Valóban rákot okoz a mikrohullámú sütő?

Íme, a tudomány válasza!

Vannak, akik a sugárzásától tartanak, mások nem tudják elképzelni nélküle az életüket. Mi az igazság a mikróról?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden olyan találmány, amely megkönnyíti az életet és időt takarít meg használóinak, gyorsan népszerű lesz. Így volt ez a mikrohullámú sütővel is, amely ma már szinte minden háztartásban megtalálható, és jóformán nem telik el úgy nap, hogy ne kezdené duruzsolva forgatni a melegítésre szánt ételt vagy italt.

Sokan azonban máig fenntartásokkal vannak a készülék iránt, amely elektromágneses sugarakkal bombázza az ételt, és óva intenek a használatától, mondván, beszennyezi a táplálékot, illetve rákkeltő sugarakat bocsájt azokra, akik működés alatt a közelében állnak.

Mások azt gondolják, ha a mikrohullámú sütő valóban ilyen veszélyes lenne, már rég betiltották volna a használatát. Ha a találgatások helyett a tudományos válaszra vagy kíváncsi, most megtudhatod, valóban megbetegíthet-e, ha a fehér dobozban melegíted az ebédedet.

Sugárzik, de nem radioaktív

A mikrohullám, amely az ételekben található vízmolekulákat rezegtetve hőt termel, valóban az elektromágneses sugárzások csoportjába tartozik, de nem radioaktív - ráadásul a mikró által gerjesztett sugárzási szint jóval az ember számára ártalmas határérték alatt van.

Ráadásul a mikrohullámú sütők úgy vannak kitalálva, hogy az ajtó kinyitásának pillanatában még ezt a sugárzást is azonnal megszüntessék, működés közben pedig az ajtó szigetelése semmit nem enged ki, vagyis elvileg közvetlenül az ajtó előtt állva sem ér sugárzás.

Baktériumok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezért is fontos, hogy mindig tisztán tartsd az ajtót és a szigetelést, ha pedig a mikrohullámú sérült, illetve nem zár jól a retesze, ne használd a készüléket. A kutatók azt javasolják, hogy a biztonság érdekében használat közben lépj néhány lépéssel távolabb, itt ugyanis már akkor is minimálisra csökken az egyébként is veszélytelen sugárzási szint, ha láthatatlan sérülés van a mikrohullámú sütő ajtaján.

Rákot nem, de mérgezést okozhat

A mikró okozta sugárzástól tehát nem kell jobban tartanod, mint a headsettől vagy a mobiltelefontól, néhány biztonsági előírást azonban nem árt betartanod, ha az egészséged károsodása nélkül akarod használni a konyhai csodamasinát.

Az egyenetlen melegedés például problémát okozhat, ha a mikrót olvasztásra vagy főzésre használod - utóbbi esetben például előfordulhat, hogy a hús bizonyos részei nem érik el azt a hőfokot, ahol már elpusztulnak az esetleg bennük található kórokozók. Ezért is nagyon fontos, hogy a mikróban főzött ételt kis adagokban, kerek edényben, többször megkeverve készítsd.

Az sem mindegy, hogy milyen edényben melegíted az ételt, hiszen a melegedés és a sugarak hatására egészségkárosító anyagok kerülhetnek a tál anyagából az ételbe. A legbiztonságosabb a tűzálló üvegedények használata, ezt követik a kerámia- és cserépedények. A fémes vagy aranyozott mintájú tányérokat véletlenül se használd, mert ezek szikrázást okoznak.

Fontos!
Ha a mikróban tűz keletkezik, ne nyisd ki az ajtaját. Húzd ki a készüléket a konnektorból, és hívd a tűzoltókat - nem kell azonban pánikba esned, ha az ajtó zárva marad, a szakemberek megérkezéséig a tűz nagy valószínűséggel magától is elalszik.

A műanyag edények használatát lehetőleg kerüld, legfeljebb olyanokat használj, amelyeken kifejezetten feltüntetik, hogy mikrózásra is alkalmasak - a könnyen olvadó anyagból ugyanis veszélyes vegyszerek kerülhetnek az ételbe. Fokozottan igaz ez a házhoz szállított ételek műanyag csomagolására - ha melegítésre van szükség, öntsd az ételt egy mikrózható tálba.

Még egészségesebb is lehet

Ha körültekintően használod a mikrohullámú sütőt, nemcsak hogy a veszélyeitől nem kell tartanod, de még az egészségednek is jó szolgálatot tehetsz. A mikróban főzött ételekhez például kevesebb vizet kell adni, így nem bomlanak le a vízben oldódó vitaminok, de a rövidebb főzési időnek köszönhetően a hőre érzékeny baktériumokból is több marad.

A mikróban készült ételekhez kevesebb zsiradék kell, és bár sokan épp a sütő rákkeltő hatásától tartanak, ironikus módon a masina akár a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti: mivel a mikróban készített ételek nem tudnak leégni, így rákkeltő anyagok sem keletkeznek bennük.

Ezt is szeretjük