Így szigeteld a panellakásodat, ha zavarnak a szomszédok: kiszűrheted még a lépések hangját is
A panellakás hangszigetelése trükkös, de nem lehetetlen feladat.

hangos-szomszed-panel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hangos lakók sok embernek okoznak kellemetlen napokat: a szomszéd kisfiú éppen főműsoridőben készül a zeneórára, vagy a vasárnapi szieszta idején kezdik átrendezni fölöttünk a nappalit, esetleg csapkodja az éjszakai műszakos alsó bérlő az ajtót. Ha az ember nem akar túl sokat megtudni azokról, akikkel egy házban él, a legjobb megoldás a szigetelés.

A panellakásokat is elláthatjuk extra szigeteléssel, hogy a szomszédok zajából minél kevesebb szűrődjön át. Ezt akkor a legcélszerűbb elvégezni, amikor az ember beköltözik, vagy a lakás üres, mert komoly felújítási munkáról van szó. Ha nem szeretnénk szétrobbantani az életterünket, a kisebb javítások is rengeteget számítanak a beszűrődő zaj csökkentésében.

A panellakásokban legtöbbször nem az átszűrődő beszélgetések jelentik a legnagyobb gondot, ezeket a léghangokat ugyanis jól szigeteli a ház szerkezete. A problémát általában a koppanó zajok okozzák, amiket vezet a vasbeton, ezért például a lépések zaja, a bútormozgatás vagy a szomszédban zajló lakásfelújítás olyan, mintha közvetlen közelről hallatszana.

Úsztatott padló, ami a lenti szomszédoktól véd

Persze tökéletesen zajmentessé nem lehet tenni egy lakótelepi lakást, azonban sokat javíthat a zajszinten az úsztatott padló alkalmazása. Az úsztatottpadló-megoldás lényegében azt jelenti, hogy az aljzat és a burkolat közé kerül egy zajelnyelő réteg - ideális esetben ezt elvégzi a fölöttünk lakó is, ugyanis ez a réteg elnyeli a lépések zaját. Azonban nem csak azért érdemes megcsináltatni, hogy mi ne zavarjuk az alsó szomszédot. Az extra réteg sokat tompít a lentről érkező hangokon is.

padlo-szigeteles

Ha saját kezűleg végzed a szigetelést, akkor a megtisztított betonalapra először egy akusztikaifilc-réteget helyezz, ezután jöhetnek a hanggátló lapok, melyeket ragasztóval rögzíts egymáshoz. Ha erősebb hangszigetelést szeretnél, erre keresztirányban kerülhet egy második réteg is, melynek lapjait nem csak egymáshoz, de az alattuk fekvő réteghez is rögzíteni kell. Majd az üvegszálas hálóréteg következik, amit speciálisan a hozzá való ragasztóval érdemes glettelni úgy, hogy a hálót teljesen ellepje a ragasztó. Ezután ugyanúgy kell lefektetni a parkettát, ahogy máskor. Egy hibátlanul, lépésről lépésre rögzített, teljes padlószigetelést itt nézhetsz meg.

Előfal, ami lefojtja a mellettünk lakók hangját

Az oldalfalak egy panellakásban általában kevesebb hangot vezetnek át, mint a plafon vagy a padló, azonban ezeket is érdemes szigetelni, ha csendes otthont szeretnénk. A szomszéddal érintkező falakra kétrétegű gipszkartonból és kőzetgyapot szigetelésből álló előfal kerülhet, ez segít tompítani a felénk érkező hanghatásokat.

falszigeteles

A fal elkészítéséhez szükség van egy vázszerkezetre, ami gyakrabban fémprofilokból, ritkábban fából áll, ezt rögzítsd a falhoz, betonfal esetén fontos, hogy műanyag beütőékkel dolgozz. A rácsozat rúdjai közé pedig pontos, méretre vágott kőzetgyapot-darabok kerüljenek a fenti képen látható módon. Ügyelj rá, hogy ne maradjanak hézagok, ezzel megelőzheted az úgynevezett hanghíd kialakulását. Majd ezután rögzítsd a gipszkarton lapot, hozzá való csavarokkal. A szigetelés nagyjából 10 centiméter vastag lesz - tehát ennyit levesz a szoba méretéből. A gipszkarton falak építéséről, és a hozzá való kellékekről egészen részletes videó itt található.

A cikk az ajánló után folytatódik

Álmennyezet, ha nagyon profi vagy

Ugyancsak jó megoldás lehet a fentről érkező zajok kiküszöbölésére az  álmennyezet  - ez főleg akkor ajánlott, ha megfelelően nagy a belmagasság, mert az ideális hatáshoz 13-15 centiméternyi szigetelésre van szükség. Az álmennyezet esetében a falszigeteléshez hasonlóan egy fémből álló sínrendszerre gipszkarton lapokat szerelnek. A plafon és a gipszkarton közötti részre pedig valamilyen hangelnyelő anyag, például ásványgyapot kerül. Ha mégis belevágnál, akkor kattints ide, és nézd meg a pontos munkafolyamatot angolul.

Erős barkácshajlammal és kézügyességgel ezeket a munkálatokat elvégezheted saját kezűleg is, azonban, ha türelmetlen vagy, és nem jellemző rád a precíz munka, akkor mindenképpen kérj segítséget gyakorlott ismerősödtől. A mennyezeti szigeteléshez viszont csakugyan elengedhetetlen a rutin, ne vágj bele egyedül. Ha nincs megfelelő segítséged, mindenképpen fordulj szakemberhez, megéri, hiszen valóban érezhetően csendesebbé teszik a lakást ezek a módszerek.

Albérlet-átalakítás

A hangszigetelés természetesen csak akkor lehetséges, ha az ember saját tulajdonú lakás átalakításán gondolkodik, de néha egy egészen kis változtatástól is otthonosabbnak látszik az albérlet.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük