Rossz a villanyóra? 100 ezer forint a büntetés
Jobban jársz, ha nem jelented?
A machinálást büntetik. De mi van, ha tényleg rossz az óra?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, az interneten néhány perc alatt több olyan módszerre is rá lehet akadni, mellyel közvetve csökkenthető a rezsi - pontosabban módosítható a mérőórák által mutatott fogyasztás.

A mérőórák házilag történő állítgatása és működésének befolyásolása azonban súlyos büntetést von maga után, ám ennek ellenére még ma is sokan próbálkoznak vele. A visszaélések magas száma mellett nem meglepő hát, hogy sokan attól tartanak: ha valóban elromlik az órájuk, és azt jelentik, a szolgáltatójuk nem hisz majd nekik.

Vajon kell-e félni ilyen esetben a büntetéstől? Hogyan bizonyítható, hogy valóban az óra a hibás?

Befolyásolt mérőeszközök

Egyes fórumokon nagyon népszerű az órák mágnessel történő visszatekerése. Ez a módszer a mérőórákban található, úgynevezett fékező mágnesre alapoz, melynek feladata az óra túlpörgésének megakadályozása. Ennek a fékező mágnesnek az ereje egy másik, erős mágnessel befolyásolható, ha azt a megfelelő módon és a megfelelő helyre rögzítik az órán. Így lassítható az óra pörgése, sőt, akár teljesen meg is lehet állítani.

A mágnesezésen kívül az úgynevezett lopótök is kedvelt, ugyanakkor szintén illegális mérőóra-befolyásoló eszköz, és minden más manipuláló módszerhez hasonlóan súlyos büntetést von maga után.

Akár 100 ezer forint is lehet a büntetés

Elég egyetlen szakszerű ellenőrzés, vagy az aktuális időszakban mért fogyasztás összehasonlítása a korábbi időszakokéval ahhoz, hogy a szolgáltatók gyanút fogjanak.

Ha pedig kiderül, hogy sérült a mérőórákon hivatalosan elhelyezett plomba, vagy bármilyen olyan elváltozás keletkezett a szerkezeten, mely valamilyen, a mérés manipulálását célzó külső hatás eredménye lehet, a mérőóra tulajdonosa már készítheti is a pénztárcáját.

A mérőórát ez esetben leszerelik, és bírságot szabnak ki, mely tartalmazza többek között az óra leszerelésének díját, a javítás költségét, kötbért, valamint a vélt valós fogyasztás és a manipulált közötti eltérést, ami összesen akár több százezer forint is lehet. Ám azt, hogy valóban csalásról van-e szó, hivatalosan is meg kell, hogy állapítsák, a szolgáltatók azonnal nem bírságolnak.

Ha valóban rossz a mérőóra

A szolgáltató nem feltételezi azonnal, hogy machinálták a mérőórát - legfőképpen akkor nem, ha te magad jelzed felé, hogy valami nincs rendben. Ez esetben egy általuk kiküldött szakember felméri a készülék állapotát, majd, amennyiben valóban úgy tűnik, hogy gond van vele, leszerelik - helyette adnak egy újat -, majd bevizsgáltatják, szükség esetén a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal is, akik a Magyarországon felszerelésre kerülő mérőórákért felelősek.

Hogy manipulálták-e az órát, vagy valóban magától romlott el, az ezen vizsgálat során szinte biztosan kiderül. Mivel a mérőóra által mért adatokra ilyenkor már nem lehet alapozni, a szolgáltatók általában közösen egyeznek meg a fogyasztóval az elszámolás alapját illetően - amennyiben körülbelül meg tudod határozni, hogy mikor romolhatott el az óra, akkor azt figyelembe veszik az elszámolásnál.

Ilyen esetben nem kell kötbértől és bírságtól tartani, sőt, amennyiben az óra esetleg többet mért, mint a valós fogyasztás, azt is meg tudják állapítani, és akkor a szolgáltató is köteles megtéríteni a kifizetett, de el nem fogyasztott energiamennyiséget.

Ezt is szeretjük