50%-kal is többet fizethetsz a gázért, ha erre nem figyelsz: mit jelez, ha búg a kazán?

A hibásan működő kazán nem túl gazdaságos.

GettyImages-1386512439
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok háztartásban található gázkazán, melyek megfelelő működésére azonban - különösen a mai gázárak mellett - rendkívül fontos odafigyelni.

A kazán időről időre ellenőrzést, karbantartást igényel, működési hibájára pedig még a laikus ember is felfigyelhet. Jó tudni, hogy egy rosszul működő kazán többet fogyaszt, mint egy jól működő: ha a kazán nincs karbantartva, akár 50%-kal is romolhat a hatásfoka, így ugyanannyi mennyiségű vizet kétszer annyi idő alatt melegíthet fel.

Emiatt sokat fogyaszt a kazán

Noha sokan úgy gondolhatják, a karbantartás elodázható, és a kazán optimális állapotát legfeljebb a csere biztosíthatja, valójában a szerelés jóval olcsóbb, és hosszú távon megnövelheti a gép élettartamát.

A gázkazánnak azon részei, amelyek vízzel érintkeznek, idővel vízkövessé válhatnak, ami nemcsak használat közbeni hiányosságokban nyilvánul meg, hanem a gázszámlát is megnöveli.

Fontos felfigyelni a gázkazán vízkövességére utaló jelekre:

  • a működés közben hallható búgás vagy más szokatlan hangok megjelenése,
  • a kazán leállása,
  • teljes kihűlés időről időre,
  • a meleg víz hőfokának és mennyiségének ingadozása,
  • a kazán-hőérzékelők téves jelzése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben bármelyik is tapasztalható a fentiek közül, fontos mielőbb szerelőhöz fordulni. Jó, ha az éves ellenőrzés, tisztítás sem marad el, hiszen azzal sok készülékprobléma kiküszöbölhető, megelőzhető.

Gyakori bojlerhiba

Mit jelez, ha elalszik, és lassan gyullad vissza az őrláng?

Ezt is szeretjük