5 módszer, amivel megakadályozható a téli penészesedés: hatalmas kiadástól kímélhetnek meg

Könnyen elkerülhető a téli penész, csak ezekre kell figyelni a lakásban.

Penész télen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába a kinti hideg, a benti meleg tökéletes közeget nyúlt a penészspóráknak, melyek a levegőben gyorsan terjeszkednek, a ritka szellőztetés pedig szintén kedvez a szaporodásuknak. De ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet semmit sem tenni ellenük.

A penész megjelenésének alapvetően két dolog kedvez: a meleg és a nedvesség. Mindkét feltétel adott a téli lakásban. A fűtésnek köszönhetően állandó a jó idő, és a gyakran túlzásba vitt párásítás is könnyen bajt okozhat. A jól záró, modern ablakok és ajtók miatt pedig nem jár a levegő.

Mit lehet tenni a penész megjelenése ellen?

Az első lépés a penész megjelenése ellen, ha biztosítod a megfelelő légmozgást. Ezt telente is gyakori szellőztetéssel teheted meg. Ilyenkor elég 5 percre kinyitni az ablakot naponta párszor, hogy megmozduljon az állott levegő. Egy párátlanító készülék is sokat segíthet a penész elleni küzdelemben.

penesz-pince

Ha a lakásban még nem ütötte fel a fejét a penész, az is elég lehet, ha egyszerűen visszafogod a párásítást. Bár télen valóban gyakran száraz a levegő, az extra nedvesség hozzájárulhat a penészgombák elszaporodásához. A szakértők általában azt javasolják, hogy a lakás levegőjének nedvességtartalma ne haladja meg a 40-60%-ot, ha penésztől tartunk.

Érdemes lehet beszerezni egy légtisztítót is, mely kiszűri a levegőből a spórákat. Ha modernebb mennyezeti ventilátorod van otthon, jó megoldást jelenthet az is, ha egyszerűen az óramutató járásával megegyező irányba állítod a forgását. Ezzel nemcsak a fűtésen spórolsz, de a jól eloszlatott meleg levegő segít kiszárítani a potenciálisan nedves felületeket is.

Rendszeresen takarítsd a veszélyeztetett területeket, szobákat is, így, amint megjelenne a penész, már meg is szabadulhatsz tőle, és megakadályozhatod, hogy továbbterjedjen. A penész kiirtására ma már kaphatóak jó minőségű penészlemosók, de az egyszerű ecet is segítségedre lehet. A legfontosabb erre odafigyelni a konyhában és a fürdőben, ahol különben is jelentős nedvességgel kell számolni.

Emellett ajánlott időtől időre ellenőrizni a padlást és a pincét kicsapódott pára, nedvesség után kutatva. Különösen fontos figyelni a cserepek és a tetőablakok környékét, mert itt jól látható, ha az esővíz vagy a hó bejutott a lakásba.

Így tüntetheted el a penészt a fürdőben

A fürdőszobában az állandó melegnek és nedvességnek köszönhetően minden feltétel adott, hogy a penészgomba jól érezze magát. Megmutatjuk, mit tehetsz, ha elszaporodtak a spórák, és abban is segítünk, hogy megakadályozhasd az újbóli megjelenésüket!

Hetente takarítasz, mégis visszajön a penész? Ezt a dolgot csinálod rosszul a fürdőben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük