Milyen gyakran kell cserélni a pizsamát? Ebbe is költözhet poratka, nemcsak az ágyneműbe

A pizsama nem marad makulátlan akkor sem, ha csak alszik benne az ember.

GettyImages-1164086379
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek nagy többsége zuhanyzás után veszi fel a pizsamáját, és csak alszik benne. Nemhiába olyan széles körben elterjedt az a tévhit, hogy ez a ruha nem koszos, és nem igényel túl gyakori cserét.

Pedig a pizsama vagy hálóing is piszkolódik, csak mással, mint mondjuk egy farmernadrág, amiben az ember leül a villamoson, vagy egy kötény, ami ételfoltos lesz.

Milyen gyakran kell cserélni a pizsamát?

Gondolj csak bele, mi mindennel szennyeződhet egy alvóruha! Izzadsággal, nyállal, vérrel és egyéb testnedvekkel, hámsejtekkel, esetenként fogkrémmel vagy akár a kényelmes vasárnapi reggeli morzsáival is. Kevesen hinnék, de a pizsama éppúgy szennyeződhet atkákkal is, mint az ágynemű - ebbe pedig belegondolni sem jó.

Az American Cleaning Institute javaslata szerint tehát a pizsamát illetve hálóinget 3-4 nap után feltétlenül le kell cserélni, és alaposan, legalább 40 fokos programmal kimosni.

További nyomós okok a gyakori cserére

Ha még nem lett volna elég ok a gyakori cserére a fenti lista, a következő indokokat is ajánljuk figyelmedbe.

A pizsamán felhalmozódott baktériumok a benőtt szőrtüszőknél és kisebb-nagyobb sérüléseken beszivároghatnak a bőrbe, és bőrfertőzést okozhatnak.

Az elodázott csere miatt a textilen sok por halmozódhat fel, illetve birtokba vehetik a poratkák is, ezek pedig kellemetlen tüneteket okozhatnak az allergiásoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pattanásokról sem szabad megfeledkezni. Amennyiben a pizsama piszkos, és éjjel leizzad az ember, nem csoda, ha pattanások lepik el a testét. Ha az alvómaszk marad ki a mosásból, az arcon is egykettőre megjelennek.

Végül a szag sem maradhat ki a sorból. A ritka pizsamacsere miatt a ruha kellemetlen szagúvá válik, amiben aludni nem jó élmény, de az ember párját is elriaszthatja.

Ilyen gyakran cserélj ágyneműt

A friss és illatos ágynemű és hálóruha a pihentető és egészséges alvás két alapvető kelléke, ezért is érdemes megfelelő gyakorisággal cserélni ezeket. Hogy mikor kell az ágyneműt? Erről korábbi cikkünkben volt szó.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük