Hason vagy az oldaladon szeretsz aludni? Nem mindegy, milyen párnát választasz

Ha valaha párnavásárlásra adtad a fejed, láthattad, hogy rengeteg opció van. Nem mindegy azonban, milyet választasz: különböző alváspozíciókhoz más és más típusú párna illik.

Párnafajták minden alvás típusnak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párna az ókori kínaiaknál és egyiptomiaknál csupán arra volt, hogy a rovarok ne másszanak bele a földről az alvó ember szájába, orrába vagy fülébe. Ezek még fából és kőből készültek, ezért feltehetően  kevesebb kényelmet nyújtottak, mint mostani társaik. 

Manapság már széles palettából választhatjuk ki a nekünk megfelelő darabot. Vásárlás előtt érdemes megfigyelni, milyen pózban szoktunk a legtöbbet aludni, és az alapján dönteni.

Ideális párnák alvástípusok szerint

A párna mérete, magassága és anyaga is fontos tényező. Ha tanácstalan vagy, melyik lenne a számodra az ideális darab, most végigvesszük az opciókat. 

Az oldalt alvóknál a legfontosabb, hogy magas, kemény alátámasztású, viszont puha és formázható párnán aludjanak. Náluk az a cél, hogy a fej és a nyak íve kellő alátámasztást kapjon, és a gerinc egyenes vonalú maradjon. Szakértők szerint az ideális az, ha a matractól körülbelül 10 centiméter magasságra van a párna, ilyenkor helyeződik a legkevesebb súly a vállra.

GettyImages-971190224
Fotó: yacobchuk / Getty Images Hungary

Az oldalt alvóknak jó lehet a tollpárna is, az allergiára hajlamosak viszont inkább latexpárnát válasszanak, ezek ugyanis rendkívül jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, így biztosítják a szellőzést. A latexpárna azért is telitalálat, mivel baktériummentes, így a felületén és a belsejében az atkák nem tudnak megtelepedni. Ha hajlamosak vagyunk elaludni a nyakunk, és még biztosabb alátámasztást keresnénk, akkor a memóriahabos párna szintén remek választás.  

A hason alvást a szakemberek szerint érdemes elkerülni, de sokan képtelenek másképp elaludni. Ilyen esetben a cél, hogy minél kevesebb súly nehezedjen a hasra és a nyakra. Ennek érdekében alacsony magasságú, puha alátámasztású és puha anyagú párnát válasszunk. Ha a párna túl magas, akkor a fejed felfelé hajlik, és az az egész testtartásodra rossz hatással lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tollpárna jó választás lehet a hason alvók számára, mert könnyen összenyomható és formálható, így alvás közben alá tudsz nyúlni, ahelyett hogy a karodon feküdnél. 

A háton alvók az emberek csupán tíz százalékát teszik ki. Pedig ez az egyik legegészségesebb póz, ugyanis kiegyensúlyozza a gerincoszlopot, és vérkeringésnek is jót tesz. A hanyatt fekve alvók közepes magasságú és keménységű, memóriahabos párnát válasszanak. A cél, hogy támogassák a nyaki gerinc természetes görbületét, így elég alátámasztást biztosítva a vállnak, a nyaknak és a fejnek.

GettyImages-971190310
Fotó: yacobchuk / Getty Images Hungary

Ha túl magas a párna, a fejed felfelé hajlik majd, és ez csomósodáshoz vezet. A legjobb, ha a térd alá is behelyezünk egy párnát, hiszen ez még több támasztékot ad a hátnak. Nekik a legjobb választás a memóriahabos párna, ami körülöleli a nyakat, és igazodik annak vonalához. 

Milyen gyakran kell cserélni a pizsamát?

A pizsama szennyeződhet izzadsággal, nyállal, hámsejtekkel, sőt akár atkákkal is, mint az ágynemű - ebbe pedig belegondolni sem jó. Ha bizonytalan vagy benne, milyen gyakran cseréld a pizsamát, olvass tovább! 

Milyen gyakran kell cserélni a pizsamát? Ebbe is költözhet poratka, nemcsak az ágyneműbe

A pizsama nem marad makulátlan akkor sem, ha csak alszik benne az ember.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük