Így tárold a paradicsomot, hogy sokáig kemény és friss maradjon

Botanikailag gyümölcs, de zöldségként szerepel a köztudatban. Egy biztos: egy ízletes és roppanós paradicsomnál nincs jobb. Nem mindegy azonban, hogy tárolod!

Így tárold a paradicsomot, hogy sokáig kemény maradjon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb embernek nem adatik meg a luxus, hogy mindennap friss piaci zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon. Pedig nincs is jobb egy roppanós, lédús, édes paradicsomnál.

Ha te is bosszankodtál már azon, hogy a paradicsomod idő előtt megpuhult, vagy íztelen lett, most mutatjuk, hogyan tárold, hogy igazán hosszú életű legyen. 

Így tárold a paradicsomot

A legfinomabb íz és minőség érdekében a frissen vett paradicsomot a konyhapultra vagy a kamrába rakd, főleg ha még kicsit éretlen. A túl nagy hidegben a paradicsom izét adó enzimek termelődése leáll, így az íztelen lesz. Sőt, a paradicsom elvizesedhet belül, ami akár már a meglévő zamatát is elveszti. 

GettyImages-172298205
Fotó: YvanDube / Getty Images Hungary

Körülbelül hét napig lehet szobahőmérsékleten tárolni a paradicsomot, utána elkezd rohadni. Ezért amikor már úgy érzed, kellően megérett a zöldség, rakd hűtőbe - így megőrzi feszességét. Hűtőbe rakva az érési folyamat leáll, így ott bátran tárold sokáig, tálalás előtt kicsivel azonban vedd ki, mert a hideg rontja a zamatát.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az sem mindegy,  hogy milyen irányban pakoljuk be a paradicsomot a hűtőbe. Egyesek szerint szárral felfelé tartva javallott tárolni, az ugyanis a zöldség legpuhább része, így ha ott éri nyomás, könnyen megsérül. Mások azt mondják szárával lefele tárolva őrzi meg legtovább lédússágát, ugyanis a nedvesség azon a helyen távozik, ahol a szárat levágták. 

Amikor túl sok paradicsomot vágsz fel az ételhez, gyakran nem tudod, mihez kezdj a megmaradt szeletekkel. A felvágott zöldség lédússágát a műanyag fólia tartja meg a leghatékonyabban. Ha szorosan becsomagoljuk, hűtőszekrényben tárolva még 2-3 napig nyugodtan fogyaszthatjuk.

GettyImages-1351236381
Fotó: Andy Morgenstern / Getty Images Hungary

Fagyasztani viszont semmiképp sem ajánlott, kivéve, ha felolvasztást követően lecsóhoz, szószhoz vagy pörkölthöz szeretnénk felhasználni. A paradicsom leve fagyasztáskor jégkristályokká alakul, így felolvasztáskor teljesen összeesik. A legjobb, ha először meghámozzuk és kimagozzuk, majd egészben vagy darabokban tesszük be a fagyasztóba. A fagyasztott paradicsom maximum két hónapig áll el, de egy hónapnál tovább nem érdemes tárolni. 

Olvass tovább! Ezt a 8 ételt ne tedd a hűtőbe

A hűtő segít a tartósításban, ám nem mindennek tesz jót, ha belekerül. A következő nyolc ételt semmiképp se tárold hűtőszekrényben!

8 étel, amit soha ne tegyél a hűtőbe: romlik az állaguk, rossz lesz az ízük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük