4 alig ismert, aprócska baki, amivel BAR-listára kerülhetsz

A BAR-listán szerepelni kellemetlen: a rendszer évekig őrzi az adataidat, és jó időre búcsút inthetsz a hiteleknek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankok közötti Központi Hitelinformációs Rendszerbe - régi nevén BAR-lista - nem nehéz bekerülni. Azonnal rögzítik az adataidat, amint a tartozásod eléri a minimálbér összegét, és azt nem törleszted legalább 90 napig. Ráadásul ez csak egy a sok ok közül, mely miatt a listára kerülhetsz...

A KHR-ben való szereplés nemcsak pillanatnyilag okoz kellemetlenségeket. Az adataidat - kezdve a személyes és címadatoktól a hitelszerződésre, valamint a tartozásra vonatkozó összes információig - a rendszer öt évig megőrzi, ami azt jelenti, hogy öt évig rossz adósnak minősülsz: búcsút inthetsz többek között a lakáshiteleknek, az áruvásárlási kölcsönöknek és a személyi hiteleknek is.

Ha nem akarsz kilátástalan helyzetbe kerülni, törlessz rendszeresen, és a következő bakikat is messziről kerüld!

Azonnal jelentsd, ha elveszett a bankkártyád!

Bárkivel előfordulhat, hogy elveszti a táskáját, a pénztárcáját, esetleg a bankkártyáját. Az első két esetben szinte természetes, hogy az ember azonnal a rendőrséghez fordul, utóbbiban pedig a bankhoz azzal a céllal, hogy tájékoztassa a kártya eltűnéséről.

Ne feledd azonban, hogy bejelentési kötelezettség akkor is terhel, ha időközben megkerült a bankkártyád. Ha ugyanis használni próbálod úgy, hogy megkerüléséről nem tájékoztattad a bankot, az visszaélésnek minősül, és komoly szankciókkal jár - a helyed pedig szinte biztos a KHR-ben.

Ne feledkezz meg egyetlen adatról sem!

Ahhoz, hogy évekre rossz adósnak minősítsenek, elég egy kis figyelmetlenség is. Jó, ha tudod, hogy a KHR szabályai szerint annak az adatai is bekerülhetnek a rendszerbe, akinek még nincs hiteltartozása, sőt, hitelszerződése sem.

Elég, ha csak a hiteligényléskor rossz adatokat adsz meg, vagy valótlant állítasz, és bizonyítást nyer, hogy mindezt akarattal tetted. A valótlan adatok, hamis iratok használata büntetendő, és egyenes utat jelent a BAR-listára.

Vigyázz, ha Diákhitelt vettél fel!

Bár sem hitelképességi vizsgálat, sem önerő nem szükséges ahhoz, hogy egy felsőoktatási intézményben tanuló Diákhitelt vehessen fel, a szerződést és a benne foglaltakat ez esetben is komolyan kell venni. A Diákhitellel is könnyen a rossz adósok között találhatod ugyanis magad, ehhez pedig egy apró figyelmetlenség is elég. A törlesztési kötelezettséged megszegésén túl akkor is bekerülhetsz a KHR-be, ha például megfeledkezel jelezni a Diákhitel Zrt.-nek a hallgatói jogviszonyod megszűnését, és ezáltal jogosulatlanul veszed igénybe a havonta érkező kölcsönt. A szerződésben szereplő hamis adatokkal is bajba kerülhetsz, ahogy azzal is, ha az időközben módosult adataidról nem tájékoztatod a Zrt-t.

Csak óvatosan a segítséggel!

Míg korábban elég volt egyetlen ingatlan a jelzáloghitelek fedezetéül, addig a jelenlegi gazdasági helyzetben az önerő mellett akár még egy ingatlan bevonására és egy adóstársra is szükség lehet.

Az utóbbiakat egyfajta biztosítékként vonja be a bank a hitelügyletbe: ha az ügyfél nem fizet, a pénzintézet az ingatlanok eladásával a pénzéhez juthat, illetve az adóstárson is behajthatja.

Ekkor azonban a kezes is bajba kerülhet: ha nem fizet, éppen olyan gyorsan kerülhet fel a rossz adósok listájára, mint az eredeti hitelfelvevő.

Ezt is szeretjük