Milyen gyakran kell mosogatószivacsot cserélni? Akár meg is betegíthet a szakértők szerint

A mosogatószivacson villámgyorsan elszaporodnak a baktériumok.

mosogato-szivacs
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosogatás sokaknak nem a kedvenc időtöltése, mégis muszáj megcsinálni. Ha nincs mosogatógéped, akkor a szivacs bizony gyorsan elhasználódik.

A mosogatószivacs rengeteg piszkos evőeszközzel találkozik, így elgondolkodtató, mégis mikor ajánlott lecserélni azt, egyáltalán megéri-e tisztítani? A kutatók megadták a kérdésekre a választ.

Több a baktérium rajta, mint a WC-ben

Bármennyire is úgy gondolod, hogy tiszta a szivacsod, ajánlott hetente egyszer lecserélned. Közben pedig figyelj arra, hogy alaposan elmosd, és lehetőleg szárítsd meg, ne maradjon nedves.

Nem is gondolnád, hogy egy bizonyos idő után mennyire sok baktérium megtelepedhet a mosogatószivacsodon - pontosan erre világít rá a Scientific Reports tudományos lapban megjelent kutatás is. A kutatók 14 különböző mosogatószivacsot vizsgáltak meg, és elszomorító következtetésre jutottak: több volt a baktérium rajtuk, mint egy átlagos vécékagylóban.

szivacs

Összehasonlították a használtakat olyan szivacsokkal is, melyeket nemrég vásároltak, és még senki sem használta őket, ezek a tárgyak szinte baktériummentesek voltak.

Nem elég a tisztítás

Olyan szivacsokat is megnéztek, melyeket rendszeresen használnak, viszont meg is tisztítanak. Nem volt megfigyelhető a várt különbség a nem tisztított és a tisztított szivacs között. Összesen 362 különböző baktériumot találtak a szivacsokon, és ezek sajnos nemcsak jóindulatúak voltak. A tíz leggyakoribb baktériumfaj közül öt volt olyan, mely akár egészségügyi problémákat is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem meglepő, hogy a szivacsokon miért telepszik meg ennyi kórokozó, hiszen ezek a tárgyak általában nedvesek, melegek, és sok, már erjedésnek indult étellel érintkeznek. Azt is kiderítették, hogy kevésbé hatásos sűrűn tisztítani a mosogatószivacsot, mint ahogy azt régebben gondolták. A szivacsokon, melyeket mikrózással vagy víz felforralásával próbáltak fertőtleníteni, méréseik szerint a baktériumok 60%-a pusztult csak el, így a sterilizálás elmaradt.

Ha a szivacs bűzlik, azért a Moraxella osloensis nevű baktérium lesz a felelős. Ez a kórokozó igazi túlélő: még a kimosott dolgokon is életben marad, és még a penicillinnek is ellenáll. Bár szerencsére nem jellemző, hogy ez a baktérium megbetegíti az embert, már előfordult néhány alkalommal, hogy súlyos fertőzéseket okozott, a betegeket végül antimikrobiális terápiával tudták kezelni.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Te havonta hányszor csinálod? 4 házimunka, amit gyakrabban kellene végezned

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük