Milyen gyakran kell cserélni a konyharuhát? Így mosd folt- és kórokozómentesre a textíliát

A konyharuha igazi kórokozótelep, ezért külön figyelmet igényel.

GettyImages-1366265867 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha sokan váltanak eldobható papírtörlőre, ennél jóval környezetbarátabb és sokoldalúbb megoldást nyújt a konyharuha.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez a textília erős szennyezésnek van kitéve: nemcsak víz, de ételcseppek is érhetik, ami pedig különösen veszélyes, az a nyers húsból, tojásból származó szennyeződés. A kórokozók jelenléte miatt a megfelelő gyakoriságú konyharuhacsere elengedhetetlen, és nemcsak gusztus, hanem egészség kérdése is. Annál is inkább, mert a jellemzően nedves textíliák melegágyat biztosítanak a betegségeket okozó mikroorganizmusok szaporodásának.

Milyen gyakran kell cserélni a konyharuhát?

A Mauritius Egyetem kutatói tanulmányozták, milyen kórokozókkal lehet találkozni egy konyhai textílián.

A kutatók száz konyharuhát gyűjtöttek össze, melyek mindegyikét egy-egy hónapon át használták előzőleg. Ezután tenyészteni kezdték, és azonosították a rajtuk talált kórokozókat.

A vizsgált konyharuhák csaknem fele baktériumszaporodást mutatott, és a 49 százalék közül 36,7 százalékuk mutatott Enterococcus spp-t, 36,7 százalékuk coliformokat, 14,3 százalékuk pedig Staphylococcus aureust. Ez utóbbi kettő különösen a húskészítő konyhákban található konyharuhákon jellemző.

Felfedezték azt is, hogy több tényező befolyásolja a potenciálisan ételmérgezést okozó kórokozók szaporodását. Ilyen az étrend típusa vagy a családtagok száma is. A nagyobb családok és gyerekek otthonában található konyharuhákban több baktérium volt. Az edények törlésére, kézszárításra, forró edények tartására és felületek tisztítására használt többcélú textíliák is több kórokozót tartalmaztak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A konyharuhákat a United States Department of Agriculture szakértői szerint a legjobb naponta cserélni, elkerülve, hogy ételmérgezést okozó baktériumok problémát okozhassanak.

Hogyan mosd ki?

A konyharuhákat mindig nagyon magas hőfokon mosd ki: a mosógépek többségén használható 95 fokos programot válaszd. Fontos, hogy jó minőségű mosószert alkalmazz.

Ha a mosás kész, gondoskodj arról, hogy a konyharuhák teljesen megszáradjanak. Soha ne tégy a fiókba olyan textíliát, amely kicsit is nedves. Amennyiben időd engedi, hasznos, ha ki is vasalod a konyharuhákat, hiszen a forró vasaló a teljes száradást és a kórokozómentességet is garantálja.

Milyen gyakran kell cserélni a mosogatószivacsot?

A konyha legszennyezettebb eszköze a mosogatószivacs. Nem szabad elodázni a cseréjét: korábbi cikkünk elárulja, milyen sűrűn esedékes.

Ezt is szeretjük