Ne edd meg az olívabogyót, ha ilyen az illata! Innen tudod, hogy már romlott
A szavatossági idő lejárta előtt is tapasztalhatsz gyanús jeleket.

olivabogyo
Ez is érdekelhet

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Hosszabb életű és illatosabb ruhák az Ariel új mosókapszuláival (x)

Minden második negyven feletti nőt érint a betegség: mégis tabutémának számít (x)

Ingyen felfedezheted Budapest legendás helyeit: csak ez az egy dolog kell hozzá (x)

beauty and style

Teljes testre ható Pilates 8 percben: ezt végezve garantált a bikinialak »

Rihanna nemcsak a zenéléshez ért: új ruhakollekciója a teltkarcsú nőknek is szól »

Így lesz fénylő és természetes hatású a bronzosító: a koszos hatásnak vége ezzel a trükkel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A lejárt, romlott élelmiszerek könnyedén ételmérgezéshez vezethetnek. A kész termékeken jelzett szavatossági időt ugyan nem minden esetben szükséges szigorúan figyelembe venni, a lejárati napon elfogyasztott, korábban bontatlan joghurt például valószínűleg semmiféle gondot nem okoz.

Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a nem megfelelő elhelyezés vagy hőmérséklet miatt a szavatossági idő lejárta előtt gyanússá válik egy-egy élelmiszer. Ekkor különösen fontos, hogy ne a címkén található dátumot, hanem olyan külső jeleket vegyünk figyelembe, mint az állag vagy a szag. 

Meddig jók az ételek?

Nemcsak a meleg, de a helytelen tárolás is veszélyforrás lehet: a nyitva hagyott befőttek vagy a bezacskózott kenyér is könnyebben romlásnak indul, de van, amit tovább el lehet tartani, mint amit gondolnál.

Meddig jó? 

  • Tojás: hűtőben három-öt hét.
  • Húsok: hűtőben nyersen egy-két nap, főzve három-négy nap.
  • Tartós tej: hűtőben bontástól számított öt nap, legfeljebb egy hét.
  • Saláta: hűtőben egy hét.
  • Kenyér: fagyasztóban két-három hónap, papírzacskóban két-három nap.
  • Olívabogyó: hűtőben bontatlan befőttes üvegben több hónap - szavatossági idő szerint.

Az ételmérgezést a baktériumok, illetve az általuk termelt toxinok okozzák. Tüneteiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a gyomorrontás minden variációja előfordulhat, a leggyakoribbak a hányás, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A végtelenül kellemetlen panaszok elkerülése azonban felettébb egyszerű: mutatjuk, az ételek milyen tüneteket produkálnak, ha romlottak!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük