Foltos, piszkos az ágymatrac? Így lesz újra patyolattiszta természetes szerekkel
A csúnya, foltos ágymatrac olyan lehet, mint új korában.

GettyImages-155351347
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a frissen vásárolt ágymatrac még hófehér és makulátlan, idővel elkoszolódik, besárgul, és foltos lesz. Ez még akkor is bekövetkezik, ha valaki nagyon vigyáz rá.

A folyamat természetes és elkerülhetetlen, hiszen a használat során a matrac izzadsággal, nyállal, más testnedvekkel, hámsejtekkel, porral, szőrrel és a bőrrel lévő zsírréteggel találkozik. Szerencsére nem kell piszok tetején aludnod, mert a matrac tisztítható.

Ágymatrac tisztítás

Bár szakemberrel is tisztíttatható, a matrac takarítása otthon is megoldható. Csak pár egyszerű dolog kell hozzá, és indulhat is a munka.

Mire lesz szükség?

  • Porszívó,
  • edény,
  • kisebb szűrő,
  • tisztítórongy,
  • hajszárító,
  • szódabikarbóna,
  • levendulaolaj,
  • só.

Először is szedd le az ágyneműt a matracról, és porszívózd ki a felületet! A matrac minden oldalát szívasd végig, ne csak a tetejét. Légy különös tekintettel a varrások menti résekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Egy csésze szódabikarbónát, pár csepp levendulaolajat keverj össze, majd a szűrő segítségével szitáld a keveréket a matracra. Ezután porszívózd le az egészet. Ez segít felfrissíteni a felületet.

A foltok kitisztításához víz, szódabikarbóna és levendulaolaj keverékét készítsd el, és egy rongy segítségével dörzsöld ki azokat. Érdemes mikroszálas kendővel dolgoznod. Ha kész vagy, egy hajszárítóval szárítsd meg a nedves részeket, majd porszívózd át a felületet.

Milyen gyakran kell ágyneműt váltani?

Nem elég a matrac tisztaságára gondolni, az ágyneműről se feledkezz meg: a mikrobiológus tanácsa szerint ilyen gyakran kell váltani.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük