Földszinti panellakás: sokan ódzkodnak tőle, pedig van előnye

Mutatjuk, miért éri meg földszinti panellakásba költözni.

panellakas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki szertartásosan gyűlöli az ilyen lakásokat, megint mások esküsznek rájuk - a panelházak földszinti lakásai erősen megosztják az embereket. Pedig úgy néz ki, hogy most, amikor az ingatlanárak szárnyalnak, az olcsóbb, alacsony elhelyezkedésű panellakásokra nagyobb a kereslet, mint valaha.

Bár a piaci áruk valamivel alacsonyabb, ezeket a lakásokat sokkal könnyebb pénzzé tenni, ráadásul befektetésnek is jók, mert kiadni is egyszerűbb őket. Azon felül pedig, hogy nem kerülnek sokba, számos más előnyük van, melyekről ritkán esik szó.

Földszinti lakás - előnyök és hátrányok

A legnagyobb előny, hogy a földszinti lakásoknál nem kell lépcsőt mászni, ez nemcsak idős vagy mozgásukban korlátozott emberek számára hasznos. Elég csak arra gondolni, milyen nehéz lehet egy nagyobb bevásárlás után sok szatyorral vagy télen a karácsonyfával felküzdenie magát az embernek az ötödik emeletre. És ki ne járt volna úgy, hogy a legrosszabb pillanatban romlott el a lift? Ez persze betudható testmozgásnak is, de este, munka után nem a legfelemelőbb élmény.

panel-futar

Csomagkiszállításnál is hálás dolog a földszinten lakni. Azon túl, hogy gyorsabban le lehet érni kinyitni a futárnak az ajtót, a nagyobb csomagokkal is könnyebben fognak boldogulni a szállítók, ha nem kell begyömöszölniük őket a liftbe. Költözéskor, bútorszállításkor komoly összegeket spórolhat az ember, ha nem nehezíti szűk lépcső a költöztetők dolgát.

Az alsó lakás mindig hidegebb a többinél, hiszen a meleg felfelé száll, és ezt a lakást nem fűti semmi alulról. Az is igaz, hogy kevesebb napfény ér ide, mint a magasabb emeletekre, ellenben jó esély van rá, hogy nyáron hűvösebb is, mint a környező lakások, mert a magas épületek és a fák jótékony árnyékba vonják.

Az is a pozitívumok közé tartozik, hogy alulról nem hangoskodik senki. Persze, ez egy csúnya sztereotípia, hiszen sok embernek vannak rendes, halk szomszédai, akikkel kifogástalanul együtt lehet élni. Azonban nem árt, ha csökkennek a kockázati tényezők. Ugyanakkor számolni kell az ablak alatt elhaladó emberek beszélgetésével, mely garantáltan behallatszik, hacsak nem hangszigeteltek az ablakok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A földszinti lakások akkor is zajosak lehetnek, ha nagy forgalom halad el mellettük, de egy lakótelep belsejében, ahol nem jár olyan sok autó, nem jut be több por és szmog az ablakon, mint az első vagy a második emeletre. Sok panelháznál az utca és a földszinti lakássor között húzódik egy kis zöldterület is, így pedig könnyebb megőrizni a privát szférát. Ezeket mind érdemes ellenőrizni, mielőtt az ember beköltözik, hiszen minden lakásnak megvannak a maga egyedi pozitív és negatív vonásai.

Azonban egy téveszmét nem árt ledönteni: sokszor hallani, hogy gyakrabban törnek be ilyen lakásba, ezért rengeteg földszinti lakás ablakán található rács, de ez csak egy mítosz. A földszinti lakásba kívülről bejutni kockázatos egy betörő számára, hiszen a parkoló és az utca forgalma szinte állandó. Amennyiben betörésre kerülne a sor, a betörő valószínűleg az ajtón keresztül próbálkozna, de erre sincs több esély a földszinten, mint a másodikon vagy az ötödiken. 

Tíz furfangos lakástulajdonos

Néhány ember olyan rafináltan rejti el az értékeit, hogy még a legdörzsöltebb betörőnek sem lenne esélye megtalálni azokat. Mutatunk néhány ötletes megoldást, amivel a lakástulajdonosok szerte a világon védekeztek az illetéktelen behatolók ellen. Ezeken a helyeken biztosan senki nem keresné a pénzt és az ékszereket.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük