Rákkeltő anyagok a lakásban

A szintetikus anyagok miatt az otthonodban sem lehetsz biztonságban.

Dia

 	Festékek  	Az illékony szerves vegyületeket tartalmazó festékek nem csak a festés és a száradás ideje alatt jelenthetnek veszélyt, de ha idővel elkezdenek lepattogni, a levegőbe is jut a mérgező porból. A belső tereken lehetőleg víz alapú, kevésbé mérgező színezőanyagokat használj, az idősödő rétegeket pedig fesd újra, hogy megakadályozd a lepergést.  	Kapcsolódó cikk: 	Rákkeltő, meddőséget okoz: a te lakásodban is ott a veszélyes anyag? »

Festékek

Az illékony szerves vegyületeket tartalmazó festékek nem csak a festés és a száradás ideje alatt jelenthetnek veszélyt, de ha idővel elkezdenek lepattogni, a levegőbe is jut a mérgező porból. A belső tereken lehetőleg víz alapú, kevésbé mérgező színezőanyagokat használj, az idősödő rétegeket pedig fesd újra, hogy megakadályozd a lepergést.

Kapcsolódó cikk:
Rákkeltő, meddőséget okoz: a te lakásodban is ott a veszélyes anyag? »

Dia

	Teflon	A teflon bevonatú serpenyők megkönnyítik a sütést. Tapadásmentességüket részben az előállításuk során használt perfluoroktánsavnak köszönhetik, ami azonban rákkeltő hatású. 230 cok fölött a PFO képes feloldódni és bejutni az ételbe, ezért soha ne hevítsd ekkora hőfokra a teflon serpenyődet, ha pedig a bevonata megsérült, dobd ki, nehogy a felváló PFO darabok belekerüljenek az ételbe.		Kapcsolódó cikk:	Mérgező anyag a serpenyőben? »

Teflon

A teflon bevonatú serpenyők megkönnyítik a sütést. Tapadásmentességüket részben az előállításuk során használt perfluoroktánsavnak köszönhetik, ami azonban rákkeltő hatású. 230 cok fölött a PFO képes feloldódni és bejutni az ételbe, ezért soha ne hevítsd ekkora hőfokra a teflon serpenyődet, ha pedig a bevonata megsérült, dobd ki, nehogy a felváló PFO darabok belekerüljenek az ételbe.

Kapcsolódó cikk:
Mérgező anyag a serpenyőben? »

Dia

	Elemek	Az elemgyártás során felhasznált kadmium egy erősen toxikus, rákkeltő elem, ami képes felhalmozódni az emberi szervezetben. Az elemeket mindig biztos helyen tartsd, ahol kisgyerekek nem férhetnek hozzá, az elhasznált akksikat pedig ne tartogasd sokáig otthon, dobd a kihelyezett gyűjtőládákba.

Elemek

Az elemgyártás során felhasznált kadmium egy erősen toxikus, rákkeltő elem, ami képes felhalmozódni az emberi szervezetben. Az elemeket mindig biztos helyen tartsd, ahol kisgyerekek nem férhetnek hozzá, az elhasznált akksikat pedig ne tartogasd sokáig otthon, dobd a kihelyezett gyűjtőládákba.

Dia

	Bútorszövet	A bútorkárpitok színezésére használt festékek is tartalmazhatnak egészségre káros mesterséges anyagokat, de maga az anyag is veszélyt jelent. A bútorszövetek leggyakoribb alapanyaga a gyapot, ami az egyik legerősebben permetezett termesztett növény - a permetből rákerült mérgező, rákkeltő anyagok pedig a gyári kezelések során sem tűnnek el nyomtalanul.

Bútorszövet

A bútorkárpitok színezésére használt festékek is tartalmazhatnak egészségre káros mesterséges anyagokat, de maga az anyag is veszélyt jelent. A bútorszövetek leggyakoribb alapanyaga a gyapot, ami az egyik legerősebben permetezett termesztett növény - a permetből rákerült mérgező, rákkeltő anyagok pedig a gyári kezelések során sem tűnnek el nyomtalanul.

Dia

 	Tapétaragasztó  	A tapétaragasztó rákkeltő formaldehidet bocsájt ki magából. Jellegéből adódóan gyorsan és könnyen párolog, és még száradás után is hosszú ideig képes a levegőbe juttatni a veszélyes gázt.  	Kapcsolódó cikk: 	Asztma, penész, allergia - Hogyan kerüld el a felújítás során? »

Tapétaragasztó

A tapétaragasztó rákkeltő formaldehidet bocsájt ki magából. Jellegéből adódóan gyorsan és könnyen párolog, és még száradás után is hosszú ideig képes a levegőbe juttatni a veszélyes gázt.

Kapcsolódó cikk:
Asztma, penész, allergia - Hogyan kerüld el a felújítás során? »

Dia

 	Mikrohullámú sütő  	A legújabb kutatások szerint ugyan maga a mikró nem okoz rákot, ám, ha nem megfelelő edényeket teszel bele, azok szerkezetét képes rákkeltő vegyületté alakítani és az ételeidbe juttatni. Mindig csak olyan tálat tegyél a mikróban, amelyen szerepel az ezt megendegő jelzés.  	Kapcsolódó cikk: 	Valóban rákot okoz a mikrohullámú sütő? - Íme, a tudomány válasza »

Mikrohullámú sütő

A legújabb kutatások szerint ugyan maga a mikró nem okoz rákot, ám, ha nem megfelelő edényeket teszel bele, azok szerkezetét képes rákkeltő vegyületté alakítani és az ételeidbe juttatni. Mindig csak olyan tálat tegyél a mikróban, amelyen szerepel az ezt megendegő jelzés.

Kapcsolódó cikk:
Valóban rákot okoz a mikrohullámú sütő? - Íme, a tudomány válasza »

Ezt is szeretjük
Fotó: