Migrén és alvászavar
Az energiatakarékos izzó áll a háttérben?
Otthonod fénye nem csak esztétikai kérdés, a rossz megvilágítás az egészségedre is hatással lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világítótestekről többnyire tudomást sem veszünk, pedig a jól megválasztott lámpák mellett tovább maradhatsz éber, könnyebben dolgozol, olvasol vagy összpontosítasz, míg egy rosszul működő vagy nem a céljának megfelelő izzó nemcsak balesetveszélyes, de a rossz hangulat, a fáradékonyság vagy a gyakori fejfájás kiváltója is lehet.

A megfelelő világítás tehát nemcsak a teret növeli, vagy éppen teszi otthonosabbá, de akár a hangulatodra, egészségi állapotodra is hatással lehet. Így cseppet sem mindegy, hogy milyen fényforrásokkal világítod meg otthonod élettereit.

Válassz megfelelő izzót!

Az Edison nevéhez fűződő izzólámpa a maga nemében zseniális találmány, ugyanakkor az eljövendő nemzedékek tudósainak volt mit tökéletesíteniük rajta: az izzólámpa hatékonysága korántsem kifogástalan, mivel az energia nagy részét nem fénnyé, hanem hővé alakítja át, ráadásul a hagyományos izzók élettartama sem túl hosszú. Nem meglepő, hogy ilyen típusú égőt ma már nem is lehet kapni a boltokban, a körte formájú izzókat 2010 őszétől kezdve az Európai Unió minden országában kivonták a forgalomból.

Halogénlámpák

A hagyományos izzókhoz hasonló elven működnek a halogénlámpák, ám ezek belseje halogéngázzal van töltve, ami meghosszabbítja az izzószál élettartamát.  A halogénlámpák ragyogó fehér fényt árasztanak, ami bevilágítja az egész szobát, ám ezek sem veszélytelenek: a halogénkörték hőmérséklete akár az 540 fokot is elérheti, és bár az újabb típusokat a gyártók már védőburkolattal látják el, nem árt óvatosnak lenned és számolnod a halogénizzók tűzveszélyességével. Ha régebbi halogénlámpád van, jó tudnod, hogy a gyártók ingyen kínálnak védőburkolatot saját korábbi modelljeikhez.

Kompakt fénycső

Az izzólámpáknál sokkal jobb hatásfokúak és tartósabbak is a hagyományos, foglalatokba is becsavarható kompakt fénycsövek. Ezek a testek UV-sugárzás segítségével késztetik fénykibocsátásra a fénycső belsejében található bevonatot.

Tudnod kell azonban, hogy ennek a fényforrásnak is megvannak a hátrányai: barátságtalan, kékes fényt áraszt, amely visszatükröződése megerőltető lehet a szemednek, ráadásul a lámpatest működés közben másodpercenként 120-szor felvillan, amit talán észre sem veszel, de az arra érzékenyeknél fejfájást vagy migrént is okozhat, epilepsziásoknál pedig még akár rohamot is kiválthat. Ha a lakásban valahol kompakt fénycsövet használsz, háztartási vagy műszaki boltban érdemes beszerezned hozzá egy ráerősíthető szűrőt, amivel a fényt lágyabbá és természetesebbé teheted.

Figyelem!
A fénycsövekkel óvatosan kell bánnod, mivel higanyt tartalmaznak. Egyes régebbi, gyorsan bekapcsolódó fénycsövekből veszélyes benzolszármazékok szivároghatnak. Ennek ellenőrzésére oltsd el a lámpát, és szereld le a burkolatot: ha a fémdoboz belsejében fekete, olajos foltokat látsz, azonnal cseréld ki az egész világítótestet!

Fény és biztonság

A lámpák és világítótestek kiválasztásánál és beüzemelésénél az esztétikai szempontok mellett mindig vegyél figyelembe néhány biztonsági előírást is, hiszen a meleg fényű, csodás ernyőjű lámpa a nem megfelelő használat mellett égési sérülések, de akár kisebb-nagyobb tüzek okozója is lehet.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a sérült vezetéket vagy kapcsolót azonnal cseréltesd ki a szakemberrel, a konnektor épsége érdekében pedig a csatlakozókat mindig a dugónál, és ne a vezetéknél fogva húzd ki a falból.

Arra is figyelned kell azonban, hogy ne csatlakoztass túl sok elektromos eszközt ugyanahhoz az elosztóhoz, ez ugyanis túlmelegedést, így pedig akár tüzet is okozhat. A lámpafoglalatba soha ne csavarj az engedélyezettnél nagyobb teljesítményű izzót!

Lámpa vásárlásakor mindig győződj meg róla, hogy a terméken megtalálható-e a CE jel, ez ugyanis a garancia arra, hogy a lámpa megfelel az Unió rá vonatkozó elvárásainak. Ha a konyhába vagy a fürdőbe keresel világítótestet, mindenképpen olyan berendezést válassz, ami ellenáll a nedvességnek és a párának.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Árt vagy használ? című könyve alapján jelent meg.

Ezt is szeretjük