Milyen gyakran kell cserélni a konyharuhát? Így mosd folt- és kórokozómentesre a textíliát
A konyharuha igazi kórokozótelep, ezért külön figyelmet igényel.

- 4 öltözködési hiba, ami slampossá teszi a megjelenést: ezek a fazonok nem passzolnak össze »
- A 49 éves Heidi Klum a megszokott szemsminkje nélkül egy kicsit más: a címlapon alig fedi festék az arcát »
- Ez a két csillogó árnyalat meghatározó lesz idén az Armani szerint: modern változatban a ’20-as évek nőies eleganciája »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Nagy áremelést jelentett be a Vodafone: ezeket az ügyfeleket fogja érinteni
Noha sokan váltanak eldobható papírtörlőre, ennél jóval környezetbarátabb és sokoldalúbb megoldást nyújt a konyharuha.
Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez a textília erős szennyezésnek van kitéve: nemcsak víz, de ételcseppek is érhetik, ami pedig különösen veszélyes, az a nyers húsból, tojásból származó szennyeződés. A kórokozók jelenléte miatt a megfelelő gyakoriságú konyharuhacsere elengedhetetlen, és nemcsak gusztus, hanem egészség kérdése is. Annál is inkább, mert a jellemzően nedves textíliák melegágyat biztosítanak a betegségeket okozó mikroorganizmusok szaporodásának.
Milyen gyakran kell cserélni a konyharuhát?
A Mauritius Egyetem kutatói tanulmányozták, milyen kórokozókkal lehet találkozni egy konyhai textílián.

A kutatók száz konyharuhát gyűjtöttek össze, melyek mindegyikét egy-egy hónapon át használták előzőleg. Ezután tenyészteni kezdték, és azonosították a rajtuk talált kórokozókat.
A vizsgált konyharuhák csaknem fele baktériumszaporodást mutatott, és a 49 százalék közül 36,7 százalékuk mutatott Enterococcus spp-t, 36,7 százalékuk coliformokat, 14,3 százalékuk pedig Staphylococcus aureust. Ez utóbbi kettő különösen a húskészítő konyhákban található konyharuhákon jellemző.
Felfedezték azt is, hogy több tényező befolyásolja a potenciálisan ételmérgezést okozó kórokozók szaporodását. Ilyen az étrend típusa vagy a családtagok száma is. A nagyobb családok és gyerekek otthonában található konyharuhákban több baktérium volt. Az edények törlésére, kézszárításra, forró edények tartására és felületek tisztítására használt többcélú textíliák is több kórokozót tartalmaztak.
A konyharuhákat a United States Department of Agriculture szakértői szerint a legjobb naponta cserélni, elkerülve, hogy ételmérgezést okozó baktériumok problémát okozhassanak.
Hogyan mosd ki?
A konyharuhákat mindig nagyon magas hőfokon mosd ki: a mosógépek többségén használható 95 fokos programot válaszd. Fontos, hogy jó minőségű mosószert alkalmazz.
Ha a mosás kész, gondoskodj arról, hogy a konyharuhák teljesen megszáradjanak. Soha ne tégy a fiókba olyan textíliát, amely kicsit is nedves. Amennyiben időd engedi, hasznos, ha ki is vasalod a konyharuhákat, hiszen a forró vasaló a teljes száradást és a kórokozómentességet is garantálja.
Milyen gyakran kell cserélni a mosogatószivacsot?
A konyha legszennyezettebb eszköze a mosogatószivacs. Nem szabad elodázni a cseréjét: korábbi cikkünk elárulja, milyen sűrűn esedékes.