Milyen gyakran kell mosogatószivacsot cserélni? Akár meg is betegíthet a szakértők szerint
A mosogatószivacson villámgyorsan elszaporodnak a baktériumok.

mosogato-szivacs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosogatás sokaknak nem a kedvenc időtöltése, mégis muszáj megcsinálni. Ha nincs mosogatógéped, akkor a szivacs bizony gyorsan elhasználódik.

A mosogatószivacs rengeteg piszkos evőeszközzel találkozik, így elgondolkodtató, mégis mikor ajánlott lecserélni azt, egyáltalán megéri-e tisztítani? A kutatók megadták a kérdésekre a választ.

Több a baktérium rajta, mint a WC-ben

Bármennyire is úgy gondolod, hogy tiszta a szivacsod, ajánlott hetente egyszer lecserélned. Közben pedig figyelj arra, hogy alaposan elmosd, és lehetőleg szárítsd meg, ne maradjon nedves.

Nem is gondolnád, hogy egy bizonyos idő után mennyire sok baktérium megtelepedhet a mosogatószivacsodon - pontosan erre világít rá a Scientific Reports tudományos lapban megjelent kutatás is. A kutatók 14 különböző mosogatószivacsot vizsgáltak meg, és elszomorító következtetésre jutottak: több volt a baktérium rajtuk, mint egy átlagos vécékagylóban.

szivacs

Összehasonlították a használtakat olyan szivacsokkal is, melyeket nemrég vásároltak, és még senki sem használta őket, ezek a tárgyak szinte baktériummentesek voltak.

Nem elég a tisztítás

Olyan szivacsokat is megnéztek, melyeket rendszeresen használnak, viszont meg is tisztítanak. Nem volt megfigyelhető a várt különbség a nem tisztított és a tisztított szivacs között. Összesen 362 különböző baktériumot találtak a szivacsokon, és ezek sajnos nemcsak jóindulatúak voltak. A tíz leggyakoribb baktériumfaj közül öt volt olyan, mely akár egészségügyi problémákat is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem meglepő, hogy a szivacsokon miért telepszik meg ennyi kórokozó, hiszen ezek a tárgyak általában nedvesek, melegek, és sok, már erjedésnek indult étellel érintkeznek. Azt is kiderítették, hogy kevésbé hatásos sűrűn tisztítani a mosogatószivacsot, mint ahogy azt régebben gondolták. A szivacsokon, melyeket mikrózással vagy víz felforralásával próbáltak fertőtleníteni, méréseik szerint a baktériumok 60%-a pusztult csak el, így a sterilizálás elmaradt.

Ha a szivacs bűzlik, azért a Moraxella osloensis nevű baktérium lesz a felelős. Ez a kórokozó igazi túlélő: még a kimosott dolgokon is életben marad, és még a penicillinnek is ellenáll. Bár szerencsére nem jellemző, hogy ez a baktérium megbetegíti az embert, már előfordult néhány alkalommal, hogy súlyos fertőzéseket okozott, a betegeket végül antimikrobiális terápiával tudták kezelni.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük