100 ezres bírságot kaphatsz, ha nem tünteted el: már csak másfél hónapod van rá!

Ha nagyobb kerted, telked van, ezt fontos tudnod!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon csaknem kétmillió ember allergiás, közülük pedig egyes források szerint akár 60%-ra is tehető azok aránya, akik érzékenyek a parlagfűre - harmad részük súlyosan allergiás -, nem véletlen tehát, hogy a parlagfű elleni védekezés kiemelt fontosságú hazánkban.

A parlagfű kelése április elején indult el, jelenleg a növények többsége kettő-négy leveles állapotban lehet, így fontos már most megtenni a szükséges lépéseket, melyek megakadályozzák virágának kialakulását.

Már most tenni kell ellene!

A Földművelésügyi Minisztérium szakvéleménye alapján 2015-ben az első kaszálást május 4-8., a másodikat június 15-19., a harmadikat július 20-24., a negyediket augusztus 10-14. között javasolt elvégezni.

A parlagfű virágának kialakulását minden év június 30-áig meg kell akadályozni, hatósági eljárás azonban csak július 1. után indítható a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

Nemcsak külterületen kell irtani

A parlagfű-mentesítési kötelezettség a gazdálkodásra alkalmas földterületek mellett belterületeken is érvényes, így érdemes például figyelni rá, különösen, ha nagyobb telekkel rendelkező hétvégi házad, gyümölcsösöd, kerted van.

A mulasztás miatt járó bírság mértéke több tényezőtől is függ, például, hogy kül- vagy belterületről van-e szó, mekkora a szennyezett terület nagysága, illetve a szennyezettség foka. Előbbiek alapján belterület esetén 15 ezer forinttól indul a bírság, felső határa azonban több százezer forint, sőt, milliós nagyságrendű is lehet.

Ha többet szeretnél tudni a témában, kíváncsi vagy rá, hogy irthatod a parlagfüvet, illetve arra is, néhány tő problémát jelent-e, kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük