűbb programon - elég, ha 30 Celsius-fokon végzed a mosást, és fél adagra állítod a gépet. Mosás közben érdemes leállítani a mosógépet, majd állni hagyni egy kicsit, hogy hasson az ecet. Az ecetes mosóprogram után a kellemetlen szag miatt érdemes tiszta vízzel is átmosni a gépet.

Így spórolj a háztartásban

Sokat spórolhatsz, ha karbantartod a háztartási eszközöket, azonban más trükkök is léteznek. Hallgasd meg egy szakértő villanyszámla-csökkentő tippjeit!

A kávéfőző és a vízforraló tisztítása

A kávéfőző nagyon könnyen tönkremehet, ha ellepi a vízkő, emellett a teljesítménye is csökkenhet, csakúgy, mint a vízforraló esetében. Érdemes ezért időnként ecetes, vízkőoldó átmosást alkalmazni, melyhez csupán arra van szükség, hogy víz helyett egy rész ecet és három-négy rész víz keverékéből álló folyadékot tölts a gépbe, majd így, üresen indítsd el. A kávéfőzőből kifolyt ecetes vizet újrafőzheted további két alkalommal is, ha szükséges, utána pedig tiszta vízzel is indítsd el a gépeket.

Így mentsd meg a vasalót!

Nem véletlenül szabad a gőzölős vasalókba kizárólag desztillált vizet tölteni, hiszen a vízkő nagyon könnyen tönkreteheti a készüléket, a vízköves vasaló ráadásul nem is melegszik fel olyan könnyen.

Eltávolíthatod azonban a vízkövet, ha a vasalóba egy deciliter ecetet töltesz, majd így kezdesz el gőzölni. A tökéletes eredmény érdekében a talpát is mosd át ecetes vízzel, vagy állítsd ecetbe fél órára.

Használsz ecetet a háztartásban?

Ezt is szeretjük