Asztma, penész, allergia
Hogyan kerüld el a felújítás során?
Ha meggondolatlanul fogsz egy felújítási munkába, azzal több kárt okozol, mint hasznot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember számára egy lakásfelújítási munka komoly anyagi megterhelést jelent, érthető tehát, ha a pénzedért te is a legjobbat szeretnéd kapni, ugyanakkor a költségekből is szívesen lefaragnál egy keveset.

Mielőtt azonban belekezdenél egy műszaki vagy esztétikai felújításba, nem árt, ha a lehetséges problémáknak és kockázatoknak is utánajársz, hogy megelőzhesd a későbbi bajokat.

A nem megfelelő anyagok használata vagy néhány tízezer forint megspórolása a későbbiekben akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet, egészséged és otthonod helyreállítása pedig valószínűleg több időt és pénzt igényel majd, mint amennyibe a munka eredetileg került volna.

Pára, penész, asztma - rosszul kivitelezett szigetelés

Az energiatudatosság és persze a pénztárcák kímélése érdekében egyre több társasház vág bele az épületek külső szigetelésébe. Egy ilyen felújítási munka nem kis tőkét igényel a lakóktól, ám a befektetett összeg hamar megtérül a fűtésszámlában, ráadásul - mivel az igényeket felismerve egyre több vállalkozó jelent meg a piacon, aki épületszigetelést vállal - a megfelelő kivitelező kiválasztásával is sokat spórolhattok.

Ám, mint a legtöbb esetben, itt is igaz, hogy a legolcsóbb nem feltétlenül a legjobb. Egy épület szigetelése nemcsak annyiból áll, hogy hungarocellbe csomagolják a házat, arról is gondoskodni kell, hogy a meleg bent maradjon, a pára viszont kint.

Egy tapasztalt, megfelelően képzett kivitelező tudja, milyen megoldások léteznek erre - a szigetelés típusától függően például lyukakat kell fúrni a burkolóanyagba, hogy a szigetelőanyag megfelelően szellőzhessen, vagy párázó fóliát kell rakni a belső gipszkarton alá.

Ha nem szeretnéd, hogy a befizetett pénzedért cserébe vizes, penészes falakat, azoktól pedig asztmát és más légúti betegségeket kapj, ne hagyd teljesen a közös képviselőre a kivitelező megválasztását. A szerződés aláírása előtt kérjetek referenciát, és akár személyesen is keressétek fel a vállalkozó által korábban leszigetelt házak lakóit vagy közös képviselőjét, hogy meggyőződjetek róla, nem egy kontárral álltok szemben.

Spórák, köhögés, gyulladásos betegségek - tapétázás

Újra virágkorukat élik a tapéták, ami örvendetes, hiszen - az utóbbi évek technikai fejlődésének hála - ma már bármilyen színű és mintájú tapétát beszerezhetsz, így viszonylag olcsón és egyszerűen, akár mesterember segítsége nélkül teheted igazán különlegessé a lakást.

Egy fürdőszobai felújításon is sokat spórolhatsz, ha ahelyett, hogy az egész szobát csempébe burkolnád, vízálló, mosható tapétát ragasztasz a falakra - ráadásul, mivel a fürdőszobák általában nem nagy alapterületű helyiségek, akár egy stílusosabb, drágább tapéta is beleférhet a keretbe.

Még mielőtt azonban kedvet kapnál a színpompás mintákhoz és finom anyagokhoz, és tapétába borítanád a lakás vizes helyiségeit is, tudnod kell, hogy a tapéták alatti ragasztó - csakúgy, mint az álmennyezet és a fal közti rés - a penészgombák egyik legkedveltebb helye. Az itt szaporodó gombákat különösen veszélyessé teszi, hogy szemmel nem láthatóak, a tapéták összeillesztésein keresztül a levegőbe kerülő spórák azonban éppen olyan súlyos betegségeket tudnak okozni, mint a falon éktelenkedő, fekete penészfolt.

A meleg, párás helyeken, mint amilyen a fürdőszoba is, még nagyobb a tapéta mögött megjelenő gombák veszélye, ezért soha, még a legkisebb javításhoz se használj itt hagyományos tapétaragasztót, csakis olyan készítményt, amelyet penészgomba elleni védelemmel láttak el, különben komoly veszélynek teszed ki magadat és családtagjaidat is.

Tapétakalkulátor
Ha megfelelő anyagokat használsz, a tapéta szép és biztonságos falborítás lehet, ráadásul saját magad is egyszerűen felrakhatod. Számold ki kalkulátorunkkal, mennyit kell venned belőle!

Rossz levegő, vizes falak, allergia - ablakcsere

A régi, rosszul szigetelő ablakok lecserélése a szigeteléshez hasonlóan jó befektetés, ám itt sem ajánlatos hűbelebalázsként szakembert keresned, és pikk-pakk túlesned a munkálatokon. A legújabb, szinte hermetikusan záródó ablakok ugyanis nemcsak a hűvös szelet, a szmogot és a zajt tartják a lakáson kívül, az elhasználódott levegőt és a lecsapódó párát is a négy fal közé zárják.

A vizesedő falak és a megemelkedett páratartalom nemcsak a penésznek kedvez, de az atkák szaporodásának is, vagyis ha allergiában szenvedsz, egy ablakcsere után súlyosbodhatnak a tüneteid.

Hogy mindezt elkerüld, érdemes úgynevezett higroszabályozású légbevezetőket építeni az új ablakok keretébe. Ezek a kis csövek a helyiség páratartalmának megfelelően nyílnak vagy záródnak, és gondoskodnak a szoba levegőjének cseréjéről.

Áruk a szoba méretétől függően változik, de 10 ezer forint körüli összegért már megvásárolhatók - ha már az ablakcserével pénzt áldozol egy egészségesebb és élhetőbb otthon megteremtésére, nem érdemes ezen spórolnod.

OLVASD EL EZT IS!

babak1
  • lakberendezés
  • rákkeltő

Ólom, formaldehid, azbeszt

Ezt is szeretjük