Saját lakás 120 ezer forintos fizetésből

Mekkorára elég ennyi kereset?

Rövid áttekintés az ingatlanpiaci helyzetről és a hitellehetőségekről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a nyugati országokkal ellentétben egy lakás tulajdonjogának megszerzése jobban preferált, mint az ingatlan bérlése, hiszen sokan gondolnak úgy rá, mint egy tartós befektetésre, illetve egy fix pontra az egzisztencia és a jövő szempontjából.

Vitathatatlanul nagyobb biztonságérzetet kelt egy saját otthon, hiszen nemcsak kedvedre alakíthatod a belterét, hogy igazi otthonná váljon, de - ha a későbbiekben költözni szeretnél - az anyagiak tekintetében is több lehetőséget kínál számodra.

Eladhatod, bérbe adhatod, illetve fedezetként is bevonhatod a hiteligénylésnél. Megszerzése azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentős pénzügyi terhet jelenthet, a legtöbbek esetében pedig még sokéves elköteleződést is valamelyik banknak.

Ingatlanpiaci helyzet a fővárosban és vidéken

Hazánkban már hosszú ideje elterjedt nézet az, hogy a saját lakás pénzügyi tekintetben is egy hosszú távú befektetésnek minősül, de ez a közelmúltban kialakult válság miatt megkérdőjeleződött, hiszen a történtek az ingatlanpiacra is hatással voltak. Az eladók sok esetben kénytelenek áron alul kínálni a lakásokat, házakat, a kínálati oldal romló anyagi helyzete miatt pedig még így is nehezebbé vált az értékesítés.

A korábban már kialakult árviszonyokat azonban ez nem befolyásolta: a fővárosi ingatlanárak még mindig lényegesen magasabbak, mint az ország más területein. Ha egy, a családtervezés szempontjából is megfelelőnek tekinthető, 55 négyzetméteres használt lakást veszünk alapul, Budapesten átlagban 17 millió forintért - 308 600 forint négyzetméteráron - juthatsz hozzá.

Ezzel szemben egy vidéki nagyvárosban - például Debrecenben - már átlagosan 227 100 forintos négyzetméterenkénti áron, vagyis 12,5 millióért vásárolhatsz. Bár az árakat az ingatlan elhelyezkedése nagymértékben befolyásolja: a városközponthoz közel eső lakások mindig drágábbak.

Hitellehetőségek

A jelenlegi szabályozások értelmében csak az új építésű lakások vásárlását támogatja az állam, ha tehát használtat szeretnél venni, nem áll módodban állami kamattámogatású hitelt igényelni. Ugyanakkor számos egyéb lehetőséget találhatsz a piacon a fészekrakó hiteltől kezdve - melyet lakás nélküli házaspárok igényelhetnek - egészen az ingatlanlízingig.

Így vehetsz lakást

A lakásvásárlás nemcsak anyagi terhet, de sok-sok papírmunkát is jelent. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, Dokumentumtárunkban összegyűjtöttünk minden szükséges formanyomtatványt, ha pedig megnézed videónkat, azt is megtudhatod, hogyan zajlik a lakásvásárlás - lépésről lépésre.

Előbbi esetében kitétel, hogy 35 évnél fiatalabbak legyetek, de a konstrukció keretén belül egyaránt lehetőséged van új és használt lakás vásárlására. Ha új építésű ingatlanban gondolkozol, a maximális vételár Budapesten és más megyei jogú városokban 15 millió forint, egyéb településeken 12 millió. Használt lakás esetében pedig a vételár nem haladhatja meg a 12 millió forintot budapesti és a megyei jogú városokban, egyéb esetben ez a határ nyolcmillió forint.

A lízinglehetőségekről és igénylésének menetéről már korábban írtunk, ez elsősorban akkor jöhet számításba, ha csak minimális önerővel rendelkezel. A hitelek és lízing esetében is maximum 35 éves futamidővel számolhatsz.

Nem csak forint alapon
Nemrég a lakáshiteleknél megszüntették a deviza alapon történő felvételt, a lakáslízing esetében azonban nemcsak forint alapú konstrukciót választhatsz, hanem euró alapú lízingelésre is lehetőséged van.

Önerővel és önerő nélkül

Ha lakáshitel felvételét tervezed, a kinézett ingatlan értékének legalább 25%-át önerő formájában kell biztosítanod, ami a korábban említett 17 millió forint esetében 4,2 millió forintot jelent, így egy fővárosi ingatlanvétel esetén legrosszabb esetben 12,7 millió forint hitelt kell igényelned, melynek törlesztőrészlete 25 éves futamidő esetén 101 ezer forint körül alakulna.

Ez azt jelenti, hogy törekedni kell minél nagyobb arányú önerő befizetésére - vagy kisebb lakás vásárlására -, különben, ha mindketten 120 ezres fizetést kaptok, egyikőtöké szinte csak a törlesztők finanszírozására menne.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önerő nélküli igénylésre a jelenlegi szabályozások szerint csak akkor van lehetőséged, ha egy kiegészítő ingatlanfedezetet helyezel az ügylet mögé. Ez lehet szülő vagy testvér nevén is, viszont így a fedezetet biztosító tulajdonosnak dologi adósként vagy zálogkötelezettként részt kell vennie az ügyletben.

Ezt is szeretjük