Ne edd meg az olívabogyót, ha ilyen az illata! Innen tudod, hogy már romlott
A szavatossági idő lejárta előtt is tapasztalhatsz gyanús jeleket.
![Romlott ételek](https://kep.index.hu/1/0/2662/26626/266266/26626610_2041462_790ed65730c16ee818e1398c9ed4e9a2_wm.jpg)
A lejárt, romlott élelmiszerek könnyedén ételmérgezéshez vezethetnek. A kész termékeken jelzett szavatossági időt ugyan nem minden esetben szükséges szigorúan figyelembe venni, a lejárati napon elfogyasztott, korábban bontatlan joghurt például valószínűleg semmiféle gondot nem okoz.
Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a nem megfelelő elhelyezés vagy hőmérséklet miatt a szavatossági idő lejárta előtt gyanússá válik egy-egy élelmiszer. Ekkor különösen fontos, hogy ne a címkén található dátumot, hanem olyan külső jeleket vegyünk figyelembe, mint az állag vagy a szag.
Meddig jók az ételek?
Nemcsak a meleg, de a helytelen tárolás is veszélyforrás lehet: a nyitva hagyott befőttek vagy a bezacskózott kenyér is könnyebben romlásnak indul, de van, amit tovább el lehet tartani, mint amit gondolnál.
Meddig jó?
- Tojás: hűtőben három-öt hét.
- Húsok: hűtőben nyersen egy-két nap, főzve három-négy nap.
- Tartós tej: hűtőben bontástól számított öt nap, legfeljebb egy hét.
- Saláta: hűtőben egy hét.
- Kenyér: fagyasztóban két-három hónap, papírzacskóban két-három nap.
- Olívabogyó: hűtőben bontatlan befőttes üvegben több hónap - szavatossági idő szerint.
Az ételmérgezést a baktériumok, illetve az általuk termelt toxinok okozzák. Tüneteiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a gyomorrontás minden variációja előfordulhat, a leggyakoribbak a hányás, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A végtelenül kellemetlen panaszok elkerülése azonban felettébb egyszerű: mutatjuk, az ételek milyen tüneteket produkálnak, ha romlottak!
(Képek: Getty Images Hungary.)