Ne edd meg az olívabogyót, ha ilyen az illata! Innen tudod, hogy már romlott

A szavatossági idő lejárta előtt is tapasztalhatsz gyanús jeleket.

Romlott ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lejárt, romlott élelmiszerek könnyedén ételmérgezéshez vezethetnek. A kész termékeken jelzett szavatossági időt ugyan nem minden esetben szükséges szigorúan figyelembe venni, a lejárati napon elfogyasztott, korábban bontatlan joghurt például valószínűleg semmiféle gondot nem okoz.

Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a nem megfelelő elhelyezés vagy hőmérséklet miatt a szavatossági idő lejárta előtt gyanússá válik egy-egy élelmiszer. Ekkor különösen fontos, hogy ne a címkén található dátumot, hanem olyan külső jeleket vegyünk figyelembe, mint az állag vagy a szag. 

Meddig jók az ételek?

Nemcsak a meleg, de a helytelen tárolás is veszélyforrás lehet: a nyitva hagyott befőttek vagy a bezacskózott kenyér is könnyebben romlásnak indul, de van, amit tovább el lehet tartani, mint amit gondolnál.

Meddig jó? 

  • Tojás: hűtőben három-öt hét.
  • Húsok: hűtőben nyersen egy-két nap, főzve három-négy nap.
  • Tartós tej: hűtőben bontástól számított öt nap, legfeljebb egy hét.
  • Saláta: hűtőben egy hét.
  • Kenyér: fagyasztóban két-három hónap, papírzacskóban két-három nap.
  • Olívabogyó: hűtőben bontatlan befőttes üvegben több hónap - szavatossági idő szerint.

Az ételmérgezést a baktériumok, illetve az általuk termelt toxinok okozzák. Tüneteiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a gyomorrontás minden variációja előfordulhat, a leggyakoribbak a hányás, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A végtelenül kellemetlen panaszok elkerülése azonban felettébb egyszerű: mutatjuk, az ételek milyen tüneteket produkálnak, ha romlottak!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük