Budapesti vagy? Több százezer forintot is kaphatsz felújításra
A részletek
A főváros támogatja a városképet meghatározó épületek felújítását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest Főváros Közgyűlése pályázatot írt ki, melynek keretében olyan épületek, illetve építészeti értékek rekonstrukcióját, megmentését, felújítását szeretné támogatni, amelyek meghatározzák a főváros városképét.

A kép illusztráció

A Műemléki Keret 2014 címmel ellátott pályázat minderre 48 250 000 forint pénzügyi fedezetet biztosít.

Az épület eredeti részeinek felújítását támogatják

A támogatás célja hangsúlyozottan a városképet meghatározó épületek eredeti részeinek felújítása, restaurálása, visszaállítása. Ilyen lehet például a közterületről látható, arculatot, utcaképet meghatározó homlokzat helyreállítása, színezése, valamint az egyes tartozékok, díszítések - szobor, relief, majolika, mázas cserép, mozaik, sgraffito, díszítőfestés, díszüvegezés, kovácsoltvas rács és korlát, öntöttvas és spiáter díszítmény - vagy különleges építészeti értéket képviselő, az épület megjelenésében jelentős szerepet játszó nyílászáró, terasz, tető felújítása, a kapuzat, kerítés, előtető restaurálása.

Kik pályázhatnak?

A támogatásra az épületek tulajdonosai és jogszerű használói pályázhatnak, mint építtetők. Társasházak és közös tulajdonú ingatlanok esetében mellékletként kell csatolni a lakóközösségi közgyűlési határozatát arról, hogy a pályázaton elnyert támogatást igénybe kívánják venni, illetve a tulajdonostársak és a társasház képviseletére jogosító okiratot.

A támogatás mértéke

A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, melynek mértéke függ a beérkezett pályázatok számától és azok minőségétől.

Mindemellett számít az is, egy pályázó mekkora önrészt vállal, de nincsenek meghatározva az igényelhető támogatás határai - bár vélhetően a hasonló munkák több százezres, illetve akár milliós nagyságrendbe is kerülhetnek.

A támogatásra csak még meg nem valósult munkákkal lehet pályázni. A pályázatokat 2014. október 1-ig kell postán beküldeni a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve, de személyesen is be lehet nyújtani. A pályázattal kapcsolatos részletesebb információkért kattints ide!

Ezt is szeretjük