Valóban rákot okoz a mikrohullámú sütő?
Íme, a tudomány válasza!
Vannak, akik a sugárzásától tartanak, mások nem tudják elképzelni nélküle az életüket. Mi az igazság a mikróról?

Ez is érdekelhet

London gyerekkel is felejthetetlen: így tegyük kényelmessé az utat! (x)

Legyél az idei nyár divatdiktátora! (x)

Kellemetlen, gyakori vizelési inger: mit tehetsz ellene? (x)

A nő kétszer (x) - Szeretni kell, és pont.

Kimeríti a testet a kánikula: 4 bevált tipp a gyors felfrissüléshez (x)

beauty and style

3 egyszerű trükk, amitől tökéletesen nézel majd ki az esküvői fotókon »

Maxiszoknya, nyári ruha és kimonó is lehet a kendőből: szuper tippek »

Csak 18 éves, de ő készíti a legszebb nyári ékszereket - Képek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Minden olyan találmány, amely megkönnyíti az életet és időt takarít meg használóinak, gyorsan népszerű lesz. Így volt ez a mikrohullámú sütővel is, amely ma már szinte minden háztartásban megtalálható, és jóformán nem telik el úgy nap, hogy ne kezdené duruzsolva forgatni a melegítésre szánt ételt vagy italt.

Sokan azonban máig fenntartásokkal vannak a készülék iránt, amely elektromágneses sugarakkal bombázza az ételt, és óva intenek a használatától, mondván, beszennyezi a táplálékot, illetve rákkeltő sugarakat bocsájt azokra, akik működés alatt a közelében állnak.

Mások azt gondolják, ha a mikrohullámú sütő valóban ilyen veszélyes lenne, már rég betiltották volna a használatát. Ha a találgatások helyett a tudományos válaszra vagy kíváncsi, most megtudhatod, valóban megbetegíthet-e, ha a fehér dobozban melegíted az ebédedet.

Sugárzik, de nem radioaktív

A mikrohullám, amely az ételekben található vízmolekulákat rezegtetve hőt termel, valóban az elektromágneses sugárzások csoportjába tartozik, de nem radioaktív - ráadásul a mikró által gerjesztett sugárzási szint jóval az ember számára ártalmas határérték alatt van.

Ráadásul a mikrohullámú sütők úgy vannak kitalálva, hogy az ajtó kinyitásának pillanatában még ezt a sugárzást is azonnal megszüntessék, működés közben pedig az ajtó szigetelése semmit nem enged ki, vagyis elvileg közvetlenül az ajtó előtt állva sem ér sugárzás.

Ezért is fontos, hogy mindig tisztán tartsd az ajtót és a szigetelést, ha pedig a mikrohullámú sérült, illetve nem zár jól a retesze, ne használd a készüléket. A kutatók azt javasolják, hogy a biztonság érdekében használat közben lépj néhány lépéssel távolabb, itt ugyanis már akkor is minimálisra csökken az egyébként is veszélytelen sugárzási szint, ha láthatatlan sérülés van a mikrohullámú sütő ajtaján.

Rákot nem, de mérgezést okozhat

A mikró okozta sugárzástól tehát nem kell jobban tartanod, mint a headsettől vagy a mobiltelefontól, néhány biztonsági előírást azonban nem árt betartanod, ha az egészséged károsodása nélkül akarod használni a konyhai csodamasinát.

Az egyenetlen melegedés például problémát okozhat, ha a mikrót olvasztásra vagy főzésre használod - utóbbi esetben például előfordulhat, hogy a hús bizonyos részei nem érik el azt a hőfokot, ahol már elpusztulnak az esetleg bennük található kórokozók. Ezért is nagyon fontos, hogy a mikróban főzött ételt kis adagokban, kerek edényben, többször megkeverve készítsd.

Az sem mindegy, hogy milyen edényben melegíted az ételt, hiszen a melegedés és a sugarak hatására egészségkárosító anyagok kerülhetnek a tál anyagából az ételbe. A legbiztonságosabb a tűzálló üvegedények használata, ezt követik a kerámia- és cserépedények. A fémes vagy aranyozott mintájú tányérokat véletlenül se használd, mert ezek szikrázást okoznak.

Fontos!
Ha a mikróban tűz keletkezik, ne nyisd ki az ajtaját. Húzd ki a készüléket a konnektorból, és hívd a tűzoltókat - nem kell azonban pánikba esned, ha az ajtó zárva marad, a szakemberek megérkezéséig a tűz nagy valószínűséggel magától is elalszik.

A műanyag edények használatát lehetőleg kerüld, legfeljebb olyanokat használj, amelyeken kifejezetten feltüntetik, hogy mikrózásra is alkalmasak - a könnyen olvadó anyagból ugyanis veszélyes vegyszerek kerülhetnek az ételbe. Fokozottan igaz ez a házhoz szállított ételek műanyag csomagolására - ha melegítésre van szükség, öntsd az ételt egy mikrózható tálba.

Még egészségesebb is lehet

Ha körültekintően használod a mikrohullámú sütőt, nemcsak hogy a veszélyeitől nem kell tartanod, de még az egészségednek is jó szolgálatot tehetsz. A mikróban főzött ételekhez például kevesebb vizet kell adni, így nem bomlanak le a vízben oldódó vitaminok, de a rövidebb főzési időnek köszönhetően a hőre érzékeny baktériumokból is több marad.

A mikróban készült ételekhez kevesebb zsiradék kell, és bár sokan épp a sütő rákkeltő hatásától tartanak, ironikus módon a masina akár a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti: mivel a mikróban készített ételek nem tudnak leégni, így rákkeltő anyagok sem keletkeznek bennük.

Ezt is szeretjük